Spring naar content

Hondenbeleid

Veel inwoners van gemeente Hoeksche Waard zijn de trotse bezitter van één of meerdere honden. Hondenbezitters beleven vaak veel plezier aan hun viervoeters en gaan er graag met de hond op uit.

Behalve het plezier dat mensen aan honden kunnen beleven, ervaren zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters soms ook overlast van de huisdieren. De gemeente krijgt daar regelmatig klachten over. Veelgehoorde klachten zijn:

  • hondenpoep (bijvoorbeeld buiten spelende kinderen die met poep aan schoenen en kleren thuiskomen);
  • loslopende honden (mensen of sporters die door loslopende honden worden besprongen, besnuffeld of achterna gezeten);

Iedereen wil op zijn of haar manier genieten van de ruimte die de Hoeksche Waard te bieden heeft. Daarom is een aantal spelregels vastgesteld, onder andere met betrekking tot honden.

Iedereen kan van de natuur genieten. Wandelend of fietsend. Alleen, in gezelschap en/of samen met de hond. Hierbij moeten we rekening houden met elkaar en met de dieren die in het gebied leven.

Hondenuitrengebieden

De hondenuitrengebieden vindt u hieronder bij ‘Documenten’. Voor Nieuw-Beijerland is er momenteel nog geen hondenuitrengebied aangewezen.

U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw hond. Dat betekent onder meer dat u ervoor moet zorgen dat uw hond geen overlast of schade veroorzaakt. Tussen maart en augustus is het broedseizoen van vogels. Pas op dat u in die periode geen broedende vogels stoort.

Overal in onze dorpen moet de hondenpoep worden opgeruimd. Hierop zijn twee uitzonderingen van toepassing:

  • in de uitrengebieden
  • buiten de bebouwde kom

Hondenpoepzakjes

Buiten de uitrengebieden en bebouwde kom, ruimt u de hondenpoep zelf op. Voor het opruimen van de hondenpoep stelt gemeente Hoeksche Waard gratis hondenpoepzakjes ter beschikking. De zakjes kunt u afhalen tijdens de openingstijden op een van onze 6 servicepunten. In Numansdorp en Klaaswaal staan ook dispensers in de wijken waar gratis hondenpoepzakjes uit gehaald kunnen worden.

Uw hond moet overal zijn aangelijnd. Hierop zijn twee uitzonderingen van toepassing:

  • in de uitrengebieden
  • buiten de bebouwde kom

De uitrengebieden zijn aangegeven met bebording. In een zogenaamd uitrengebied gelden andere regels: u hoeft hier uw hond niet aan te lijnen en u bent niet verplicht de uitwerpselen op te ruimen. Het blijft echter altijd belangrijk dat u de hond onder controle heeft, ook als hij/zij niet is aangelijnd. Maak daarom vooraf een inschatting van het gedrag van uw hond. Kan uw hond overweg met andere honden en luistert hij goed naar u? Dan is het geen probleem om uw hond los te laten lopen. Is uw hond (nog) minder goed gesocialiseerd, dan is het beter om uw hond aan te lijnen. Kijk voor een overzicht van uitrengebieden bij u in de buurt op de kaarten die u onderaan deze pagina kunt downloaden.

Er is een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) aangesteld die toeziet op de naleving van de regels. Hij kan een boete opleggen als een hondenbezitter zich niet houdt aan de spelregels. De hoogte van de boete wordt vastgesteld door het Openbaar Ministerie.

Hondenbelasting

Gemeente Hoeksche Waard heft jaarlijks hondenbelasting. Heeft of krijgt u een hond? Dan bent u verplicht om hondenbelasting te betalen. De gemeente Hoeksche Waard heeft het heffen en innen van hondenbelasting uitbesteed aan Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW). Kijk voor meer informatie op de website van de SVHW.

Ook voor een tijdelijke verhuizing van uw hond kunt u terecht bij de SVHW.