80 jaar vrijheid
In 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land wordt stilgestaan bij de bevrijding van Nederland. Daarbij herdenken we de slachtoffers die in de oorlog zijn gevallen. Ook in de Hoeksche Waard. Samen met onder meer Oranje- en dorpsverenigingen, historische verenigingen, ondernemers, scholen en andere maatschappelijke organisaties worden verschillende activiteiten en herdenkingen georganiseerd.
Fototentoonstelling met 80 historische foto’s
In mei en juni is er een fototentoonstelling met 80 historische foto’s over de wederopbouw en ontwikkeling van de Hoeksche Waard in de afgelopen 80 jaar. De fototentoonstelling is te bekijken tijdens de openingstijden van de verschillende bibliotheken en gemeentehuizen. Kijk voor de locaties op deze webpagina.
Documentaire
Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid is een korte documentaire gemaakt over de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw en de ontwikkelingen in de Hoeksche Waard. De documentaire is vanaf 1 mei te zien op deze webpagina.
Fietstochten
Begin mei komen 2 fietstochten beschikbaar op onze website. De ene tocht volgt de route van de Canadese bevrijders, de andere tocht gaat langs de groepsschuilplaatsen (bunkers) in de Hoeksche Waard.
Rectificatie Magazine 80 jaar vrijheid
In het artikel ‘Hoe Aart uit handen van de Duitsers bleef’ is een pijnlijke fout geslopen. De laatste alinea suggereert dat Corrie Smits nog leeft. In 2022 is zij echter overleden. In de digitale versie van het magazine is dit aangepast. In de gedrukte versie was dit helaas niet meer mogelijk. Uiteraard betreuren wij deze fout. Het magazine is online te lezen en downloaden op deze pagina op onze website. Belangstellenden kunnen, zolang de voorraad strekt, een gedrukt exemplaar gratis afhalen in het gemeentehuis in Maasdam, het gemeentehuis in Oud-Beijerland of in een van de bibliotheken in de Hoeksche Waard.
4 mei: herdenken
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland 2 minuten stil. In onze gemeente organiseren lokale herdenkingscomités op zondag 4 mei op verschillende plekken herdenkingsbijeenkomsten. Iedereen is daarbij van harte welkom.

Gezamenlijke herdenking in Heinenoord
In de Hoeksche Waard wordt een gezamenlijke herdenking georganiseerd voor genodigden. Deze herdenking vindt plaats vanaf 13.45 uur in de Dorpskerk en bij het monument Moeder in Heinenoord en is te volgen via een livestream. De gezamenlijke herdenking is in de middag, zodat deze niet tegelijk plaatsvindt met de lokale herdenkingen in de avonduren. Bij het monument Moeder legt burgemeester Van Heijningen na 2 minuten stilte om 15.02 uur namens de Oranje- en dorpsverenigingen een krans. Ook de veteranen leggen een krans. Muziekvereniging De Bazuin uit Oud-Beijerland en muziekvereniging NLS uit ‘s-Gravendeel verlenen hun muzikale medewerking aan de herdenking.
Herdenkingen in de dorpen
Naast de gezamenlijke herdenking in Heinenoord in de middag, zijn er in de dorpen ook lokale herdenkingen. De burgemeester, wethouders en raadsleden houden tijdens de herdenkingen op verschillende plekken een toespraak en leggen een krans of bloemstuk namens het gemeentebestuur. ’s Avonds legt kinderburgemeester Seppe Rijnberk samen met burgemeester Van Heijningen bij de herdenking in Westmaas een krans namens alle kinderen van de Hoeksche Waard. Kijk voor de programma’s per dorp en de link naar de livestream om de gezamenlijke herdenking te volgen op deze webpagina.

5 mei: vieren
Bevrijdingsoptocht door de 14 dorpen
Op maandag 5 mei gaat er een feestelijke optocht met 80 voertuigen en muziek door de 14 dorpen in de Hoeksche Waard. De optocht volgt de route van de bevrijding van de Hoeksche Waard in 1945. De voertuigen brengen de wederopbouw van de Hoeksche Waard en ontwikkelingen die daarmee samenhangen in beeld. De optocht start om 10.00 uur op het Recreatieoord Binnenmaas met het binnenbrengen van het bevrijdingsvuur door Roparun-team 225. Het team haalt het vuur de avond ervoor op in Wageningen. Een onderdeel van de optocht is het vlaggenproject van Cultuureducatie Hoeksche Waard (CmK), waarbij leerlingen van de basisscholen dorpsvlaggen en zelfgemaakte vlaggen dragen. De Oranje- en dorpsverenigingen organiseren aanvullend op de feestelijke optocht activiteiten in hun eigen dorp.
Meer informatie over de bevrijdingsoptocht (tijdschema en de routekaart) en de lokale activiteiten is te lezen op deze pagina.
