Lang Leve Thuis

Onder de noemer ‘Lang Leve Thuis’ willen wij onze inwoners bewustmaken van de mogelijkheden om langer zelfstandig thuis te wonen. We willen hen stimuleren om hun huis aan te passen, zodat zij er langer kunnen blijven wonen.

De keuze om uw huidige woning aan te passen (levensloopbestendig te maken) of te verhuizen naar bijvoorbeeld een seniorenwoning is voor iedereen verschillend. Als uw woning geschikt is om levensloopbestendig te worden gemaakt, dan biedt dat veel voordelen. Het kan zijn dat u jarenlang in uw woning hebt geïnvesteerd. Ook kent u de buurt goed en uw sociale netwerk bevindt zich voor een deel in uw omgeving. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om langer in hun eigen huis te blijven wonen.

Een woning is geschikt om oud in te worden als hij ‘levensloopbestendig’ is, of levensloopbestendig kan worden gemaakt. Met sommige kleine aanpassingen in uw huis zorgt u meteen voor extra comfort waar u ook in de toekomst veel plezier van zult hebben. De woning aanpassen als zich problemen voordoen is te laat. Dus: deuropeningen verbreden voordat een rolstoel nodig blijkt en niet als de rolstoel al is aangeschaft. Of misschien wel tijdig op zoek gaan naar een geschiktere woning. U hoeft er in ieder geval niet mee te wachten tot u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Wilt u weten of uw woning klaar is voor toekomstige woonwensen? Ga dan naar de website van Lang Leve Thuis en vraag de woningscan aan. Deze scan is gratis en kunt u geheel vrijblijvend uit laten voeren! Na een telefonische intake komt er een woonadviseur bij u thuis, om samen met u uw woonsituatie te bespreken. Deze adviseur geeft u gratis een op maat gemaakt advies, waarmee het voor u helder is waar u aan toe bent en welke stappen u concreet kunt zetten.

Wilt u uw woning aanpassen of verbouwen met als doel dat u langer thuis kunt blijven wonen? Dan biedt de gemeente u de mogelijkheid om gebruik te maken van de Blijverslening. Met de Blijverslening financiert u aanpassingen aan uw woning waardoor u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond of aan het verwijderen van drempels. Misschien moet uw woning geschikt worden gemaakt voor specifieke zorg. Er zijn volop technische snufjes waarmee u uw huis afstemt op uw wensen. Kijk ook eens op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) voor meer informatie over de Blijverslening.

Kijk voor meer uitgebreide informatie op de website van Lang Leve Thuis. Hier vindt u behalve de woningscan ook informatie voor huiseigenaren en huurders. Maar ook ervaringsverhalen van Hoeksche Waarders die hun huis levensloopbestendig maakten.