Welkom bij Foodlab Hoeksche Waard!

In de Hoeksche Waard ontstaan er mooie dingen. Want onze gemeente staat symbool voor innovatieve landbouw. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten staat de Hoeksche Waard hoog aangeschreven. Het is dan ook logisch dat hier veel aansprekende bedrijven met internationaal aanzien gevestigd zijn. Je ziet het misschien niet direct, maar overal vinden bijzondere pilots en projecten plaats. Grote en kleine agrarische ondernemers leren, inspireren en bieden belevenissen aan waarmee we de toekomst van onze boeren veiligstellen.

En dat is nodig.

Want de toekomst van de landbouwsector hangt sterk af van de bodemkwaliteit. Deze is goed, maar neemt af door intensief gebruik. Bovendien maken lage voedselprijzen, wetten en verandering van het klimaat het leven van de agrarisch ondernemer er niet eenvoudiger op. Elke vierkante meter landbouwgrond levert steeds minder op. Foodlab Hoeksche Waard is een verzamelnaam van initiatieven die bijdragen aan een betere toekomst voor onze boeren.

  • Gezonde bodems: onderzoek en ontwikkeling op het gebied van volhoudbare landbouw: Want van jaar in jaar uit gewassen telen wordt de grond minder sterk. Maar we willen wel dat volgende generaties toekomst zien om ‘te boeren’;
  • Korte Keten: het verkleinen van de afstand tussen boer en consument, zodat we in de Hoeksche Waard de aardappels van lokale boeren op ons bord hebben. De boer krijgt een eerlijkere prijs en minder transport is bovendien beter voor het milieu.
  • Kennisontwikkeling: want vandaag werken we met toonaangevende lokale bedrijven aan de oplossingen van morgen. Goed doordacht en op Hoeksche Waardse bodem in de praktijk getest.

Foodlab Hoeksche Waard is er niet alleen voor onze agrarische ondernemers. Ook inwoners en bezoekers kunnen dankzij de verschillende initiatieven de agrarische sector van dichtbij beleven. Zo is er een bezoekerscentrum en wordt er hard gewerkt aan een foodroute!

Neem dan contact op met Team Ondernemen via ondernemen@gemeentehw.nl 

Documenten

Uitvoeringsagenda.pdf (1 MB)