Hulp bij het huishouden

Veel inwoners kunnen zich thuis prima reddenToch kan door omstandigheden het bijhouden van het huishouden moeilijker worden. Gelukkig zijn er vaak familieleden, buren en/of vrienden die een handje willen helpen of kan er gebruik gemaakt worden van diensten in uw omgeving, zoals een boodschappen- of maaltijddienst.  

Ook zijn er welzijns-, vrijwilligers- en kerkelijke organisaties die een oplossing kunnen bieden. En misschien kunt u zelf iemand inhuren om u te helpen. De meeste mensen regelen op deze manier zelf ondersteuning. En kunnen op deze manier zo lang mogelijk in hun vertrouwde huis en buurt wonen.  

Hierboven staan voorbeelden van algemene voorzieningen. Hiervoor is geen indicatie van de gemeente nodig. Kijk voor algemene voorzieningen binnen de gemeente Hoeksche Waard op  de website van Welzijn Hoeksche Waard of stichting MEE Plus.

Vindt u hier geen passende oplossing of hebt u extra ondersteuning nodig? Meld dan uw hulpvraag bij de gemeente. De gemeente gaat met u in gesprek en denkt met u mee over uw hulpvraag. U kunt dan in aanmerking komen voor een indicatie voor huishoudelijke hulp via de Wmo

Op de pagina Wmo Hoeksche Waard leest u hoe u met de gemeente in contact komt en hoe de gemeente u kan helpen. 

Als u huishoudelijke ondersteuning ontvangt van een zorgaanbieder waarmee de gemeente afspraken heeft gemaakt, heet dit ‘Zorg in Natura’. De gemeente betaalt dan rechtstreeks aan de zorgaanbieder voor de geleverde hulp. De zorgaanbieder bepaalt hoe u de huishoudelijke hulp krijgt. 
 
In sommige gevallen is het ook mogelijk om een persoonsgebonden budget (pgb) te krijgen. Een pgb is een geldbedrag. Met dit bedrag kunt u zelf de huishoudelijke ondersteuning inkopen. U kiest zelf uw zorgverlener en maakt zelf afspraken met uw zorgverlenerOok bent u verantwoordelijk voor de administratie. Wilt u meer lezen over het pgb? Kijk dan op de pagina over het persoongebonden budget.

Komt u in aanmerking voor huishoudelijke ondersteuning van de gemeente? U ontvangt dan een brief met een besluit van de gemeente. Hierin staat uit welke activiteiten de huishoudelijke ondersteuning bestaat. En het aantal minuten dat daarvoor beschikbaar is. De gemeente heeft afspraken over huishoudelijke ondersteuning gemaakt met meerdere zorgaanbieders. U kiest zelf een van deze zorgaanbieders. De gemeente geeft de informatie ook door aan de zorgaanbieder. De zorgaanbieder neemt dan contact met u op voor het uitvoeren van de huishoudelijke ondersteuning.

De gemeente heeft met deze aanbieders afspraken over huishoudelijke ondersteuning gemaakt:

Maakt u gebruik van huishoudelijke ondersteuning vanuit de gemeente, maar is uw situatie veranderd? Neem dan ook contact op met de gemeente. Een medewerker van de Wmo kijkt met u wat er veranderd is en wat dit voor de ondersteuning betekent. 

Meer informatie vindt u op de pagina over de eigen bijdrage Wmo.