Terug naar het overzicht

Aanhoudingen bij integrale controle garageboxen Heinenoord

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Op 29 juni werd in Heinenoord een groot aantal garageboxen gecontroleerd door de politie, Douane, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team (ROBT) en de gemeente. Naast illegale bewoning werden er milieuovertredingen geconstateerd. Ook werden er onder andere een vuurwapen, een grote hoeveelheid contant geld, een geldtelmachine en drugs aangetroffen. Hierop zijn 2 mannen, een 18-jarige man uit Rotterdam en een 23-jarige man uit Den Haag, aangehouden. Zij zijn maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat ze 2 weken langer vast blijven zitten. Het onderzoek loopt.

De grootschalige integrale controle, waarbij ook burgemeester Aptroot aanwezig was, richtte zich onder andere op voertuigen, milieuwetgeving, brandveilig gebruik en illegale bewoning. In totaal werden er 42 boxen gecontroleerd. Drie garageboxen bleken te worden gebruikt voor doeleinden die niet zijn toegestaan. Burgemeester Aptroot: “We willen ervoor zorgen dat georganiseerde criminaliteit geen kans heeft in de Hoeksche Waard. Daarom voeren we regelmatig samen met onze veiligheidspartners dit soort controles uit.”

Eigenaren weten niet altijd waarvoor hun opslag wordt gebruikt

Dergelijke opslaglocaties blijken regelmatig anders in gebruik te zijn dan bedoeld. Verhuurders weten lang niet altijd wat zich precies in de boxen afspeelt. Veel eigenaren en huurders reageerden gisteren dan ook positief op de controles. Garageboxen zijn aantrekkelijk voor criminelen. Ze kunnen namelijk anoniem worden gehuurd, zijn relatief goedkoop en de sociale controle en het zicht op/in de garagebox is beperkt. In ernstige gevallen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Niet alleen voor de gebruiker of verhuurder van de locatie, maar ook voor de omgeving.

Integrale controles vinden regelmatig plaats

Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken of een ondernemer zich houdt aan de wet- en regelgeving bij de exploitatie van zijn bedrijf. Dit vermindert de kans op verstoring van de openbare orde en het draagt bij aan de veiligheid in de buurt van de locatie. Ook wordt hiermee ondermijning tegengegaan. Er is sprake van ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld worden gebruikt om activiteiten in de onderwereld (criminele activiteiten) mogelijk te maken. 

Veiligheid doen we samen

Georganiseerde criminaliteit pakken we samen aan. Vermoed u criminele activiteiten bij u in de buurt? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844 (spoed 112). Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000 of ga naar de website van Meld Misdaad Anoniem. Een ervaren vertrouwenspersoon zorgt ervoor dat uw anonimiteit wordt gewaarborgd. Op deze manier zorgen we samen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving.