Ab liet een warmtescan doen door de energiecoach

‘Laat een warmtescan maken: meten is weten!’

Logo Duurzame Doeners

In de winter blijft het maar koud in sommige ruimtes in het appartement van Ab. In 2021 kocht hij samen met zijn vrouw een bestaand appartement in Oud-Beijerland. “Een appartementencomplex uit 1997 met energielabel A. Dan verwacht je geen kou in de winter. Alleen wat veroorzaakt die kou nu precies? Zit het probleem in de isolatie of speelt er toch iets anders?” Een warmtescan via de gemeente bood uitkomst.

Verslagen van de VvE

“Met onze oude dag in het vooruitzicht willen we zo min mogelijk gedoe”, vertelt Ab over de verhuizing. “Daarom heb ik bewust wat extra onderzoek gedaan voordat we onze handtekening onder het koopcontract gingen zetten.” Zo vroeg Ab de verslagen van de Vereniging van Eigenaren (VvE) op. Daarin las hij onder andere dat bewoners gezamenlijk zonnepanelen kunnen plaatsen op het dak van het complex. “Kijk, dat sprak me aan. Ik vind verduurzaming belangrijk.”

Oncomfortabele verrassing

Ondanks de grondige voorbereiding kwam Ab voor een oncomfortabele verrassing te staan. “Op koude dagen krijgen we het vooral in de hal en het kantoortje maar niet warm.” Ab liet meteen verschillende deskundigen komen om naar het probleem te kijken: “Werkelijk elke specialist gaf een ander advies. Als je a-technisch bent, zoals ik. Wat moet je dan? Uiteindelijk volgden we de raad op van een installateur die adviseerde om de convector in de hal te vervangen door een dubbele convector. Het effect? Nul komma niks.”

Vraag in de chat

Niet veel later organiseerde de gemeente een webinar over verduurzaming van appartementencomplexen. Ab meldde zich aan: ”Wat ik daar hoorde, wist ik in grote lijnen al wel. Het fijne was dat je ook vragen kon stellen in de chat. Daar heb ik gevraagd of het in de gemeente Hoeksche Waard mogelijk is om een warmtescan te laten doen. Dat had ik in mijn vorige woning in Rhoon ook gedaan. En dat bleek mogelijk!”

Meten is weten

“Op een koude dag kwam Jonathan, de energiecoach van de gemeente, langs en maakte een warmtescan van ons appartement”, vertelt Ab. “Vanaf de buitenkant meten ze dan met infrarood waar de gevel veel warmte verliest. De conclusie: er ging nauwelijks warmte verloren, dus het moest toch echt aan die verwarming liggen…”

Tijd om te luisteren

“Gelukkig hield het hier niet op”, zegt Ab opgelucht. “Jonathan ging vervolgens mee naar binnen en nam de tijd om naar ons probleem te luisteren. Wat hadden we allemaal al geprobeerd? Hij stelde voor om die nieuwe dubbele convector in de hal te vervangen door een nieuwe radiator. Ook was zijn voorstel om in de badkamer juist een elektrische verwarming te hangen. Zo verwarm je de ruimte zonder dat de cv-ketel nodig is.” Wat bij Ab dus een isolatieprobleem leek, was in werkelijkheid een installatieprobleem.

Werk in uitvoering

De werkzaamheden bij Ab zijn in volle gang. “Als dit het probleem oplost, hoeven we straks in de winter een stuk minder aardgas te stoken. Het extra elektriciteitsverbruik zou ik in de nabije toekomst graag opvangen met zonnepanelen op het dak van het appartementengebouw. Dat is wel zo duurzaam. Als Vereniging van Eigenaren hebben we al een offerte binnen en de voorlichtingsavond voor geïnteresseerden staat inmiddels gepland!”


Tip van Ab: laat iemand komen die naar het hele plaatje kijkt

“Als het gaat om techniek, ben ik echt een leek”, bekent Ab. “Daar ben ik niet de enige in. Maar dat betekent wel dat je afhankelijk bent van deskundigen en die zijn het niet altijd met elkaar eens. Dus wees kritisch wie je om advies vraagt. Voor ons was het bezoek van de energiecoach heel waardevol: hij nam de tijd om de hele situatie te beoordelen. Zijn suggesties maken voor ons het verschil.”

Welke stappen zette Ab?

  • Liet een warmtescan uitvoeren.
  • Nodigde de energiecoach uit voor een huisbezoek.
  • Laat nu een elektrische radiator plaatsen in zijn badkamer.
  • Laat een nieuwe radiator in de hal ophangen.
  • Schakelde van koken op gas over naar inductie.
  • Schafte energiezuinige apparatuur aan.
  • Ontving samen met andere VvE-leden een offerte van de zonnepanelenleverancier.