Spring naar content

Recreatie

Direct grenzend aan de Rotterdamse Regio en de Drechtsteden en ingesloten tussen het Haringvliet, het Hollands Diep en de Oude Maas ligt het Nationaal Landschap Hoeksche Waard. Het oorspronkelijke karakter van het landschap met zijn openheid, beboomde dijken en kreken is hier nog duidelijk zichtbaar. In de Hoeksche Waard hebben de inwoners nog echt de ruimte, een kwaliteit die we moeten koesteren!

In de Hoeksche Waard is van alles te beleven. De landelijke en waterrijke ligging van de Hoeksche Waard biedt zeer goede mogelijkheden voor recreatie. Het is een gebied van rust en ruimte, van gezelligheid en cultuur. Met kleine dorpjes met monumentale pandjes en knusse terrassen, jachthavens en watersport, nieuwe natuur en oude kreken.

Een plek om onbekommerd te genieten!

In de groene en veelzijdige Hoeksche Waard kan volop gefietst en gewandeld worden. Er is genoeg te zien en te beleven!

Wandelen

Sinds 2018 beschikt de Hoeksche Waard over een wandelroutenetwerk van 470 km, gemarkeerd met knooppunten. Je kunt je route zo onderweg bepalen of van tevoren plannen in de digitale Wandelrouteplanner. De routeplanner kunt u vinden op de website van Wandelnet. Op korte termijn zal er ook een Wandelnet app beschikbaar komen. Er is ook een gedrukte wandelroutekaart verkrijgbaar, onder andere via de VVV.

Fietsen

In de Hoeksche Waard ligt een bewegwijzerd recreatief fietsroutenetwerk van 229 km. Stap eens op de fiets in de Hoeksche Waard en stippel via het fietsknooppuntensysteem je mooiste route uit! Dat kan via de website van Nederland Fietsland. Er is ook een gedrukte fietsroutekaart beschikbaar, onder ander via de VVV.

Bordje weg? Geef het door!

Zie je dat er op je wandel- of fietsroute een bordje ontbreekt? Meld dit dan via de website van het meldpunt.

Oplaadpalen elektrische fietsen

Wil je je elektrische fiets opladen? Verspreid over de Hoeksche Waard vind je tien oplaadpalen.

 • Bierkade (kop van de haven) Oud-Beijerland
 • Oude Tol (parkeerplaats Grand Café, Henri Dunantstraat 16) Oud-Beijerland
 • Restaurant De Koningshoeve, Botweg 1a/1b in Klaaswaal
 • Flohilplein, Numansdorp
 • Museum Hoeksche Waard, Dorpsstraat 13 in Heinenoord
 • Recreatieoord Binnenmaas, Vrouwe Huisjesweg in Mijnsheerenland
 • Haven Strijen, Molenstraat tegenover nr. 9
 • Haven Strijensas, parkeerplaats bij Buitendijk 2
 • Haven Nieuw-Beijerland (Spuidijk 7)

Fiets huren

Al in de Hoeksche Waard maar geen fiets meegenomen? Geen nood. Kijk op de website van de VVV voor verhuuradressen.

Eilandhoppen

Rondom de Hoeksche Waard ligt een netwerk van veerverbindingen die je uitnodigen om ook de aangrenzende regio’s te verkennen. Geen  veerpont is hetzelfde en elk gebied aan de overkant heeft zijn eigen karakter. Kijk voor meer informatie op de website van Deltapontjes.

TOP’s

U komt van buiten de Hoeksche Waard of u bent al in de Hoeksche Waard, maar u wilt eens een ander deel van de Hoeksche Waard te fiets of te voet verkennen? Maak dan gebruik van de TOP’s! TOP staat voor Toeristisch Overstappunt. Dit is een startpunt waar u de auto kunt achterlaten om vandaar uw fietstocht of wandeling te beginnen. Verspreid door de Hoeksche Waard staan vier TOP’s, met een halm als landmark:

 • TOP De Oude Tol, Henri Dunantstraat 16, 3263 SG Oud-Beijerland (bij Grand Café De Oude Tol)
 • TOP Klein Profijt, Zalmpad 11, 3261 MD Oud-Beijerland (bezoekerscentrum Klein Profijt)
 • TOP Numansdorp, tegenover Molendijk 2, 3281 LT Numansdorp (restaurant ’t Schippershuis)
 • TOP Strijensas, bij ingang natuurgebied Oeverlanden Hollands Diep (Staatsbosbeheer). Adres navigatie:  Buitendijk 1, Strijensas.

Meer informatie

Zowel voor fietsen als voor wandelen staan er informatiepanelen langs de route of op startpunten waarop een overzichtskaart en informatie over de omgeving te zien is.

Meer informatie vindt u op de website van VVV Hoeksche Waard. Op deze website kan u alles vinden over wandelroutes, (thema) fietsroutes, evenementen, molens, bouwwerken, dagtochten, groepsdagtochten, musea, galeries, excursies en natuurlijk het fietsknooppuntensysteem.

Een echt Nederlands polderlandschap met ongekende vergezichten, kronkelende kreken en slingerende dijken. Met karakteristieke dorpen, monumentale panden en jachthavens. Het landschap van de Hoeksche Waard is bijzonder en behoort, dankzij de unieke combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen, sinds 2005 tot één van de twintig Nationale Landschappen van Nederland.

Grienden

Langs de Oude Maas liggen grienden, ook wel wilgenakkers genoemd. Staatsbosbeheer beheert de grienden bij Heinenoord. Een deel wordt nog iedere drie jaar gekapt. Vanaf de buitenkaai (de dijk) tussen Heinenoord en de Heinenoordtunnel voert het 600 meter lange Cees Leenheerpad door het wilgenhakhout. Langs de Oude Maas liggen ook twee buitenpolders: de Geertruida Agathapolder en de polder Groot Koninkrijk. Deze natte polders hebben een eigen gemaal. De Geertruida Agathapolder loopt iedere winter bij hoge rivierwaterstanden onder water en wordt in de volksmond De Blankert genoemd. Beide polders zijn rijk aan weidevogels en zitten ’s winters vol met ganzen.

Korendijkse Slikken en Beningerslikken

Sinds de afsluiting van het Haringvliet overstromen de buitendijkse gronden alleen ’s winters nog een enkele keer. Op grote delen van de Korendijkse en Beningerslikken grazen nu koeien en paarden. Op deze begraasde delen vindt u nog zoutminnende planten, waaronder zilte schijnspurrie, fraai duizendguldenkruid en melkkruid. Onbegraasde delen liggen vooral langs de oevers van het Haringvliet en het Spui. Hier ontstaan grote ruigtevlakken, bramenstruwelen en bos. In dit afwisselende landschap vinden tal van planten en dieren een plaats. In oktober wordt de grond te nat en keert het vee terug naar de eigenaars. Zo blijft er ’s winters genoeg voedsel over voor de duizenden grauwe ganzen en brandganzen. Op de website van Deltanatuur vindt u meer informatie over Spuimonding-Oost. Dit natuurgebied sluit aan op de Korendijkse Slikken.

Kuipersveer

Kuipersveer ligt ten noordwesten van de voormalige suikerfabriek van Puttershoek en is ontstaan bij de inpoldering van de oeverlanden van de Oude Maas. Het is een natuurgebied van ongeveer acht hectare groot. In het gebied graast een kleine kudde Schotse Hooglanders. In het afwisselende landschap komen veel verschillende plantensoorten voor, die op hun beurt weer bijzondere insecten en vogels aantrekken. De twee plassen zijn erg geliefd bij eenden, en ook de ijsvogel laat zich regelmatig zien. Kortom, er valt genoeg te beleven in dit kleine gebied!

Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten maakt deel uit van de gemeente Korendijk. De naam duidt op de grootte: een gemet is een oude landmaat en omvat ruim 0,4 hectare. Het eiland was bestemd voor akkerbouw, maar is in 2006 door de Vereniging Natuurmonumenten ontwikkeld tot een natuurgebied. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Natuurmonumenten. Op deze website vindt u onder meer excursies en de vaartijden van de veerpont.

Tiendgorzen

Tiendgorzen is een dynamisch gebied. De ene dag staat het grotendeels onder water, de volgende dag vallen slikvlakten wellicht alweer droog. Dynamiek is zeldzaam in de delta. Het getij is immers door de Deltawerken verdwenen. Het Haringvliet heeft echter een sterk wisselende waterstand en dank zij een gat in de kade van Tiendgorzen én de nieuw gegraven kreken heeft het water hier weer vrij spel. Net als op Tiengemeten, was dit buitendijkse land, akkerbouwgebied. In 2001 is de kade doorgebroken. Er zijn slikvlakten ontstaan, op de kreekoevers gaan riet en biezen groeien en de hogere stukken raken eerst begroeid met pioniers zoals kamille en later met ruigtekruiden. Die natuurlijke ontwikkeling op Tiendgorzen is een voorproefje van het geen op Tiengemeten gaat gebeuren. Voor meer informatie en om te kunnen kijken of er excursies plaatsvinden kunt u kijken op de website van Natuurmonumenten.

De Hoeksche Waard telt diverse speeltuinen en kinderboerderijen. Hieronder sommen we er een aantal op, neem gerust eens een kijkje bij bijvoorbeeld kinderboerderij de Bokkensprong, speeltuin Speelvlucht, natuurspeeltuin de Oude Tol of ga gezellig een dagje naar recreatieoord Binnenmaas.

Plaats Naam Informatie Website
Mijnsheerenland Recreatieoord Binnenmaas Zwemmen, spelen in de speeltuin of het aaien van de dieren op de kinderboerderij… Er is voor iedereen wat te beleven bij recreatieoord Binnenmaas. website Recreatieoord Binnenmaas
Nieuw-Beijerland Kinderboerderij de Bokkensprong Van schapen tot varkens en van reptielen tot knaagdieren; allerlei soorten dieren zijn te bewonderen bij kinderboerderij de Bokkensprong in Nieuw-Beijerland. website De Bokkensprong
Nieuw-Beijerland Speeltuinvereniging Jeugdland Adres: Mauritsstraat, Nieuw-Beijerland  
Oud-Beijerland Kinderboerderij De Boezemvriend Op kinderboerderij De Boezemvriend vind je veel verschillende dieren, van konijn tot koe en van cavia tot varken. Op dit moment wordt er verbouwd op en rond de kinderboerderij. Er wordt gewerkt aan nieuwbouw. Wat u daar precies van merkt, kunt u lezen op de projectpagina. website De Boezemvriend facebookpagina De Boezemvriend
Oud-Beijerland Natuurspeeltuin De Oude Tol Met onder andere een wilgentunnel, uitkijktoren, taludglijbaan, kruipbuis, picknickbank, trampoline en een heuse tokkelbaan is natuurspeeltuin De Oude Tol in Oud-Beijerland een heuse belevenis voor kinderen.  
Oud-Beijerland Speeltuin Speelvlucht Speeltuin Speelvlucht staat garant voor eindeloos veel speelplezier voor kinderen met én zonder beperking. website Speelvlucht  facebookpagina Speelvlucht
Piershil Kinderboerderij Piershil Adres: Kade 32, Piershil  
Tiengemeten Speelnatuur Tiengemeten Op het eiland Tiengemeten kun je naar hartenlust spelen in de natuurspeeltuin. website van Tiengemeten
Zuid-Beijerland Dierenpark Landzicht Adres: Oranjeweg 61b, Zuid-Beijerland  

Varen met snelvarende motorboten, jetski’s, waterscooters en waterskiërs

Op het Haringvliet en het Hollandsch Diep varen veel motorboten. Onder de benaming motorboot vallen onder meer: klein schip, snelle motorboot, waterscooter en jetski. Maar evenals het gemotoriseerd op de weg, is ook het verkeer op het water aan regels gebonden. Landelijk geldt voor snelle motorboten een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur, behalve op aangewezen plaatsen waar een andere snelheid geldt. In de Regeling snelle motorboten Rijkswateren staan rijkswateren aangewezen waar u sneller mag varen dan 20 kilometer per uur of waar u mag waterskiën. Hieronder vallen onder meer het Haringvliet en het Hollandsch Diep in de Hoeksche Waard.

Ligplaats

U mag niet zomaar met uw boot een ligplaats innemen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina ‘Ligplaats‘.

Openbare trailerhelling Numansdorp

De Hoeksche Waard heeft één openbare trailerhelling. Deze ligt aan de noordkant van de Haringvlietbrug. De helling wordt veel gebruikt door bootvissers en mensen met een jetski of waterscooter. Het is een verharde helling die met zijn breedte ook wat grotere boten aan kan. De trailerhelling is niet stijl, maar bij laag water is het soms een uitdaging de boot in of uit het water te laten. Wij raden u daarom aan om voordat u op pad gaat het getij te checken.

Op mooie dagen kan het hier behoorlijk druk zijn en moet u in de rij aansluiten. Op het naastgelegen grasveld is ruim parkeergelegenheid voor auto’s met trailers. In de zomer zijn de aanwezige toiletten en eetgelegenheid geopend. De trailerhelling ligt naast een recreatiestrand. Houdt bij gebruik van de helling alstublieft rekening met de badgasten.

Trailerhelling informatie

 • Breedte: 3,5 meter
 • Bewaakt: Nee
 • Betaald parkeren: Nee
 • Verharde helling: Ja
 • Alleen kanteltrailer: Nee
 • Toilet: Alleen in de zomermaanden
 • Eetgelegenheid: Alleen in de zomermaanden
 • Locatie: parallelweg noordoostzijde Haringvlietbrug, A29 afslag Numansdorp (Hollandsdiep)
 • Coördinaten voor navigatie: 51.724199, 4.406253
 • Pluscode (Google Maps):  PCC4+VF Numansdorp

Vissen

De Hoeksche Waard is een prachtig eiland met veel recreatieve mogelijkheden. Dankzij het vele water in én rond de Hoeksche Waard is het een aantrekkelijk gebied voor (sport)vissers. Er zijn dan ook meerdere hengelsportverenigingen actief. Het eiland is opgedeeld in zeven visgebieden. Om te kunnen vissen in de Hoeksche Waard dient men altijd te beschikken over een geldige vergunning. Kijk op de website van de hengelsportvereniging van uw dorp voor meer informatie.

Dorp Hengelsportvereniging
Maasdam HSV Binnenmaas
Puttershoek HSV Binnenmaas
Westmaas HSV Binnenmaas
Mijnsheerenland HSV de Torrepikkers
’s Gravendeel HSV de Kilvissers
HSV de Rietvoorn
Heinenoord HSV Ons Plezier
Strijen HSV de Rietvoorn
Korendijk HSV Hoeksche Waard
Oud-Beijerland OBHV Ons Genoegen
Nieuw-Beijerland HSV Hoeksche Waard

In Nederland is magneetvissen, het ophalen van ijzeren voorwerpen uit het water met een magneet aan een touw, een steeds populairdere recreatieve activiteit.

Is magneetvissen in de Hoeksche Waard toegestaan?

Magneetvissen is toegestaan, behalve als het gaat om magneetvissen waarbij gevist wordt naar archeologische voorwerpen. Dit is bepaald in de Erfgoedwet. Hierin staat dat archeologische voorwerpen in het water niet mogen worden verplaatst of meegenomen en dus ook niet uit het water mogen worden gehaald. Als u dit wel doet, overtreedt u de Erfgoedwet en kunt u een boete krijgen.

Er zijn een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden:

 • Op veel plekken in Nederland is in de oorlog gevochten. Ook in de Hoeksche Waard. U weet niet wat u opvist en waar explosieven liggen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) raadt magneetvissen daarom af. Wie toch wapens, munitie of explosieven boven water haalt tijdens het magneetvissen, moet het aan de magneet laten zitten, voorzichtig terug in het water laten zakken en contact opnemen met de politie. Door het explosief van de magneet te halen en terug te gooien is de kans groter dat het afgaat.
 • Op privéterrein mag u niet zonder toestemming van de grondeigenaar magneetvissen.
 • Respecteer de omgeving en de rust en veiligheid van de ander watergebruikers.
 • Gooi rotzooi uit het water niet zomaar op de kant of terug in het water, maar neem deze mee.
 • Geef vondsten zoals kluizen, wapens en fietsen die blijkbaar nog maar net in het water liggen aan bij de politie.
 • Hou voldoende afstand tot vissers en gooi de magneet nooit richting boten, watersporters of dieren. Als ergens borden staan die het voor anker gaan van schepen verbieden is het wellicht ook niet verstandig om er te gaan magneetvissen, omdat er zich op de bodem kabels of buizen bevinden die hierdoor beschadigd kunnen worden.
 • Strikt genomen zijn de vondsten die magneetvissers uit het water halen niet hun eigendom. Van gevonden voorwerpen moet volgens de wet aangifte worden gedaan, behalve als de eigenaar direct benaderd kan worden. 

Ik twijfel of ik ergens mag magneetvissen. Wat doe ik nu?

Als u twijfelt over het eigendom van het terrein waar u wilt gaan magneetvissen, neem dan contact met ons op.

Numansdorp

De kern Numansdorp grenst direct aan het Hollandsch Diep en Haringvliet. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op 1 van de 2 strandjes die Numansdorp rijk is. De combinatie zandstrand en helling van ondiep naar diep water maken de strandjes voor jong en oud prima zwem- en spartellocaties.

De gemeente Hoeksche Waard onderhoudt de strandjes. Dit is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten rond het Haringvliet die zich hebben aangesloten bij het natuur- en recreatieschap. Het doel van de samenwerking is om in onderlinge samenhang de ontsluiting, de ontwikkeling, het beheer en de aanleg van openluchtrecreatievoorzieningen te bevorderen. Daarnaast stelt het natuur- en recreatieschap zich ten doel om de ontwikkelingen op het gebied van natuurwaarden, landschap en intensieve openluchtrecreatie optimaal op elkaar af te stemmen. Kijk voor meer informatie op de website van ‘Recreatie Zuid Holland’.

Oud-Beijerland

Sinds mei 2017 genieten inwoners van Oud-Beijerland en daarbuiten volop van de zwembaai, de ligweide, natuurspeeltuin en het zandstrand bij de Oude Tol. De zwembaai ligt tussen paviljoen De Oude Tol en de Bonhoefferstraat. Een aarden wal schermt de zwemgelegenheid af van de woningen aan deze straat. In de baai blijven de getijden zichtbaar. Bij hoog water is het ‘zwemgedeelte’ ongeveer 40 bij 40 meter. Daarnaast heeft het gebied een zandstrand en een ligweide gekregen.

Aan de rand van de zwembaai ligt een ballenlijn. Zwemmen buiten de ballenlijn is levensgevaarlijk vanwege de korte afstand tot passerend scheepvaartverkeer, gevaarlijke stroming en hoge stroomsnelheden, en de onverwachte diepteverschillen in de bodem. Een informatiebord ter plaatse informeert bezoekers over het gebruik van de zwembaai.

Overige zwemwaterlocaties in natuurwater

Naast de strandjes Numansdorp Haringvlietbrug West en Oost en de zwembaai Oude Tol zijn er in de gemeente de volgende zwemwaterlocaties in natuurwater:

 • Costa del Spui (Goudswaard)
 • Recreatiegebied de Hitsert (Zuid-Beijerland)
 • Zwemstrandje Mijnsheerenland (Binnenbedijkte Maas)
 • Zwemstrandje Westmaas (Binnenbedijkte Maas)

Deze zwemwaterlocaties, met uitzondering van de zwembaai Oude Tol, zijn door de provincie Zuid-Holland aangewezen. Dit zijn de officiële locaties waar regelmatig de kwaliteit en veiligheid wordt beoordeeld tijdens het zwemwaterseizoen (1 mei tot 1 oktober). Voor de zwembaai Oude Tol loopt een proefperiode in 2020.

De naleving en het handhaven van de voorschriften voor zwemmen in natuurwater in geheel Zuid-Holland ligt bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). De ODMH voert deze werkzaamheden uit in opdracht van de provincie voor het gehele grondgebied van Zuid-Holland. Als de waterkwaliteit onvoldoende is neemt de ODMH maatregelen. De ODMH kan dan het zwemmen ontraden (waarschuwing of negatief zwemadvies) of zelfs een zwemverbod instellen.

In de Zwemwater app (Android en Apple store) staan actuele gegevens over de zwemlocaties. Check deze app als u wilt weten of een zwemplas schoon is en vrij van bijvoorbeeld blauwalg of botulisme.