Bijzondere noodzakelijke kosten

Heeft u noodzakelijke niet-alledaagse kosten, maar kunt u deze niet betalen? En heeft u weinig spaargeld? Dan kunt u misschien een bijdrage ontvangen: de bijzondere bijstand.

Het bedrag dat u ontvangt is meestal een gift. U hoeft dit dan niet terug te betalen. In sommige situaties wordt het bedrag aan u geleend. Dan betaalt u het bedrag wel terug. Hier hoeft u geen rente over te betalen.

Voor wie is de bijzondere bijstand?

De bijzondere bijstand is voor mensen met een laag inkomen, weinig spaargeld en weinig waardevolle bezittingen. U hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om bijzondere bijstand te kunnen ontvangen. Ook met een andere uitkering, een laag pensioen of een laag salaris kunt u soms bijzondere bijstand krijgen. Maar: hoe meer u verdient, hoe minder bijzondere bijstand u kunt ontvangen. Bij het vaststellen van de hoogte van de bijdrage berekenen we uw draagkracht. Dit is het bedrag dat u zelf moet betalen. Zijn de kosten waarvoor u bijzondere bijstand aanvraagt hoger dan uw draagkracht, dan krijgt u dat gedeelte vergoed.

Bent u jonger dan 21 jaar? Doe dan éérst een beroep op uw ouders. U kunt alleen een aanvraag doen als ook uw ouders voldoen aan de voorwaarden voor inkomen en vermogen.

Let op: De aanvraag voor bijzondere bijstand moet binnen een half jaar nadat u de kosten heeft gehad, worden ingediend.

U kunt alleen bijzondere bijstand aanvragen voor kosten die u niet heeft zien aankomen en nu echt gemaakt moeten worden. Dit betekent dat u geen bijzondere bijstand aan kan vragen voor kosten die iedereen heeft, zoals de huur, kosten voor een paspoort of identiteitskaart, energielasten of telefoonkosten. Ook kunt u geen bijzondere bijstand ontvangen voor kosten die vergoed worden door uw verzekering of een andere regeling.

U vraagt bijzondere bijstand aan via onderstaand pdf-formulier. Na invullen van dit formulier kunt u dit naar ons opsturen via de mail of per post.

Meestal ontvangt u binnen 8 weken nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen een brief met onze beslissing. Soms duurt het langer, bijvoorbeeld als meer onderzoek nodig is of als uw aanvraag nog niet volledig is. Daarom is het belangrijk om uw aanvraag volledig in te vullen.