Terug naar het overzicht

Circulair ambachtscentrum krijgt sleutel

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op maandagmiddag 31 januari overhandigde Huibert Steen, wethouder Duurzaamheid, namens gemeente Hoeksche Waard een symbolische sleutel aan de initiatiefnemers van het circulair ambachtscentrum. De sleuteloverdracht is het startsein voor een verbouwing van het pand op bedrijventerrein De Bosschen in Oud-Beijerland. Naar verwachting opent het circulair ambachtscentrum komend voorjaar de deuren.

Gezamenlijk doel

Het idee om een circulair ambachtscentrum in de Hoeksche Waard op te zetten, bestaat al langer. Het plan werd door verschillende partijen omarmd en verder uitgewerkt onder de vlag van Stichting Samen Circulair. Deze stichting is voortgekomen uit een initiatief van Welzijn Hoeksche Waard, ondernemer Dennis Happé, de Regionale Afvalstoffendienst (RAD) en provincie Zuid-Holland en wordt ondersteund door gemeente Hoeksche Waard. Met het ambachtscentrum wordt een koppeling gemaakt tussen de milieustraat en kringloopwinkels en andere initiatieven waarbij grondstoffen een tweede leven krijgen. Ook wil men werk- en leerplekken creëren voor mensen met diverse achtergronden en met educatie bewustwording stimuleren bij jong en oud. Het circulair ambachtscentrum draagt bij aan de doelstelling van de gemeente om in 2050 volledig circulair te zijn. In een circulaire economie bestaat geen afval meer: producten worden efficiënter ontworpen en materialen zoveel mogelijk hergebruikt.

Nieuw elan

Uit handen van wethouder Huibert Steen kregen initiatiefnemers Vera Hersbach, Erik Legerstee en Dennis Happé een symbolische sleutel om het nieuwe pand aan de Pascalstraat in Oud-Beijerland te betreden. Steen: “De sleutel en hanger zijn uiteraard volledig circulair gemaakt van Hoeksch iepenhout en gerecycled textiel. De ingegraveerde tekst ‘Circulair ondernemen: de sleutel naar de toekomst’ gaat echter verder dan alleen een fraai aandenken. Het is goed dat het circulair ambachtscentrum er komt om in de toekomst een 100% circulaire economie te kunnen realiseren. Circulariteit is de basis onder een klimaatneutraal 2050. We zullen echt anders met onze grondstoffen om moeten gaan. We kunnen de aarde niet langer uitputten!” De komende periode wordt er verbouwd en krijgt het pand nieuw elan als circulair ambachtscentrum. Onder meer het Tweedehands Warenhuis dat nu in de Lindehoeve in Oud-Beijerland is gevestigd, verhuist naar deze locatie. Stichting Samen Circulair is nog op zoek naar een wervende naam voor het ambachtscentrum. Hiervoor schrijft men een prijsvraag uit.

Zuinig op grondstoffen

Het ambachtscentrum past goed in de plannen van gemeente Hoeksche Waard om de komende jaren doelgericht toe te werken naar een circulaire samenleving. Maar ook de Rijksoverheid zet vol in om in 2050 een 100% circulaire economie te realiseren. Vanuit de gemeente en de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta wordt financieel bijgedragen aan het ambachtscentrum. De centrale gedachte is om afval te zien als grondstof, levensduur van materialen te verlengen en gebruikte producten te upcyclen tot een nieuw kwalitatief product. In het ambachtscentrum kunnen ondernemers kansen verzilveren om circulair te ondernemen. Maar ook is er plaats voor creatieven en kunstenaars om met deze grondstoffen aan de slag te gaan. Geïnteresseerden vinden meer informatie op de website van Samen Circulair.