Spring naar content

Elektrisch rijden en laadpalen

Steeds meer mensen stappen over op een elektrisch vervoersmiddel. Ook in de Hoeksche Waard neemt het aantal gebruikers fors toe. Om dit gebruik te faciliteren realiseert de gemeente openbare laadpalen in de openbare ruimte. Tevens zijn er beleidsregels opgesteld om het gebruik in goede banen te leiden. Hieronder leest u meer over de verschillende processen, de voorwaarden en de beleidsregels.

Voor een actueel overzicht van de prijzen van het opladen van een voertuig kunt u contact opnemen met een commerciële partij. De oplaadpalen in het openbare gebied zijn voor iedereen toegankelijk. De stroom die u gebruikt, betaalt u door middel van een oplaadpas die bij verschillende commerciële aanbieders verkrijgbaar is. Het is voordeliger om gebruik te maken van een eigen laadvoorziening.

Het staat u vrij om door middel van een aansluiting vanuit uw eigen woning een oplaadpunt op eigen terrein te realiseren. Hiervoor heeft u geen vergunning nodig. De kosten zijn voor uw eigen rekening. Wij reserveren geen openbare parkeerplaatsen voor laadpalen op eigen terrein. Dit om het ontstaan van privé parkeerplaatsen te voorkomen. U dient dit zelf af te stemmen met uw omgeving.

Het realiseren van een oplaadpunt in het openbaar gebied met een aansluiting vanuit uw eigen woning (zogenaamde verlengde private palen) is niet toegestaan. Ook niet wanneer u anderen van de aansluiting gebruik laat maken. Onder bepaalde voorwaarden is het wel mogelijk om elektrische voertuigen op te laden met een snoer dat over het trottoir loopt (centrumgebied uitgezonderd). Hiervoor worden geen openbare parkeerplaatsen gereserveerd. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de beleidsregels onder het uitklapmenu ‘Documenten’ onderaan deze pagina.

Als particulier kunt u geen aanvraag bij ons doen voor het plaatsen van een oplaadpunt. Een marktpartij waarmee wij een contract hebben afgesloten kan dit wel. Deze partij hanteert hiervoor verschillende (laad)tarieven en voorwaarden. Een aanvraag wordt getoetst aan de beleidsregels, die u op deze pagina vindt onder formulieren. De doorlooptijd van een aanvraag is minimaal achttien weken. Zes weken daarvan zijn een verplichte bezwaartermijn.

Het is op dit moment tijdelijk niet mogelijk een laadpaal aan te vragen, deze service wordt binnenkort weer aangeboden. Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.

De gemeente bepaalt de locatie van het aangevraagde oplaadpunt. Waar mogelijk worden oplaadpunten geclusterd binnen een straal van maximaal 300 meter. Oplaadpunten aan de openbare weg zijn altijd openbaar toegankelijk. De gemeente houdt hierbij rekening met een zo goed mogelijke dekkingsgraad(verdeling), bereikbaarheid van de laadpalen en de parkeerdruk in de omgeving.

Vanaf een aanname van 2.000 kWh kan er een tweede parkeervak gereserveerd worden. Dit kan worden nagevraagd bij de eigenaar van de laadpaal, in de meeste gevallen Allego. Wanneer er meer dan 5.000 kWh per jaar verbruikt wordt dient u Allego te contacteren om het gebruik te controleren.

Als een laadpaal meer dan 2.000 kWh per jaar verbruikt kan er een tweede parkeervak gereserveerd worden voor het elektrisch laden. Bij een verbruik van meer dan 5.000 kWh is er sprake van behoefte aan een extra laadpaal in de omgeving. Dit verbruik kan worden nagevraagd bij de eigenaar van de laadpaal, in de meeste gevallen Allego. Zij zullen het verbruik controleren en in samenwerking met de gemeente actie ondernemen.

 

De beleidsregels oplaadpunten elektrische voertuigen worden in de loop van het jaar geharmoniseerd voor de gemeente Hoeksche Waard. Tot die tijd zijn de beleidsregels van de voormalige gemeenten nog van kracht. U vindt deze beleidsregels onder ‘documenten’ op deze pagina.

Een storing aan een oplaadpaal kunt u doorgeven via het telefoonnummer dat op de paal staat. De gemeente is geen beheerder van de laadpalen.