Net op zee - Nederwiek 3

Gemeente Hoeksche Waard en omliggende regiogemeenten zijn door het ministerie van Klimaat en Groene Groei en TenneT TSO B.V. (TenneT) geïnformeerd over een ondergrondse hoogspanningsverbinding van het windenergiegebied Nederwiek in de Noordzee naar de gemeente Geertruidenberg of Moerdijk. Deze ondergrondse hoogspanningsverbinding is nodig om de duurzame energie, die in de toekomst op zee wordt opgewekt vanuit dit windenergiegebied, naar land te kunnen transporteren.

Begin dit jaar heeft de minister voor energieproject Net op zee Nederwiek 3 een kabelroute voor de ondergrondse hoogspanningsverbinding gekozen, deze loopt door de binnenwateren. Het  voorkeursalternatief voor het converterstation is Standhazensedijk in Geertruidenberg.

De ondergrondse gelijkstroomkabel volgt de Binnenwaterenroute, die door de Voordelta, het Haringvliet, het Hollands Diep en de Amer gaat. Het converterstation voor het project Net op zee Nederwiek 3 is voorzien aan de Standhazensedijk in gemeente Geertruidenberg.

Dit hebben de minister van Klimaat en Groene Groei en de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gekozen als voorkeursalternatief na een zorgvuldige afweging. De keuze is gebaseerd op de effectonderzoeken, het bestuurlijke regio-advies (van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, de betrokken gemeenten, waterschappen), advies van Rijkswaterstaat, advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage en op basis van de reacties die zijn ingediend tijdens de inspraakronde.

Een uitgebreide onderbouwing voor deze keuze vindt u in het document Voorkeursalternatief op de website van RVO. De voorkeurslocaties van de kabelroute en converterstationlocatie vindt u op de Tracékaart van Project Atlas. U kunt inzoomen op de kabelroute en de converterstationlocatie.

Kaart voorkeursalternatief kabelroute en converterstationlocatie Nederwiek 3

kaart voorkeursalternatief kabelroute en converterstationlocatie Nederwiek 3

Het voorbereidingsbesluit

Daarnaast hebben de minister van Klimaat en Groene Groei en de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor dit project een voorbereidingsbesluit genomen. Met dit besluit wordt voorkomen dat er ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden die de uitvoering van het project onmogelijk maken.

De komende periode wordt meer onderzoek gedaan naar de exacte kabelroute en locatie van het converterstation, naar geschikte aanlegmethodes en naar milieueffecten (MER fase 2). Ook worden de benodigde vergunningen aangevraagd. Belanghebbenden worden in deze fase actief betrokken bij de verdere uitwerking van het project.

Aan het eind van Het MER fase 2 wordt samen met het ontwerp-projectbesluit en andere ontwerpbesluiten (vergunningen) ter inzage gelegd. Iedereen kan daarop reageren tijdens de inspraakronde. Deze inspraakronde wordt onder meer aangekondigd via de Staatscourant, huis-aan-huisbladen, de nieuwsbrief, op deze website en op de website van RvO.

Na verwerking van deze inspraak wordt het Projectbesluit vastgesteld. Daarop kan beroep worden ingediend. De bouw start naar verwachting in 2027. De verbinding Net op zee Nederwiek 3 is naar verwachting in 2031 gereed.

Alle kabelroutes die voor Net op zee Nederwiek 3 zijn onderzocht, blijven in beeld voor toekomstige aanlandingsprojecten. Ook de onderzochte locaties in Moerdijk blijven in beeld voor toekomstige converterstations. Het programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) onderzoekt de mogelijkheden voor het aansluiten van windparken op zee in de periode 2031-2040. Voor converterstationlocaties kijken we na Nederwiek 3 niet meer naar de gemeente Geertruidenberg.

De overgang naar het gebruik van duurzame energie is belangrijk voor de toekomst van Nederland. Alleen zo zorgen we dat ook in de toekomst stroom uit onze stopcontacten blijft komen. We stoten minder CO₂ uit en Nederland blijft leefbaar voor generaties na ons. En we zorgen dat onze economie zich kan blijven ontwikkelen. Om duurzame energie te vervoeren zijn ook aanpassingen noodzakelijk in ons huidige energiesysteem. Gemeente Hoeksche Waard is net als verschillende andere gemeenten en regio’s in Nederland een belangrijke schakel in het nieuwe energiesysteem. Vanwege de centrale ligging tussen de haven van Rotterdam, (toekomstige) windparken op zee, hoogspanningsstations en industriegebieden meer landinwaarts zoals Moerdijk, krijgt de Hoeksche Waard in de komende jaren te maken met verschillende landelijke projecten voor het vernieuwen van het energiesysteem. Deze projecten worden gecoördineerd door het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG). Vanuit deze projecten is het mogelijk dat nieuwe (bovengrondse) hoogspanningsverbindingen en ondergrondse buisleidingen door een deel van de Hoeksche Waard gaan lopen. Of dat al bestaande netwerken worden uitgebreid.

Gemeente Hoeksche Waard volgt de ontwikkelingen binnen de verschillende landelijke projecten voor het vernieuwen van het energiesysteem nauwlettend. We kijken wat de belangen en mogelijke gevolgen zijn voor de Hoeksche Waard, het landschap en de plannen die de Hoeksche Waard zelf heeft. Deze brengen we onder de aandacht van KGG en betrokken netwerkbedrijven tijdens gesprekken en door te reageren op (formele) stukken. En we benadrukken dat het belangrijk is dat projecten in samenhang worden opgepakt, waarbij onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties goed worden betrokken en geïnformeerd. Voor alle projecten geldt dat de gemeente geen besluitvormende rol heeft.

Download hieronder het document met Nederwiek 3 tracéalternatieven: