Leonie Cassée raadt iedereen aan om naar het Repair Café te komen

Leonie Cassée is net 74 geworden. In haar hele leven heeft ze nog nooit stilgezeten. Ze doet graag vrijwilligerswerk dat ze leuk vindt én waar ze volledig achter staat. Zo is ze onder andere bestuurslid van het Repair Café in Oud-Beijerland en voorzitter van de Hoeksche Waardse Kunstenaars. Hergebruiken van spullen is haar drijfveer. “Ik kom uit een gezin met een handige vader. Hij maakte alles zelf en gooide niets weg.”
De Hoeksche Waardse is geboren in Bloemendaal, opgegroeid in Zandvoort, ging daarna over de wereld zwerven en streek uiteindelijk neer in Goudswaard. Daar woont Leonie nu al 40 jaar. “Mijn vader kon alles opnieuw gebruiken, verzagen en maken, zoals een boekenkast die op instorten stond, of een zonnescherm dat vastliep. Dat heb ik van hem overgenomen. Weggooien is makkelijk, maar ik vind het belangrijk om te kijken of iets nog is te hergebruiken. Dat zit er diep in bij mij.”
Repair Cafés in 5 dorpen
“Er zijn 5 Repair Cafés op het eiland: in ’s-Gravendeel, Numansdorp, Oud-Beijerland, Piershil en Strijen”, vertelt Leonie. “Elke zaterdagochtend van 10 tot 12 uur is er wel ergens op het eiland eentje open. Het verschilt per Repair Café welke zaterdag dat is. Het idee erachter is dat apparaten en spullen die kapot zijn vaak niet meteen weggegooid hoeven te worden. Enthousiaste en ervaren vrijwilligers helpen graag bij het repareren.”
Enorm succes
“Een paar vrienden die graag klusten, organiseerden in 2009 in Amsterdam-West voor het eerst een Repair Café. Dat was zo’n succes, dat al snel andere steden en dorpen volgden”, weet Leonie over het ontstaan van het Repair Café. “Er zijn er nu zo’n 700 in Nederland en 3.500 wereldwijd. Van Duitsland tot Spanje en van Brazilië tot India en Japan. Het is een enorm succes geworden, ook in de Hoeksche Waard!”
Ruim 10 jaar geleden werd Leonie gevraagd om gastvrouw te worden bij het Repair Café in Piershil. In 2022 vierden de vrijwilligers daar het 10-jarig jubileum. Ze hadden toen al 800 reparaties gedaan! Elke tweede zaterdag van de maand staat een vast team van 12 vrijwilligers nog altijd klaar in Heemzicht om spullen te repareren.
Het motto: ‘Weggooien? Mooi niet!’
Het motto van het Repair Café Hoeksche Waard is: ‘Weggooien? Mooi niet!’. De Goudswaardse staat daar vierkant achter. Toen ze gevraagd werd ook bestuurslid te worden van het Repair Café in Oud-Beijerland, twijfelde ze geen moment. “Zo ben ik erin gerold en altijd blijven plakken”, zegt ze lachend. Sinds 2021 zit het Repair Café daar op het Wijckplein Huiskamer van de wijk (Alerimus, de Open Waard). Op een zaterdag krijgen de vrijwilligers soms wel 29 reparaties!
“In Oud-Beijerland hebben we een team van 22 vaste vrijwilligers. We maken bijna nooit mee dat er iemand weggaat. Alle vrijwilligers hebben het heel erg naar hun zin. Dat is een goed teken! Ze komen voor hun plezier. En als ze iets dwarszit, iemand een keer geen zin heeft of het moeilijk heeft, dan praten we erover. De laatste tijd hebben we er via de vacaturebank van Welzijn Hoeksche Waard wat jongere mensen bij gekregen. Zoals iemand die nu nog werkt en na zijn pensioen niet in een zwart gat wil vallen.”
Naai- en verstelwerk en slijpers
Op de locatie in Oud-Beijerland kan ook naai- en verstelwerk worden gebracht. Leonie: “We hebben een vaste naaister. Zij voert op de zaterdagmorgen eenvoudige reparaties uit, zoals het inzetten van een rits of het verkorten van broekspijpen. Ook hebben we iemand die naaimachines repareert, maar dat doet hij liever thuis. Daar heeft hij gereedschappen. Je kunt je naaimachine bij het Repair Café brengen en dan weer bij hem thuis ophalen. Verder hebben we slijpers en is er een slijpmachine voor botte messen en scharen.”
Bezoekers brengen van alles mee. Koffiezetapparaten, verlichting, stofzuigers, huishoudelijke apparaten, computers en printers. “Er worden vaak Senseo’s gebracht. De vrijwilligers zijn daar specialist in geworden. Meestal zit een klein onderdeeltje vast of is het verroest. Het vervangen is een fluitje van een cent”, licht Leonie toe. “Bij sommige apparaten is het een kwestie van een nieuw snoer of een stekker eraan zetten. Mensen trekken soms te hard aan het snoer van een stofzuiger. Dat rolt dan niet meer op. Er moet dan een nieuw opwindsysteem in gezet worden.”
Ervaren vrijwilligers
Soms wordt een kinderscooter, speelgoed met elektronica, een snelkookpan, of een magnetron voor reparatie aangeboden. “Maar dat laatste doen we niet meer, omdat er spanning op staat. Dat is gevaarlijk om mee te werken. Er komt wel eens iemand met een fiets met een knijprem die het niet doet of met een lekke band. Of met een kapotte klok. Gelukkig hebben we vrijwilligers die van alles en nog wat kunnen. We kijken wie er ruimte heeft om het beet te pakken”, aldus Leonie.
Dankbaar werk
Tijdens hun werkzaamheden geven de vrijwilligers uitleg en dat is leerzaam. “Zo worden mensen zich ervan bewust dat je niet altijd iets hoeft af te schrijven en weg te gooien. Als je goed kijkt, kun je het de volgende keer zelf doen. Bij een verstopte stofzuigerslang kun je bijvoorbeeld iets zwaars erdoorheen gooien. Mensen wat bijbrengen is dankbaar werk.”
Bij de Repair Cafés is geen ruimte om apparaten of spullen op te slaan. Er is ook geen magazijn met onderdelen. De vrijwilligers maken het graag op de dag zelf af. Soms kunnen ze iets met kunst en vliegwerk maken. En wanneer een onderdeel besteld moet worden, dan kunnen de vrijwilligers daarbij helpen. Dan duurt het iets langer. Mensen nemen dan de keer erop het onderdeel mee.
Slagingspercentage ongeveer 70 procent
Niet alles kan gemaakt worden. Leonie zegt daarover: “We hebben een slagingspercentage van ongeveer 68 à 70 procent. De rest lukt niet. Soms is iets te oud of te vergaan. Het is dan te gebrekkig om er nog wat van te maken. Toch zijn de mensen ook dan blij. Ze weten dat de vrijwilligers hun best hebben gedaan en kunnen het dan met een gerust hart wegdoen. Deze keer is het niet gelukt, maar ze komen een volgende keer zeker terug met een apparaat dat het niet meer doet.”
Reparaties zijn gratis
De vrijwilligers werken gratis, maar een vrijwillige bijdrage in de fooienpot wordt natuurlijk op prijs gesteld. “De meeste mensen zijn dankbaar en blij. Ze geven wat ze ervoor over hebben. We zien vaak bekende gezichten, maar toch ook weer nieuwe gezichten. Ze horen via een buurvrouw, kennis of familie over het Repair Café. Oudere mensen schuiven regelmatig aan om mee te luisteren met de uitleg die de vrijwilligers geven. Soms moeten bezoekers wachten. Ze krijgen een kop koffie en zo ontstaan leuke contacten. Zeker als ze elkaar leren kennen”, besluit Leonie.
Tip van Leonie:
“We gooien zoveel dingen weg die nog goed te repareren zijn. Ook de reparatiekennis verdwijnt snel. Bij de Repair Cafés kun je meekijken en leren hoe je iets kunt repareren. Bovendien hebben de cafés een sociale functie. Tijdens het wachten kun je terecht voor een kopje koffie/thee, soms met iets lekkers erbij en een praatje. Zo ontmoet je andere mensen. Het is de moeite waard om langs te komen!”
Meer informatie
Kijk voor meer informatie en een overzicht van welk Repair Café op welke zaterdag open is op de website van het Repair Café.