Zwemmen in natuurwater

Zodra de zon zich van haar beste kant laat zien, lokt het water. Ook al ligt de Hoeksche Waard niet dicht bij de kust, dan hoef je nog steeds niets te missen: de Hoeksche Waard is een eiland dat wordt omsloten door water. Het Haringvliet, het  Hollands Diep, de Dordtse Kil, de Oude Maas en het Spui begrenzen de Hoeksche Waard aan alle kanten. De oevers van deze rivieren kennen meerdere plekken waar je goed van de zon en zoet water kan genieten. Veel plezier en vergeet niet het meest actuele weerbericht even te bekijken, want niets zo veranderlijk als… precies!

De kern Numansdorp grenst direct aan het Hollands Diep en Haringvliet. Via de parallelweg van de Haringvliet kan je op de twee Numansdorpse strandjes komen. Deze bevinden zich aan de oost- en de westkant van de brug. De combinatie zandstrand en helling van ondiep naar diep water maken de strandjes voor jong en oud prima zwem- en spartellocaties.

Het strandje Haringvlietbrug-oost is één van de weinige strandjes waar je wegens de aanwezigheid van een trailerhelling naar het te water laten van bootjes en waterscooters kan kijken. Het strandje ligt evenwijdig aan de rivier en dit zorgt voor een wijds uitzicht. De ballenlijn geeft aan waar het veilig zwemmen is. Aan deze kant van de brug staan ook toiletten en is er een kleine eetgelegenheid:  ‘Summer Beach’.

Om bij het strandje Haringvlietbrug-west te komen rijdt je voorbij het grasveld aan de oostkant en onder de brug door. Doe dit voorzichtig, want de weg is hier erg smal en onoverzichtelijk. Ook aan de oostkant is parkeergelegenheid voor auto’s aanwezig. Het strandje Haringvlietbrug-west ligt dwars op de rivier in een soort baai en ook hier geeft een ballenlijn aan waar het veilig zwemmen is. 

Op de Haringvlietstrandjes bij Numansdorp geldt van 1 april t/m 1 oktober een hondenverbod.

Sinds mei 2017 genieten inwoners van Oud-Beijerland en daarbuiten volop van de zwembaai, de ligweide, natuurspeeltuin en het zandstrand bij de Oude Tol. De zwembaai ligt tussen paviljoen De Oude Tol en de Bonhoefferstraat. Een aarden wal schermt de zwemgelegenheid af van de woningen aan deze straat. In de baai blijven de getijden zichtbaar. Bij hoog water is het ‘zwemgedeelte’ ongeveer 40 bij 40 meter. Daarnaast heeft het gebied een zandstrand en een ligweide gekregen.

Aan de rand van de zwembaai ligt een ballenlijn. Zwemmen buiten de ballenlijn is levensgevaarlijk vanwege de korte afstand tot passerend scheepvaartverkeer, gevaarlijke stroming en hoge stroomsnelheden, en de onverwachte diepteverschillen in de bodem. Een informatiebord ter plaatse informeert bezoekers over het gebruik van de zwembaai.

Naast de strandjes Numansdorp Haringvlietbrug West en Oost en de zwembaai Oude Tol zijn er in de gemeente de volgende zwemwaterlocaties in natuurwater:

  • Costa del Spui (Goudswaard)
  • Recreatiegebied de Hitsert (Zuid-Beijerland)
  • Zwemstrandje Mijnsheerenland (Binnenbedijkte Maas)
  • Zwemstrandje Westmaas (Binnenbedijkte Maas)

Deze zwemwaterlocaties, met uitzondering van de zwembaai Oude Tol, zijn door de provincie Zuid-Holland aangewezen. Dit zijn de officiële locaties waar regelmatig de kwaliteit en veiligheid wordt beoordeeld tijdens het zwemwaterseizoen (1 mei tot 1 oktober). Voor de zwembaai Oude Tol loopt een proefperiode in 2020.

De naleving en het handhaven van de voorschriften voor zwemmen in natuurwater in geheel Zuid-Holland ligt bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). De ODMH voert deze werkzaamheden uit in opdracht van de provincie voor het gehele grondgebied van Zuid-Holland. Als de waterkwaliteit onvoldoende is neemt de ODMH maatregelen. De ODMH kan dan het zwemmen ontraden (waarschuwing of negatief zwemadvies) of zelfs een zwemverbod instellen. Meer informatie vindt u op de website van de ODMH.

In de Zwemwater app (Android en Apple store) staan actuele gegevens over de zwemlocaties. Check deze app als u wilt weten of een zwemplas schoon is en vrij van bijvoorbeeld blauwalg of botulisme. Informatie over zwemwater vindt u ook op de website van zwemwater.nl.