Gebruik openbaar gebied

De Hoeksche Waard is een groen eiland met veel openbaar gebied. Zeker met warm weer is het aantrekkelijk het openbare gebied te gebruiken voor recreatie.

Een gezellige barbecue met de hele familie of een kinderfeestje in de buitenlucht is altijd een goed idee, maar wat mag wel en wat mag niet?

In de Hoeksche Waard is barbecueën in openbaar gebied toegestaan. Er gelden wel enkele regels waar u zich aan moet houden:

  • U mag overal in openbaar gebied barbecueën tenzij anders aangegeven.
  • Er mag geen sprake zijn van gevaar, overlast of hinder voor de omgeving en/of de natuur.
  • De plek waar gebarbecued wordt mag niet worden afgezet.
  • De plek moet na afloop netjes en schoon worden achtergelaten.
  • Zorg voor veiligheid van uzelf en uw omgeving. Houd bijvoorbeeld een emmer water in de buurt en houdt voldoende afstand van personen, gebouwen, bomen en struiken.
  • Aanwijzingen van de brandweer, politie en handhaving moeten altijd worden opgevolgd.
  • Zolang de barbecue een gesloten karakter heeft. U kunt daarbij denken aan barbecueën in gezinsverband, familie of vrienden is het niet nodig om een melding evenement of aanvraag evenement te doen.

Moet ik een vergunningsaanvraag doen?

Als u twijfelt of uw geplande barbecue in openbaar gebied een evenement is, neem dan contact op met ons.

Let op! Alcohol drinken in openbaar gebied is niet overal toegestaan. Als u wilt weten waar u geen alcohol mag drinken, neem dan contact met ons op.

Het plaatsen van een partytent, springkussen of speeltoestel mag niet zomaar. Alleen bij een meldingsplichtig of vergunningsplichtig evenement is het mogelijk. Of uw evenement meldings- of vergunningsplichtig is, kunt u op deze pagina controleren.

Waar moet ik op letten bij het plaatsen?

  • De bevestiging en het gebruik mogen geen schade toe brengen aan de openbare ruimte.
  • Het springkussen moet voldoen aan alle veiligheidseisen van warenwetsbesluit ‘Attractie- en speeltoestellen’. Het is dus altijd van belang dat u bij een betrouwbare partner huurt. Zij kunnen zorgen voor een certificaat van goedkeuring. Dit certificaat moet u indienen bij het aanvragen van een evenement. Vaak zit de vermelding van goedkeuring ook op de achterzijde van de attractie. Hier staan gegevens op waaronder de keuringsinstantie.

Let op! Er zijn helaas vele ongekeurde attracties en springkussens die in Nederland worden verkocht en verhuurd. Deze voldoen dus niet aan de eisen van warenwetsbesluit ‘Attractie- en speeltoestellen’ en kunnen onveilig zijn.