Vlaggen

Nederlanders die een Nederlandse vlag in huis hebben, gebruiken deze het meeste tijdens Koningsdag op 27 april, de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei.

Wat is ook alweer precies de vlaginstructie?

Ten aanzien van het uitsteken van de Nederlandse vlag wordt verschil gemaakt tussen ‘uitgebreid vlaggen’ (UV) en ‘beperkt vlaggen’ (BV).

  • Bij ‘uitgebreid vlaggen’ hangen alle gebouwen van de gemeente de vlag uit. Dit doen we altijd op Koningsdag.
  • Bij ‘beperkt vlaggen’ wordt de vlag alleen op de gemeentehuizen in Oud-Beijerland en Maasdam gehesen, zoals op de verjaardag van prinses Beatrix.

Gebruiken bij het vlaggen

Er zijn enkele regels voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen.

Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Gebruik oranje wimpel

Vlag én wimpel mogen uit op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria.

Speciale data voor het vlaggen

  • 27 april tijdens Koningsdag (UV);
  • 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking, met halfstok vlaggen tot zonsondergang (UV);
  • 5 mei tijdens Bevrijdingsdag (UV).

Wanneer kan ik de Nederlandse vlag nog meer uithangen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie op de website van het Koninklijk Huis. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.