Erf- of perceelafscheiding

Wilt u een schutting, hekwerk of andere erf- of perceelafscheiding bouwen? Soms kan dit zonder vergunning. Zo kunt u altijd een erf- of perceelafscheiding bouwen als deze niet hoger is dan 1 meter. Of u een vergunning nodig heeft, controleert u via het Omgevingsloket. Ook kunt u daar direct een vergunning aanvragen mocht u die wel nodig hebben.

U kunt een erf- of perceelafscheiding vergunningsvrij bouwen als:

  • Deze niet hoger is dan 1 meter;
  • Deze niet hoger is dan 2 meter, en u deze bouwt:
    1. op een perceel waarop al een gebouw staat waarvoor de afscheiding dient;
    2. achter de voorgevelrooilijn.

Ja. Wat u vergunningsvrij kan bouwen, is bepaald in de wet. De vergunningsvrije situaties staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) art. 229. Staat wat u wilt bouwen niet in dit besluit? Dan moet u een vergunning aanvragen. Doe voor de zekerheid eerst nog even de vergunningscheck via het Omgevingsloket.

Ja. De technische regels uit het Besluit bouwwerken en leefomgeving (Bbl) gelden altijd wanneer u gaat bouwen. Voor erf- en perceelafscheidingen gelden er in de gemeente Hoeksche Waard geen welstandseisen die zien op het uiterlijk van de bouwwerken. 

De reguliere procedure voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning kan 8 tot 14 weken duren. Over deze procedure kunt u lezen op onze website onder omgevingsvergunning.