Zwerfdieren of dode dieren

Ziet u dode dieren langs de weg of in het water? Dan meldt u dit bij de gemeente (binnen de bebouwde kom) of bij het waterschap (buiten de bebouwde kom). De kadavers worden dan weggehaald. Uw dode huisdier hoeft u niet te melden.

Ziet u een gewonde of dode ree langs de weg of op een andere plek? Waarschuw dan de politie op 0900-8844.

De politie neemt dan contact op met de valwildcoördinator van de Wildbeheereenheid HW. De valwildcoördinator regelt de afvoer van een gewonde of dode ree. Het is derden op grond van de Flora- en Faunawet verboden om dit te doen.

Ziet u een dood dier in het water?  Haal de dieren niet zelf weg. Meld dit dan bij de gemeente (binnen de bebouwde kom) of bij het waterschap (buiten de bebouwde kom). Haal de dieren niet zelf weg.

Ziet u een dood dier langs de weg of op een andere plek? Waarschuw dan de gemeente of de dierenambulance.

Op de gemeentewerf Mijnsheerenland staat een kadavervriezer. Hier worden de door de gemeente gevonden/opgehaalde dode dieren verzameld. Particulieren kunnen hier geen gebruik van maken.

Uw dode huisdier mag niet in de afvalbak. Zelfs niet als het heel klein is. U kunt een aantal dingen doen met uw overleden huisdier:

  • U kunt het laten ophalen door de dierenambulance of brengen bij de dierenarts. Hier wordt een vergoeding voor gevraagd. De kosten hiervan zijn wisselend per diersoort, gewicht en dergelijke. Neem hiervoor contact op met de desbetreffende dierenarts of dierenambulance.
  • U kunt het laten begraven of cremeren. Voor cremeren kijkt u op de website van dierencrematorium Het Hoeksche Hof.
  • U kunt het afgeven bij een speciale verzamelplaats. U kunt uw overleden huisdier brengen bij het RAD. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Wel wordt er 1 punt van je toegangskaart, waar je jaarlijks 6x bij het RAD mee terecht kunt, afgeschreven. Als je 6 keer bent geweest en je kaart vol is zal het brengen van het dier tegen betaling zijn. 
  • U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.

Is uw pony, geit of schaap dood? Meld dit direct bij het erkende destructiebedrijf Rendac. Dit bedrijf haalt het kadaver op en verwerkt het. Alleen het kadaver van een paard mag ook verbrand worden in een speciaal huisdiercrematorium. Kijk hiervoor op de website van dierencrematorium Het Hoeksche Hof. Een hobbydier mag niet worden begraven op eigen terrein.