Burgernet

Gemeente en politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. In uw eigen buurt kunt u zelf ook al veel doen om uw leefomgeving prettig en veilig te houden. Met behulp van Burgernet kunnen gemeente en politie nu nog beter met u samenwerken.

Burgernet maakt gebruik van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de politiemeldkamer start na een melding een Burgernetactie op. Deelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS. Als deelnemer van Burgernet kunt u dan helpen bij het zoeken van bijvoorbeeld een vermist kind. Maar ook bij het oplossen van een misdrijf. En bij een hartstilstand kunt u alvast eerste hulp verlenen.

Burgernet heeft ook een gratis app. Voor het gebruik van de Burgernetapp is het aanmelden als Burgernetdeelnemer niet nodig. De Burgernetapp geeft een bericht, wanneer er een Burgernetactie in de omgeving wordt gestart. Zo kunnen smartphone gebruikers altijd en overal meehelpen met het opsporen van een verdachte of vermiste personen.

Informatie naar aanleiding van een Burgernetmelding kan direct vanuit de app worden doorgegeven aan de meldkamer via het gratis telefoonnummer 112. De Burgernetapp is in de App-store (iOS) en de Play-Store (Android) gratis te downloaden. Er worden geen locatiegegevens van Burgernetapp-gebruikers bijgehouden.

In een crisissituatie, zoals bij een gifwolk, krijgt u als deelnemer van Burgernet hierover informatie wat te doen. Daarom is het zo belangrijk dat heel veel mensen aan Burgernet gaan deelnemen. Door uw ogen en oren te gebruiken kunt u direct helpen om uw leefomgeving veiliger te maken. Dat kan eenvoudig vanuit huis, op straat of vanaf uw werkplek.

Aanmelden voor Burgernet kan heel eenvoudig via de website van Burgernet.