Basisscholen uit Klaaswaal herdenken gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog
Zowel OBS De Blieken als de Groen van Prinstererschool uit Klaaswaal vinden het belangrijk om gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. In aanloop naar de Dodenherdenking op 4 mei maken de 2 scholen jaarlijks het graf van oorlogsslachtoffer Willem van der Ree en het monument op het Oranjeplein schoon. Wethouders Adriaan van der Wulp en Joanne Blaak-van de Lagemaat stonden vanochtend samen met de leerlingen stil bij het belang van herdenken en vrijheid. Beide scholen zijn ook betrokken bij de herdenkingen op 4 mei.
Zo’n 27 leerlingen van groep 7 en 8 van De Blieken bezochten vanochtend vroeg het graf van Willem van der Ree op de algemene begraafplaats. Hun plaatsgenoot is maar een paar jaar ouder dan zij geworden. In 1945 werd hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog op 16-jarige leeftijd doodgeschoten, na een ruzie met Duitse soldaten. In de klas praatte wethouder Adriaan van der Wulp met de leerlingen over zijn tragische einde, de Tweede Wereldoorlog en de betekenis van leven in vrijheid.
De Blieken maakt graf oorlogsslachtoffer Willem van der Ree schoon
Willem van der Ree woonde in de oorlogsjaren bij zijn ouders, aan de Scheidweg in Klaaswaal. Verder is er maar weinig over hem bekend. In 2018 adopteerde De Blieken zijn graf. Jaarlijks staan de kinderen stil bij wat Willem is overkomen en bij deze zo gruwelijke oorlog, die miljoenen mensen het leven heeft gekost. Voorafgaand aan de Dodenherdenking op 4 mei maken zij zijn graf schoon en leggen zij een bloemstuk neer. Op deze manier wordt hij niet vergeten.
Groen van Prinstererschool maakt oorlogsmonument op Oranjeplein netjes
Bij het oorlogsmonument op het Oranjeplein verzamelden later op de ochtend zo’n 22 kinderen uit groep 7-8 van de Groen van Prinstererschool. De school heeft het monument geadopteerd en leerlingen maken het jaarlijks schoon. Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat sprak met de leerlingen over waarom herdenken zo belangrijk is. Door deze herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument leven zij veel bewuster naar de herdenking op 4 mei toe.
Leen Provily ontwierp dit oorlogsmonument. Eerder op de ochtend was hij naar de school gekomen om in de klas meer over de achtergrond te vertellen. Het monument is in 1995 onthuld. Het markeert een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog. Zoals op de gedenksteen te lezen is, is het opgericht ter nagedachtenis aan hen die tussen 1940 en 1945 voor de vrijheid vielen.
Scholen staan stil bij belang van herdenken en vrijheid
Ook andere (basis)scholen in de Hoeksche Waard besteden de komende weken aandacht aan wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Dat gebeurt tijdens de lessen en in projecten. Op donderdag 13 april maken leerlingen van CBS De Vliet uit Klaaswaal het door hen geadopteerde oorlogsgraf van de verzetsstrijder Pieter Pot schoon. OBS De Dubbeldekker brengt op vrijdag 14 april een bezoek aan 2 kindgraven op de algemene begraafplaats in Numansdorp. Beide kinderen waren nog geen 2 jaar oud toen ze op 12 mei 1940 bij een bombardement in de Havenstraat in Numansdorp om het leven kwamen. Bij dit bezoek is wethouder Harry van Waveren aanwezig.