Openbaar vervoer

Kunt u niet (meer) zelfstandig reizen? En kan uw netwerk u daar niet in ondersteunen? Op deze pagina leest u hoe gemeente Hoeksche Waard u hierbij kan helpen.

Connexxion draagt zorg voor verschillende buslijnen in de Hoeksche Waard. Bekijk de busverbindingen op de website van Connexxion. Plan uw route op de website van 9292 ov.

Als de nachtbussen weer rijden, zijn er de volgende nachtbusverbindingen:

 • Nachtlijn 860 Rotterdam – Oud-Beijerland
 • Nachtlijn 867 Rotterdam – Numansdorp

De buurtbus is een kleinere bus voor 8 personen. De buurtbus rijdt, net als de reguliere bus, volgens een vaste dienstregeling en wordt gereden door vrijwilligers. Bij de chauffeur kunt u een kaartje kopen met pinpas of creditcard. Ook kunt u reizen met een OV-chipkaart. Abonnementen en de OV-studentenkaart zijn ook geldig in de buurtbus, want de buurtbussen zijn onderdeel van Connexxion. In de buurtbus zijn alleen zitplaatsen, staan is niet toegestaan. Maakt u gebruik van een rolstoel? Dan kunt u helaas niet met de buurtbus reizen. U kunt wel gebruik maken van de regulieren buslijnen. Buurtbuslijnen in de Hoeksche Waard:

 • Lijn 711 Oud-Beijerland – Zuid-Beijerland
 • Lijn 712 Zuid-Beijerland – Oud-Beijerland
 • Lijn 716 Heinenoord – Barendrecht

Met OV-op-Maat kunt u makkelijk reizen vanuit een aantal plaatsen binnen de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee waar op bepaalde tijden geen reguliere OV-bus rijdt. U kunt uw rit minimaal een uur van tevoren reserveren. Het is alleen mogelijk vooraf te betalen. U betaalt hetzelfde tarief als in het openbaar vervoer in de regio. Meer informatie en een overzicht van de opstaplocaties, tijden en bestemmingen vindt u op de website van Connexxion.

 • Nieuwendijk – Tiengemeten (fietsers en voetgangers)

Meer informatie vindt u op de website van Natuurmonumenten.

 • Puttershoek – Zwijndrecht (fietsers en voetgangers)

Meer informatie vindt u op de website van Blue Amigo.

 • Nieuw-Beijerland – Hekelingen (auto’s)

Meer informatie vindt u op de website van The Queen Jacqueline.

 • Rhoon – Oud-Beijerland – Oude Tol – Spijkenisse (fietsers en voetgangers)

Meer informatie vindt u op de website van Blue Amigo.

Toeristische Veren

 • Lage Zwaluwe
 • Dintelmond/Dintelsas – Willemstad – Ooltgensplaat – Galathese haven – Benedensas
 • Brielse Meer
 • Strijensas – Moerdijk
 • Numansdorp – Willemstad

Voor meer informatie over deze verbindingen, bekijk de brochure op de website van Deltapontjes.

Op ons eiland zijn verschillende taxibedrijven actief:

Automaatje Hoeksche Waard is een vrijwillige vervoerservice voor inwoners van de Hoeksche Waard voor wie het lastig is om te reizen met het openbaar vervoer en niet altijd een beroep op hun omgeving willen doen. De chauffeurs rijden met eigen auto, tegen een onkostenvergoeding. U kunt dit vervoer 3 dagen van tevoren telefonisch aanvragen bij Welzijn Hoeksche Waard op tel: 088 7308900 van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.00 uur. Op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. U moet wel zelfstandig kunnen in- en uitstappen. Als u hulpmiddelen hebt zoals een rollator dan kunt u dit erbij vermelden. Meer informatie hierover vindt u op de website van Welzijn Hoeksche Waard.

De Wielewaal is een kleine elektrische auto en rijdt korte stukjes in de kern van ’s-Gravendeel, Puttershoek, Maasdam, Oud-Beijerland en Strijen. De Wielewaal biedt ruimte voor maximaal drie passagiers, een rollator of opvouwbare rolstoel en een boodschappentas. De chauffeurs verlenen in- en uitstaphulp. De Wielewaal is alleen doordeweeks tussen 9.00 en 17.00 uur beschikbaar. Voor meer informatie over deze gratis vervoersvorm vindt u op de website van de Wielewaal.

Valys is bedoeld voor mensen die geen rijbewijs of auto hebben, niet de middelen hebben om een taxi te betalen, niet met het openbaar vervoer kunnen, en geen beroep kunnen doen op mensen in hun directe omgeving. Voor korte afstanden zijn er verschillende vormen van aanvullend vervoer beschikbaar, maar als u voor de langere afstanden vervoer nodig hebt, kunt u gebruik maken van Valys. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 5 OV-zones of 25km vanaf uw woonadres. Zo is er Valys Basis, taxivervoer dat u van deur tot deur brengt, maar ook Valys Begeleid, waarmee u onder begeleiding een treinreis kunt maken. Als u zelfstandig met de trein wilt reizen, kan dit met Valys Vrij. Voor meer informatie en om te zien of u gebruik kunt maken van deze vervoersvorm kijkt u op de website van Valys.

Als het voor u niet mogelijk is uw eigen vervoer te regelen en als u ook niet voor een van de genoemde vervoersvormen in aanmerking komt, kunt u bij de gemeente een indicatie aanvragen. De gemeente kan u dan helpen met een oplossing. Meer informatie vindt u op de website