Terug naar het overzicht

Burgemeester Aptroot feliciteert oudste inwoner van de Hoeksche Waard

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Zondag 27 augustus was mevrouw Trouwborst-Barendrecht uit Strijen jarig. En het was niet zomaar een verjaardag. Ze vierde dat ze 106 jaar geleden, op 27 augustus 1917 ter wereld kwam. Daarmee is ze de oudste inwoner van de Hoeksche Waard. Burgemeester Aptroot ging namens het gemeentebestuur op visite en nam een boeket bloemen en bonbons voor haar mee. Om het bezoek een extra feestelijk tintje te geven, speelde Jamiro uit ’s-Gravendeel een aantal vrolijke deuntjes op zijn accordeon. Met bekende oude liedjes bracht de jonge accordeonist deze middag veel gezelligheid.

Mevrouw Trouwborst-Barendrecht werd geboren op de Feijenoordkade in Rotterdam-Zuid. Zij was het op 1 na jongste kind uit een gezin met 5 kinderen. In haar verlovingstijd ging ze graag naar de dansschool. Ze was gek op de tango en de Weense wals. 

Dol op dansen en opera

In 1941 trouwde zij en ging zij samen met haar man inwonen bij haar ouders in Rotterdam-Lombardijen. Het gezin werd uitgebreid met zoon Hans en dochter Mia, die genoten van een onbezorgde jeugd. Toen Hans een jaar of 10 was, ging hij op accordeonles. Mevrouw Trouwborst was erg trots als hij optrad bij een uitvoering van de muziekschool. Zij is dol op het lied ‘Als ik naar je blinde ogen kijk’, onder andere gezongen door de Zangeres zonder naam. Ook houdt ze van het Slavenkoor uit Verdi’s opera ‘Nabucco’ en van Amapola van Mantovani. De liefde voor opera deelde ze met haar man.

Gezelligheidsmens

Ze staat bekend als een echt gezelligheidsmens. Spelletjes doen heeft ze altijd leuk gevonden. Sinterklaas ging niet voorbij zonder dat het feestelijk aangekleed was en met een hoop pakjes. In plaats van 1 groot pak zorgde ze liever voor wel 10 pakjes. Ze had dan de grootste lol, net als bij het gooien van pepernoten. Ook met kerst zorgde ze ervoor dat het huis gezellig was versierd.

Op haar manier was ze sportief. Ze zat op de gymnastiekvereniging, waar ze volgens zoon Hans ‘tekeerging met de knotsen’. Hij moet er zelf om lachen als hij met een knipoog zegt dat hij “een beetje uit haar buurt moest blijven”.

Van Rotterdam naar Maasdam

Na in 1953 naar Rotterdam-Charlois te zijn verhuisd, maakte het echtpaar in 1969 de ‘oversteek’ naar Maasdam. Hier kon mevrouw Trouwborst naar hartenlust haar hobby tuinieren uitoefenen. Het echtpaar ging graag samen met de auto of met een reisgezelschap op vakantie, onder andere naar Italië, Spanje, Hongarije, Roemenië, Scandinavië en Amerika.

Het echtpaar heeft 2 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. Ze zijn 64 jaar lang gelukkig getrouwd geweest. Toen haar man in 2005 kwam te overlijden brak er voor mevrouw Trouwborst een moeilijke tijd aan. Ze heeft nog een tijdje zelfstandig gewoond, maar woont tegenwoordig in woonzorgcomplex De Hoge Weide in Strijen.

Opgeruimde persoonlijkheid

Mevrouw Trouwborst staat bekend als een opgeruimde persoonlijkheid met een goed gevoel voor humor. Onder elkaar wordt er nog veel gelachen. Vanuit haar stoel kijkt mevrouw graag nog op haar gemak in het rond. Vanuit de unit waar ze – op dit moment samen met 5 dames en 2 heren– woont kijkt ze zo uit op de weilanden.