Terug naar het overzicht

Basisschoolleerlingen bezoeken oorlogsmonument en graf verzetsstrijder

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Bij het oorlogsmonument 1940-1945 in Klaaswaal verzamelden donderdagochtend 21 april zo’n 25 kinderen uit groep 7 van de Groen van Prinstererschool. De school heeft het monument ‘geadopteerd’ en maakt het jaarlijks schoon.

Het monument op het Oranjeplein werd in 1995 onthuld en markeert een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog. Zoals op de gedenksteen te lezen is, is het opgericht ter nagedachtenis aan hen die voor de vrijheid vielen.

Het belang van herdenken en vrijheid

Op school vertelde de ontwerper van het oorlogsmonument, Leen Provily, meer over de achtergrond. De leerlingen luisterden vol belangstelling naar hem. Wethouder Harry van Waveren stond samen met de kinderen stil bij het belang van herdenken en vrijheid.

Tragische dood verzetsstrijder Pieter Pot

Zo’n 26 kinderen uit groep 7 en 8 van CBS De Vliet bezochten op donderdagmiddag 21 april het graf van verzetsstrijder Pieter Pot op de algemene begraafplaats in Klaaswaal. De basisschool adopteerde het graf in 2017 en maakt het ieder jaar schoon. Het idee van de adoptie ontstond na de publicatie van het boek ‘Na 70 jaar stilte’. Kleinzoon Peter Pot schrijft in dat boek over zijn opa en zijn tragische dood.

Doodgeschoten uit wraak

Pieter werd op 8 maart 1945 in kamp Amersfoort aan het einde van de 350 meter lange schietbaan geëxecuteerd, als represaille voor een aanslag op de SS-officier Rauter. Samen met 48 andere gevangenen.

Ook hier praatte Harry van Waveren met de kinderen over de gruwelijkheden in de Tweede Wereldoorlog en dat dit nooit meer mag gebeuren. Door het jaarlijkse bezoek van de leerlingen blijft de herinnering aan Pieter Pot levend.

Herdenkingsbijeenkomsten 4 mei

Op woensdag 4 mei is er in Klaaswaal een herdenkingsbijeenkomst op het Oranjeplein, voorafgegaan door een stille tocht vanaf de algemene begraafplaats. Iedereen is van harte welkom om daarbij te zijn. Het programma voor Klaaswaal is hier te lezen. De programma’s van de herdenkingen in de andere dorpen zijn onderaan de 4-meipagina te lezen.