Hondenbeleid

Veel inwoners van gemeente Hoeksche Waard zijn de trotse bezitter van één of meerdere honden. Hondenbezitters beleven vaak veel plezier aan hun viervoeters en gaan er graag met hun hond op uit. En dat wordt steeds makkelijker en leuker. Want de laatste jaren zijn er steeds meer locaties bijgekomen waar honden veilig los kunnen lopen. U vindt ze onder de tab ‘Hondenuitrengebieden en speelveldjes’. Niet alleen hondenbezitters, maar ook andere inwoners en bezoekers van de Hoeksche Waard genieten van de ruimte die onze gemeente te bieden heeft. Houd daarom rekening met de onderstaande regels en aandachtspunten.

  1. Uw hond moet binnen de bebouwde kom overal aangelijnd zijn. Hierop zijn 2 uitzonderingen van toepassing: in de uitrengebieden en hondenspeelveldjes. De uitrengebieden en hondenspeelveldjes zijn aangegeven met borden. Het is wel belangrijk dat u de hond onder controle heeft, ook als deze niet is aangelijnd. Maak daarom vooraf een inschatting van het gedrag van uw hond. Kan uw hond overweg met andere honden en luistert hij goed naar u? Dan is het geen probleem om uw hond los te laten lopen. Is uw hond (nog) minder goed gesocialiseerd, dan is het beter om uw hond aan te lijnen. Recreatiegebieden en speeltuinen zijn verboden terrein voor honden.
  2. Overal binnen de bebouwde kom geldt een opruimplicht voor hondenpoep. U moet binnen de bebouwde kom dus overal zelf de hondenpoep opruimen. Dit kunt u doen met de gratis zakjes die u bij een van onze servicepunten, bij alle vestigingen van Bibliotheek Hoeksche Waard en verzorgingshuis Heemzicht in Piershil (Voorstraat 26) kunt ophalen. De zakjes met de uitwerpselen mogen in de reguliere prullenbakken.

U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw hond. Dat betekent onder meer dat u ervoor moet zorgen dat uw hond geen overlast of schade veroorzaakt. Tussen maart en augustus is het broedseizoen van vogels. Pas op dat u in die periode geen broedende vogels stoort. Wij raden u aan om uw hond dan vaker aan de lijn te houden, óók als deze goed naar u luistert.

In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. Iedere hond moet 7 weken na de geboorte een registratie, een chip en een EU-dierenpaspoort hebben. Dit geldt voor honden die na 1 april 2013 zijn geboren.

  • Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt u uw hond registreren. Is uw hond overleden, krijgt uw hond een andere eigenaar of verhuist u naar een andere gemeente? Geef dit dan ook meteen door aan de RVO.
  • Krijgt uw hond eenmalig een nestje? Of haalt u een hond eenmalig uit het buitenland? Dan moet u bij de RVO een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aanvragen voor niet bedrijfsmatig gehouden honden. Dit nummer heeft u nodig als u uw dier(en) laat chippen.
  • U kunt uw hond laten chippen bij uw dierenarts of chipper.
  • Het paspoort voor uw hond kunt u bij uw dierenarts aanvragen.

Informatie voor fokkers vindt u op de website van de RVO.

Naast de aanmelding bij de RVO moet u uw hond ook aanmelden voor de hondenbelasting. Dit kunt u doen bij het Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) die jaarlijks namens de Gemeente Hoeksche Waard de hondenbelasting heft. Voor een (blinden)geleidehond, politiehonden, honden die in het asiel verblijven en puppy’s jonger dan 3 maanden betaalt u geen hondenbelasting. Kijk voor meer informatie op de website van de SVHW.

Is uw hond overleden, heeft uw hond een andere eigenaar of vertrekt u naar een andere gemeente? Geef dit dan meteen aan SVHW door. Mogelijk heeft u recht op vermindering van de hondenbelasting.

De buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) ziet toe op de naleving van de regels. Hij kan een boete opleggen als een hondenbezitter zich niet houdt aan de spelregels. Kijk hier voor meer informatie over de regelgeving.

Wij beheren veel uitrengebieden in de Hoeksche Waard. Onder de tab ‘Documenten’ vindt u kaartjes van de locaties bij u in de buurt. Maar ook in onderstaande gebieden van Staatsbosbeheer bent u van harte welkom met uw viervoeter. Let wel op: u mag maximaal 3 honden meenemen en deze moeten onder appel staan/u moet ze onder controle hebben.

Speelveldjes

In de Hoeksche Waard zijn meerdere omheinde speelveldjes te vinden op de volgende adressen: