Yoeri uit Numansdorp

‘Na de eerste stap gaat verduurzamen alleen maar makkelijker!’

Logo Duurzame Doeners

5 jaar geleden zagen Yoeri en zijn vrouw bij de aankoop van hun woning in Numansdorp dat er al flink wat stappen waren gezet met isolatie. “De toenmalige verkopers vertelden vol trots dat ze samen met de andere bewoners van het huizenblok de kruipruimte, het dak en de muren hadden laten isoleren. Dat maakte deze woning uit bouwjaar 1970 extra interessant voor ons. Want de basis lag er al!” Nu kon het stel werk gaan maken van hun ideaal: een aardgasvrij huis.

Om te beginnen liet Yoeri zonnepanelen plaatsen op zijn dak. “Die wekken in een jaar tijd een deel van de stroom op die we in een jaar tijd verbruiken. Zo is alvast een deel van ons energieverbruik duurzaam.”

Welke stappen zette Yoeri?

  • Kocht een geïsoleerde woning.
  • Deed nog wat kleine energiebesparende maatregelen extra.
  • Maakte een prijsvergelijking tussen een nieuwe cv-ketel en een hybride warmtepomp.
  • Schakelde stap voor stap over op elektrisch: met zonnepanelen op zijn dak, kookt elektrisch en verwarmt tapwater in de keuken met een boiler.
  • Gebruikt een hybride warmtepomp voor verwarming en warm water.
  • Rijdt in een hybride auto.

Doorslaggevende berekeningen

De wens om een warmtepomp te laten plaatsen leefde al langer bij Yoeri. “Ik ben al jaren actief bezig met het klimaat en het milieu. Dat besef is nog sterker sinds de geboorte van ons eerste dochtertje. Ik vind haar toekomst en die van andere kinderen belangrijk. En dat betekent dat we zuiniger moeten zijn op onze planeet.” Ondanks zijn idealen wachtte Yoeri bewust een tijdje met het plaatsen van een hybride warmtepomp. “De cv-ketel was al aardig op leeftijd. Dus ben ik berekeningen gaan maken – over meerdere jaren. Ik heb de aanschaf en installatie van een nieuwe cv-ketel vergeleken met een hybride warmtepomp. Die berekeningen waren doorslaggevend en dat was ruimschoots voordat de gasprijs omhoogschoot.”


Tip van Yoeri: de verwarmingstest

Je kunt aan een huis niet zien of het klaar is voor een warmtepomp. “Gelukkig kun je dat wel testen”, tipt Yoeri. “Zet de aanvoertemperatuur van je cv-ketel op 50 graden. Blijft je huis ook op koude winterdagen lekker comfortabel? Dan is een warmtepomp misschien wel interessant voor je.“

Anderen inspireren

Sinds de zonnepanelen op zijn dak liggen, krijgt hij regelmatig vragen van buren over de voordelen. “De isolatie is bij hen natuurlijk net zo goed als bij ons. Dat wij nu doorpakken, kwam voor sommige buren een beetje als verrassing. Als ik dan vertel hoeveel energie en geld we besparen, dan gaan mensen toch ook hun eigen rekensommetje maken. Des te mooier dat 2 gepensioneerde buren laatst ook panelen lieten plaatsen. Samen maken we het verschil in de energietransitie!”

Stel je vragen

Yoeri praat regelmatig met buurtbewoners over verduurzaming. “Ik merk dat er zoveel vragen zijn. Is mijn huis wel klaar voor een (hybride) warmtepomp? Zo’n warmtepomp maakt toch herrie? (Een misverstand, volgens Yoeri. Want volgens hem zijn het vooral airco’s die herrie maken.) Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? Kan ik me al die investeringen wel veroorloven? Daarom vind ik het belangrijk om informatie te delen met anderen. Ons huis is natuurlijk een handig praktijkvoorbeeld in de buurt. Tegelijkertijd was onze route ook heel persoonlijk. Dus heb je vragen over een (hybride) warmtepomp? Maak vooral eens een praatje met iemand in de buurt die er al eentje heeft!”