Huishoudelijke ondersteuning

Huishoudelijke ondersteuning kunt u via de gemeente aanvragen. Tot voor kort waren de regels hiervoor soepel. Het belangrijkste criterium was of iemand beperkingen had, waardoor diegene het niet meer zelf kon uitvoeren. De vraag naar huishoudelijke ondersteuning neemt steeds meer toe en de druk op de organisaties die het leveren wordt te groot. Om huishoudelijk ondersteuning te blijven bieden aan inwoners die het echt nodig hebben en om de zorg betaalbaar te houden, wordt er nu strenger gekeken naar wie er in aanmerking komt voor deze vorm van ondersteuning en wie niet.

Uw huishouden

Het schoonhouden van uw woning of ander huishoudelijk werk is uw eigen verantwoordelijkheid. Kunt u het niet (meer) alleen? Dan wordt in de eerste plaats gekeken of uw huisgenoot of huisgenoten deze taken over kunnen nemen. Samen bent u verantwoordelijk voor uw huishouden.

Redenen als ‘het niet gewend zijn om’ of ‘geen huishoudelijke werk willen en/of kunnen verrichten’, leiden niet tot het toekennen van huishoudelijke ondersteuning.  

Woont u alleen en kunt u de huishoudelijke taken niet meer alleen doen? Kijk wat u aan mogelijkheden in de buurt heeft. Vraag eens na bij vrienden, familie of buren of zij u kunnen helpen bij bepaalde taken. Al is het een kleine taak, zoals het meenemen van een boodschap, een keer de ramen zemen of het ophalen van de was. Mocht u dit bezwaarlijk vinden, kijk of u andersom iets kunt beteken voor de ander. Misschien kunt u nog wel koken en kan u aanbieden een maaltijd klaar te maken voor de ander of een keer op de buurkinderen passen. Zo helpen jullie elkaar een handje.

Wilt u uw omgeving hier liever niet mee belasten of heeft u niemand die u kunt vragen om hierbij te helpen? Huur een schoonmaker in of vraag een vrijwilliger.

Om u te helpen, hebben wij wat tips voor u op een rij gezet.

  • Lichamelijke klachten verminderen door regelmatig te bewegen en/of te sporten. Dit kan bijvoorbeeld met ondersteuning van een fysio- of ergotherapeut. En wist u dat het blijven uitvoeren van enkele huishoudelijke taken u ook fit kunnen houden? Laat daarom niet te snel alles van u overnemen.
  • Huishoudelijke taken uitvoeren op een andere manier, zodat u die zelf kunt blijven doen. Bijvoorbeeld zittend strijken of koken, een kleinere wasmand gebruiken die u zelf kunt tillen en strijkvrije kleding kopen. Ook kunt u huishoudelijke taken verspreiden over de dag of week.
  • Gebruik maken van een betaalde schoonmaker. Zelf een huishoudelijke hulp inhuren kan via particuliere organisaties: Ik zoek huishoudelijke hulp Regeltante Homeworks Hulp.nl
  • Of u kijkt eens bij de dichtstbijzijnde supermarkt of er hulp aangeboden wordt via het ‘vraag en aanbod’ prikbord.
  • Een was- en strijkservice inschakelen. Zij kunnen uw wasgoed ook halen en brengen.
  • Samen met buurtgenoten een maaltijd eten.
  • Uw boodschappen laten thuisbezorgen.

Maak het uzelf makkelijker en veiliger door gebruik te maken van handige hulpmiddelen:

  • Stofzuigerrobot
  • Stoffer en blik met lange steel
  • Elektrische dweilmachine
  • Vaatwasser
  • Wasdroger
  • Staand wasrek
  • Lange stok om makkelijker de ramen te zemen
  • Stoomreiniger voor het zemen van de ramen
  • Steelstofzuiger zonder snoer, zodat u niet over het snoer kunt
  • struikelen
  • Swiffer op een stok, dat veel lichter kan stofzuigen
  • Kant-en-klare schoonmaakdoekjes
  • Gebruik een spray schoonmaakmiddel, dan hoeft u geen sopje te maken
  • Een wringer op een emmer of een handwringer voor in de spoelbak als u weinig kracht heeft, of pijn in uw handen
  • Als u grote knijpers gebruikt, hoeft u ook minder kracht te gebruiken
  • Gebruik een opstapje met handleuning, dan staat u steviger

Op de Hulpmiddelenwijzer staat een overzicht van wat er allemaal beschikbaar is.

Heeft u huishoudelijke hulp nodig na een operatie of ziekenhuisopname? Sommige zorgverzekeringen vergoeden dan een aantal uur huishoudelijke hulp. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekering.

Als al deze oplossingen niet werken, dan komt u mogelijk in aanmerking voor huishoudelijke ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om u hiervoor aan te melden, kunt u telefonisch contact opnemen met onze medewerkers van team Wmo. Dat kan via telefoonnummer 088-647 3647. Tijdens het gesprek met een van onze medewerkers worden bovengenoemde oplossingen ook met u besproken.

Wachtlijst

Nadat u zich heeft gemeld bij ons ontvangt u een brief ter bevestiging. Hierin staat omschreven wat de vervolgstappen zijn.  Wanneer de melding in behandeling wordt genomen wordt er met u contact opgenomen. Wij wijzen u erop dat er momenteel een wachtlijst is, waardoor wij niet in staat zijn om op korte termijn de melding in behandeling te nemen.

Urgente situaties

Soms is direct hulp nodig. In die gevallen geldt de wachtlijst niet en wordt er op korte termijn contact met u opgenomen. Als u dan in aanmerking komt voor huishoudelijke ondersteuning via de Wmo start deze zo snel mogelijk.

 Eigen bijdrage

Voor huishoudelijke ondersteuning via de Wmo betaalt u een wettelijke eigen bijdrage van € 20,60 per maand. U betaalt de eigen bijdrage pas als de hulp bij het huishouden echt start.  U betaalt altijd dit vaste bedrag. Ook als de hulp maar 1 keer is geweest of maar 1 keer in de maand komt. Uw maandbedrag wordt dus niet verlaagd als u minder vaak hulp krijgt.  Vanaf 2026 zal de wettelijke eigen bijdrage afhankelijk zijn van uw inkomen. Het is nu nog onbekend hoe deze bijdrage er dan uit zal zien.

Het lijkt misschien aantrekkelijk om huishoudelijke ondersteuning via de gemeente te ontvangen. Vooral omdat het momenteel relatief goedkoop is. Wist u echter dat er ook veel voordelen zitten aan het zelf regelen van een oplossing:

  • Zolang mogelijk zelf taken uit blijven voeren, zorgt ervoor dat u in beweging blijft. Zo blijft u fitter.
  • Als u een schoonmaker heeft gevonden waar u voor gaat betalen, dan heeft u de volledige regie in eigen handen. U kunt zelf de werktijden en werkdagen afspreken, u kunt zelf de taken afspreken die overgenomen moeten worden en u heeft altijd dezelfde hulp in huis.

Als u ondersteuning via de gemeente aangeboden krijgt,  zijn al deze zaken beperkt: u bent niet verzekerd van een vaste medewerker, u heeft beperkte mogelijkheden in het vastleggen van een vaste werkdag en de hoeveelheid uren dat iemand komt. Ook bent u gebonden aan de taken die zijn toegekend door de gemeente; alleen het noodzakelijke wordt overgenomen.