Terug naar het overzicht

Aankomst eerste Oekraïense vluchtelingen in Piershil

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op dinsdag 29 maart zijn de eerste vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen in de tijdelijke opvanglocatie in het voormalige gemeentehuis in Piershil. Zij werden welkom geheten door burgemeester Aptroot. “Het is heel aangrijpend om te zien hoe ontredderd deze mensen zijn. Ze hebben alles achter moeten laten en leven in angst en onzekerheid. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers hebben er hard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat ze zich hier in ieder geval veilig en welkom voelen en een goed tijdelijk onderkomen hebben.” 

Het gaat om een groep van ruim 50 mensen, vooral vrouwen en kinderen. De meesten van hen zijn eerst enige tijd opgevangen in een sobere crisis-noodopvang in een sporthal in Gorinchem. In Piershil worden zij ontvangen op een locatie met wat meer ruimte en voorzieningen. In het gebouw zijn vooral kamers ingericht waar 3 of 4 personen kunnen slapen, zodat bijvoorbeeld moeders met kinderen zich daarin kunnen terugtrekken.  

Eerst bijkomen na lange reis

Gemeente Hoeksche Waard wist pas in de ochtend van 29 maart dat de vluchtelingen ’s middags aan zouden komen. Ze hebben een lange en traumatiserende reis achter de rug en hebben nu vooral behoefte aan rust en veiligheid. In de eerste periode worden de maaltijden centraal geregeld. Later is het de bedoeling dat de bewoners zelf kunnen gaan koken.  Andere zaken, zoals onderwijs voor kinderen, worden later geregeld.

Hartverwarmend hoe iedereen klaarstaat 

Het is hartverwarmend om te zien hoe iedereen klaarstaat om hulp en spullen aan te bieden. We doen een oproep om nu geen spullen te brengen, tot wij weten waar de vluchtelingen en wij behoefte aan hebben. Via onze website en met een digitale nieuwsbrief houden we u op de hoogte. 

Hoelang de tijdelijke bewoners in Piershil blijven is op dit moment nog onbekend. Veel hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne zelf.  Wij vertrouwen erop dat we er met elkaar voor zorgen dat deze mensen zich welkom voelen in de Hoeksche Waard.

Op de hoogte blijven? 

Wilt u weten wat er in de Hoeksche Waard gebeurt rond de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne en hoe u kunt helpen? Op de webpagina Opvang vluchtelingen Oekraïne leest u het laatste nieuws over de opvang van deze mensen in de Hoeksche Waard.

Ook kunt u zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief Oekraïne via de webpagina Aanmelden nieuwsbrieven. U ontvangt dan het laatste nieuws over bijvoorbeeld (mogelijke) opvanglocaties, wat er op dat moment speelt en wat u zelf kunt doen.