Terug naar het overzicht

4 mei: herdenken in de Hoeksche Waard

Dit nieuwsbericht is verlopen.

Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil. In onze gemeente organiseren lokale herdenkingscomités op zaterdag 4 mei op verschillende plekken herdenkingsbijeenkomsten. Iedereen is daarbij van harte welkom. We nodigen vooral ook onze jongeren uit om te komen.

Dodenherdenking is meer dan alleen een kranslegging en 2 minuten stilte. We staan stil bij de vraag wat herdenken eigenlijk is en waarom we dat elk jaar opnieuw doen. Zeker nu de afstand tot de Tweede Wereldoorlog ieder jaar groter wordt, is het steeds belangrijker dat we de verhalen van de overlevenden blijven vertellen.

Bloemstukken, kransen en toespraken namens gemeentebestuur

Raads- en collegeleden houden tijdens 11 herdenkingen een toespraak en leggen een krans of bloemstuk namens het gemeentebestuur. Zo beginnen we in de ochtend in Piershil met de kranslegging op het graf van P/O Robert Echlin. Daarbij is een Engelse delegatie aanwezig. Vervolgens is er in de middag een herdenking in Heinenoord bij het monument ter nagedachtenis aan W/O Jack Dawson Green. Daarna is er in Oud-Beijerland een herdenking bij monument Luchtoorlog 1940-1945. ’s Avonds leggen de burgemeester en de kinderburgemeester, de wethouders en raadsleden in 8 dorpen een krans en houden een toespraak.

Vlaggen halfstok

Gemeente Hoeksche Waard roept inwoners op om de vlag op 4 mei de gehele dag halfstok te hangen (vanaf zonsopkomst tot zonsondergang), als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei mag de vlag voluit wapperen om de vrijheid te vieren en als eerbetoon aan hen die ons hebben bevrijd. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei of van de Rijksoverheid.

Programma’s per dorp

Overdag

 • Piershil, De Wurf, ontvangst om 10.00 uur
  Vertrek naar begraafplaats om 10.20 uur. Kranslegging bij het graf van P/O Robert Echlin door delegatie van No. 600 ‘City of London’ Squadron RAuxAF om 10.30 uur. Na afloop kunt u in De Wurf napraten met de Engelse delegatie.
 • Heinenoord, monument W/O Jack Dawson Green om 12.00 uur
  Welkomstwoord namens werkgroep Remember Jack Dawson Green. Krans- en bloemlegging om 12.30 uur.
 • Oud-Beijerland, monument Luchtoorlog 1940-1945 om 14.15 uur
  Ontvangst om 14.00 uur met koffie en thee in bezoekerscentrum Klein Profijt. Kranslegging bij monument om 14.35 uur. Na de plechtigheid bent u welkom in het bezoekerscentrum om wat te drinken.

In de avond

 • ’s-Gravendeel, Hervormde kerk, herdenkingsbijeenkomst om 19.00 uur
  Aansluitend om 19.45 uur een stille tocht naar de oude begraafplaats. Na de kranslegging mag u een eigen krans of bloem neerleggen. Na afloop kunt u wat drinken in ‘Ons Centrum’. 
 • Heinenoord, De Tienvoet, ontvangst deelnemers stille tocht om 18.45-19.15 uur
  Vertrek stille tocht om 19.15 uur via de Dorpsstraat en de Oude-Heinenoordseweg naar monument ‘Moeder’. Na de kranslegging mogen de kinderen een kaarsje aansteken en mag iedereen de ontvangen roos bij het monument plaatsen. Om 20.20 uur terugtocht naar De Tienvoet, waar wat gedronken kan worden.
 • Klaaswaal, algemene begraafplaats, ontvangst deelnemers stille tocht om 18.50 uur
  Korte herdenking om 19.00 uur. Vertrek stille tocht naar Oranjeplein om 19.15 uur. Start herdenking op Oranjeplein om 19.40 uur. Na de herdenking kunt u elkaar ontmoeten op het Oranjeplein.
 • Numansdorp, aula algemene begraafplaats, verzamelen deelnemers stille tocht om 19.45 uur
  Vertrek naar oorlogsgraven om 19.50 uur. Om 20.20 uur terugkeer naar de aula, waar iedereen welkom is om wat te drinken.
 • Oud-Beijerland, kerk van de Vrijzinnigen Nederland Hoeksche Waard, herdenkingsbijeenkomst om 18.15 uur
  Aansluitend om 18.50 uur een herdenking bij het Joods gedenkteken. Start stille tocht naar Park de Laning om 19.25 uur voor herdenking bij monument ‘Vrij’. Na de kranslegging mag iedereen bloemen neerleggen.
 • Piershil, De Wurf, verzamelen voor vertrek naar herinneringsmonumenten om 19.30 uur
  Vertrek naar herinneringsmonumenten aan de Voorstraat om 19.35 uur. Na de kranslegging delen leden van de scouting bloemen uit om zelf neer te leggen. Na afloop van de herdenking kunt u wat drinken in De Wurf.
 • Strijen, dorpshuis Streona, verzamelen stille tocht vanaf 19.25 uur
  Vertrek naar monumenten bij de kerk om 19.40 uur. Na de kranslegging daar, verplaatsing naar het Joods monument voor tweede deel herdenking. Na afloop is iedereen welkom voor een drankje in Salvatori.
 • Westmaas, Dorpskerk, herdenkingsbijeenkomst om 19.00 uur
  Aansluitend om 19.42 uur opstellen rond oorlogsmonument op kerkplein, gevolgd door de kransleggingen. Start stille tocht naar algemene begraafplaats om 20.05 uur. Na terugkomst om 20.25 kunt u wat drinken in De Munnik.

De volledige programma’s per dorp leest u  op onze webpagina over de herdenkingen in de Hoeksche Waard.