Zwemmen in natuurwater

Zodra de zon zich van haar beste kant laat zien, lokt het water. Ook al ligt de Hoeksche Waard niet dicht bij de kust, dan nog hoef je niets te missen. De Hoeksche Waard is namelijk een eiland dat wordt omsloten door het Haringvliet, het  Hollands Diep, de Dordtse Kil, de Oude Maas en het Spui. Aan de oevers van deze rivieren zijn meerdere plekken waar u goed van de zon en het water kan genieten.

Maar zwemmen in natuurwater kan ook (levens)gevaarlijk zijn en is op veel plaatsen verboden. Bekijk het filmpje van Rijkswaterstaat over de risico’s van zwemmen in rivieren en kanalen.

Officiële zwemlocaties

Provincie Zuid-Holland heeft in de Hoeksche Waard een aantal officiële zwemlocaties aangewezen. Deze locaties worden tijdens het zwemwaterseizoen (1 mei tot 1 oktober) regelmatig op kwaliteit en veiligheid gecontroleerd. De controles worden uitgevoerd door de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) in opdracht van de provincie.

In het menu hieronder kunt u meer lezen over de risico’s van zwemmen in natuurwater en onze officiële zwemlocaties.

  • Zwemmers zijn voor opvarenden van een binnenvaartschip nauwelijks zichtbaar. De schipper heeft tot ongeveer 350 meter voor zijn schip géén zicht op het wateroppervlak en ziet een zwemmer dus letterlijk over het hoofd. En het hoofd van een zwemmer die verder weg is dan die 350 meter, is niet meer dan een kleine stip.
  • Een groot schip kan niet direct vaart minderen of op het laatste moment uitwijken. Bovendien kan een uitwijkend schip andere scheepvaart in gevaar brengen.
  • Zwemmers worden snel meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip. Een zwemmer kan daardoor achter het schip richting de schroef gezogen worden.
  • Ook aan de kant is die zuigende kracht goed merkbaar: eerst trekt het passerende schip het water weg/met zich mee. Maar daarna ontstaat er een soort minivloed. Het water stijgt dan in korte tijd met soms wel met meer dan 50 centimeter.
  • Zwemmers zijn niet opgewassen tegen de sterke stroming van (getijde)rivieren en kanalen.
  • Zwemmers kunnen door de sterk wisselende temperatuur van het rivierwater kramp krijgen en onderkoeld raken.
  • Het zwemmen tussen kribben lijkt ongevaarlijk, maar ook dit is sterk af te raden. De zuiging en golfslag van passerende schepen kan ook tussen de kribben zeer sterk zijn.
  • Het is bijzonder gevaarlijk om van bruggen af te springen. Door de vaak grote hoogte kun je verkeerd in het water terechtkomen. Ook kun je door het troebele water de diepte van het water niet inschatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien.

Zwemmen is op veel plaatsen niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. Dat geldt ook voor het springen van bruggen. U loopt kans op een boete van € 160,- als u zwemt:

  • in de vaarweg (vaargeul) van rivieren;
  • in kanalen;
  • in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen;
  • in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn;
  • in de routes van veerponten;
  • in en rond havens;
  • in snelvaargebieden;
  • op plekken die aangewezen zijn als verboden gebied.

Op de website Zwemwater.nl en in de Zwemwater app (Android en Apple store) vindt u alle officiële zwemlocaties in Nederland en dus ook die in de Hoeksche Waard:

  • Haringvlietbrug Oost – Numansdorp
  • Haringvlietbrug West – Numansdorp
  • Spui – Oud-Beijerland (Oude Tol)
  • Spui – Goudswaard (Costa del Spui)
  • Hitsertsekade – Zuid-Beijerland
  • Binnenbedijkte Maas – Mijnsheerenland
  • Binnenbedijkte Maas – Westmaas

Alle zwemlocaties en bijbehorende parkeergelegenheden zijn gratis en openbaar toegankelijk. Bij alle locaties staat een bord met informatie en de regels waaraan bezoekers zich moeten houden. In de periode 1 mei tot 1 oktober (het officiële zwemseizoen) zijn honden en/of paarden niet welkom op de zwemlocaties.

Wilt u ergens gaan zwemmen? Check dan van tevoren de website Zwemwater.nl of de Zwemwater app (Android en Apple store). Hierop staat namelijk aangegeven of het water van de zwemlocatie schoon is en vrij van bijvoorbeeld blauwalg of botulisme. Als de waterkwaliteit onvoldoende is kan de omgevingsdienst het zwemmen ontraden (door het afgeven van een waarschuwing of negatief zwemadvies) of zelfs een zwemverbod instellen. Meer informatie vindt u ook op de website van de Omgevingsdienst Midden-Holland.

Zwemwaterlocatie Haringvlietbrug Oost is gelegen aan het Hollands Diep, ten zuidwesten van het dorp Numansdorp en direct gelegen aan de oostkant van de A29. Het strand wordt door een stuk bos gescheiden van een golfbaan.

Zwem binnen de ballenlijn 

Het Hollands Diep is een getijdenrivier. Daarom wisselt de hoogte van de waterstand, ook binnen het zwemgedeelte. Het zwemgedeelte is afgezet met een ballenlijn en is maximaal 70 cm diep. De waterbodem bestaat uit zand en loopt geleidelijk af.

Faciliteiten 

Op de zwemlocatie is in het zwemseizoen een kiosk met toiletten en horeca aanwezig. Ook staan er vuilnisbakken. Direct ten westen van de zwemzone bevindt zich een boothelling met steiger waar boten te water kunnen worden gelaten. Bij de zwemlocaties Haringvlietbrug Oost en Haringvlietbrug West is geen beheerder of toezichthouder aanwezig. Zwemmen doet u op eigen risico.

Parkeren 

U kunt langs de voet van de Haringvlietbrug parkeren.

Zwemlocatie Haringvlietbrug West ligt aan de westkant van de Haringvlietbrug/A29 en Numansdorp. De locatie bestaat uit een zandstrand van ongeveer 250 meter lang en 10 meter breed.

Zwem binnen de ballenlijn 

Het Hollands Diep is een getijdenrivier. Daarom wisselt de hoogte van de waterstand, ook binnen het zwemgedeelte. Het zwemgedeelte is afgezet met een ballenlijn en is maximaal 1 meter diep. De waterbodem bestaat uit zand en loopt geleidelijk af.

Faciliteiten

Op het terrein staan voldoende vuilnisbakken. Er zijn geen toiletten of andere faciliteiten. Deze vindt u wel bij zwemlocatie Haringvlietbrug Oost, aan de andere kant van de A29/de brug. Bij de zwemlocaties Haringvlietbrug Oost en Haringvlietbrug West is geen beheerder of toezichthouder aanwezig. Zwemmen doet u op eigen risico.

Parkeren 

Om bij het strandje Haringvlietbrug West te komen rijd je voorbij het grasveld aan de oostkant en onder de brug door. Doe dit voorzichtig, want de weg is hier erg smal en onoverzichtelijk. U kunt uw auto langs de weg parkeren.

Bij de Oude Tol aan het Spui in Oud-Beijerland kunnen bezoekers genieten van een zwembaai, peuterbad, ligweide, natuurspeeltuin en zandstrand. Sinds 2023 is de zwembaai door de provincie aangewezen als officiële zwemlocatie. De zwembaai ligt tussen paviljoen De Oude Tol en de Bonhoefferstraat. Een aarden wal schermt de baai af van de woningen aan deze straat.

Zwem binnen de ballenlijn 

Het Spui is een getijdenrivier. Daarom wisselt de hoogte van de waterstand. Bij hoog water (vloed) is het zwemgedeelte ongeveer 40 bij 40 meter groot. Aan de rand van de zwembaai ligt een dubbele ballenlijn. Zwemmen buiten de ballenlijn is levensgevaarlijk en verboden omdat de zwembaai vlak langs een drukke vaargeul ligt. Ook heb je in het Spui te maken met een gevaarlijke stroming en onverwachte diepteverschillen in de bodem. Op het informatiebord bij de ingang van het terrein staan de gedragsregels die gelden rond de zwembaai. Op het strand staat een blauw informatiebord met daarop info over (de kwaliteit van) het zwemwater.

Toezicht zwembaai 

Is het droog en komt de temperatuur boven de 20 graden? Dan is er in de periode van 1 mei tot 1 oktober toezicht aanwezig op de volgende dagen:

  • van 1 mei tot 30 juni en van 1 september tot 1 oktober op de woensdagen en in het weekend van 12.00 tot 18.00 uur;
  • van 1 juli tot 1 september dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.

Faciliteiten 

Tussen de zwembaai en het peuterbad staat een gebouwtje met openbare toiletten, een douche en een ruimte voor de beheerder/toezichthouder. Deze faciliteiten zijn alleen geopend op de dagen dat de beheerder/toezichthouder aanwezig is.

Parkeren 

Er is parkeerruimte bij het recreatiegebied en het paviljoen. Op warme en dus drukke dagen is het aan te raden zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen.

Zwemlocatie Spui Goudswaard – ook wel ‘Costa del Spui’ genoemd – is gelegen ten noorden van het dorp Goudswaard. Het is gelegen aan het Spui, een aftakking van het Haringvliet. Er is ook een kampeervereniging gevestigd. Dichtbij de zwemlocatie staan dan ook caravans, campers en tenten.

Zwem binnen de ballenlijn 

Het zwemgedeelte ligt tussen 2 kribben een heeft een lengte van ongeveer 100 meter. In de zwemzone ligt een steiger met ponton waar van afgesprongen kan worden. De zwemzone is afgezet met een driedubbele ballenlijn. Het Spui is een getijdenrivier. Daarom wisselt de hoogte van de waterstand in de zwemzone. Ook staat er een sterke stroming in het Spui. Dit kan een risico zijn voor zwemmers. Blijf daarom binnen de ballenlijn!

Faciliteiten 

Op de locatie zijn toiletten, douches en omkleedhokken aanwezig. Bij deze zwemlocatie is geen beheerder/toezichthouder aanwezig. Zwemmen doet u op eigen risico.

Parkeren 

Er is parkeergelegenheid. Let op: De zwemlocatie staat aangegeven, maar kan door de bomen en struiken wat moeilijk te vinden zijn.

Zwemlocatie de Hitsertsekade – ook wel ‘de Kaai’ genoemd – is gelegen ten zuiden van het dorp Zuid-Beijerland. De zwemlocatie is gelegen aan het Vuile Gat, het stuk water tussen Zuid-Beijerland/Nieuwendijk en het eiland Tiengemeten, en is omgeven door agrarisch gebied. Ten zuidwesten van de zwemlocatie ligt het eiland Tiengemeten.

Zwem binnen de ballenlijn 

De waterkant bestaat uit basaltstenen, er is dus geen strandje. Via een steiger komt u in water van meer dan 2 meter diep. De zwemzone is afgezet met een ballenlijn. Deze ligt op ongeveer 20 meter van de kant. Het Vuile Gat is een deel van het Haringvliet, een rivier. Er is dus altijd sprake van stroming. Loop geen onnodige risico’s en zwem binnen de ballenlijn.

Faciliteiten 

De zwemlocatie bestaat uit een grote ligweide met een peuterbad en een horecagelegenheid. Ook zijn er toiletten aanwezig. Deze zijn alleen open als ook de horecagelegenheid geopend is: in het zwemwaterseizoen en alleen met mooi (zwem)weer. Verder staan er banken en bootcamprekken. Via de brede steiger en diverse trappen kunt u makkelijk het water in en uit komen. Aan de andere kant van de steiger is het mogelijk om bijvoorbeeld een kajak of kano aan te leggen. Verder is er op de vlonders ruimte voor vissers. De steiger geeft ook toegang tot uitkijktoren de Tureluur. Bij deze zwemlocatie is geen beheerder/toezichthouder aanwezig. Zwemmen doet u op eigen risico.

Parkeren 

Het gebied is goed bereikbaar met de fiets of de auto. Er zijn voldoende parkeerplekken aanwezig.

De Binnenbedijkte Maas, ook wel Binnenmaas genoemd, is een een afgedamde arm van de Maas. Het is het restant van een oude bedding van de rivier de Maas die rond 1270 bij Maasdam en rond 1450 bij Westmaas werd afgedamd. De Binnenmaas heeft een belangrijke recreatieve functie als zwemwater en voor pleziervaart. De zwemlocatie Binnenbedijkte Maas Mijnsheerenland ligt aan de noordkant van de Binnenbedijkte Maas, ten zuiden van het dorp Mijnsheerenland. U vindt het strandje vlakbij molen De Goede Hoop, Tennisclub De Binnenmaas en Watersportvereniging Binnenmaas.

Zwem binnen de ballenlijn 

De locatie heeft een klein strand van ongeveer 60 bij 20 meter. De waterbodem bestaat uit zand, is stevig en loopt geleidelijk af. De zwemzone is over de gehele breedte afgezet met een ballenlijn. De diepte bij de ballenlijn is ongeveer 2 meter.

Faciliteiten 

Op de locatie en langs de aanlooproute staan vuilnisbakken. Er zijn geen toiletten aanwezig. Bij deze zwemlocatie is geen beheerder/toezichthouder aanwezig. Zwemmen doet u op eigen risico.

Parkeren 

Deze zwemlocatie is goed bereikbaar te voet en met de fiets. Het strandje is niet bereikbaar met de auto.

De Binnenbedijkte Maas, ook wel Binnenmaas genoemd, is een een afgedamde arm van de Maas. Het is het restant van een oude bedding van de rivier de Maas die rond 1270 bij Maasdam en rond 1450 bij Westmaas werd afgedamd. De Binnenmaas heeft een belangrijke recreatieve functie als zwemwater en voor pleziervaart. De zwemlocatie Binnenbedijkte Maas Westmaas ligt in het westelijk deel van de Binnenmaas aan de Munnikenweg ten oosten van het dorp Westmaas.

Zwem binnen de ballenlijn 

Het zwemgedeelte is ongeveer 75 bij 30 meter groot en is afgezet met een ballenlijn. De waterbodem bestaat uit zand, is stevig en loopt geleidelijk af. De diepte bij de ballenlijn is ongeveer 1.30 meter.

Faciliteiten 

Bij het strandje is een speelweide/ligweide. Verder staan op het terrein vuilnisbakken en bankjes. Er zijn geen toiletten aanwezig. Bij deze zwemlocatie is geen beheerder/toezichthouder aanwezig. Zwemmen doet u op eigen risico.

Parkeren 

Bij de ingang van de zwemwaterlocatie is een parkeerterrein met 2 gehandicaptenparkeerplaatsen. Op de locatie is geen aparte fietsenstalling.