Plant je mee  

Een groene, koele tuin in de zomer, die plant u in de herfst! Steeds meer grote en kleine inwoners van de Hoeksche Waard weten dat u in de maanden oktober en november uitstekend kunt planten. Vaste planten, struiken, bomen en (voorjaars)bloembollen laten zich graag in de grond zetten in het najaar. De planten gaan daarna in rust en de bodem is nog warm, en dat is goed voor de ontwikkeling van de wortels. Wanneer het voorjaar aanbreekt, kan de groei direct beginnen. In het najaar droogt nieuwe aanplant bovendien minder snel uit, en dat scheelt weer water geven!   

Kinderburgemeester Elin: “Als we nu leuke dingen planten, hebben we in de zomer ook een koele/coole tuin.” 

We wonen in een prachtige groene gemeente. We willen dat ook toekomstige generaties van al dat moois kunnen blijven genieten. Elin, de kinderburgemeester van de Hoeksche Waard, vindt natuur dan ook heel belangrijk. Gelukkig kunnen we de natuur ook in de eigen tuin of op het schoolplein een handje helpen. Elin roept kinderen in een korte video op om ook mee te planten. Het is voor mens, dier en planten namelijk een stuk fijner als er veel groene, koele tuinen zijn. 

Als u tegels uit de tuin haalt en er groen voor in de plaats zet, dan komt u misschien wel in aanmerking voor subsidie. Of u een bijdrage in de kosten kunt aanvragen vanuit de subsidie Klimaatadaptatie kunt u zien op de pagina subsidie Klimaatadaptatie. De subsidie is zowel voor inwoners, maatschappelijke organisaties als bedrijven.

De tegels die u vervangt door groen, kunt u nog de hele maand oktober aanmelden voor het NK Tegelwippen, meer informatie hierover leest u op de pagina NK Tegelwippen.

Waarom de herfst het ideale plantseizoen is leest u hier:

1. Planten in de herfst scheelt water geven

Het grootste verschil tussen voor- en najaar is natuurlijk het weer. In de afgelopen jaren hebben we vaak een droge lente gehad waarin we jonge plantjes soms wekenlang water moesten geven. In de herfst regent het meestal meer dan in het voorjaar en is de luchtvochtigheid hoog. Ook zijn de nachten langer en ligt er meer dauw. Dat betekent dat planten minder snel uitdrogen, en het scheelt zowel gebruik van drinkwater als lopen met de gieter.

2. De wortels groeien dieper en worden sterker

In het najaar is de bodem nog opgewarmd door de zomer. Dat zorgt ervoor dat nieuwe planten zich in de grond beter kunnen wortelen. Sterke wortels betekent een sterkere en gezondere plant of boom!  De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Zo kunnen ze makkelijker voeding en water opnemen. Zo komen ze periodes van droogte beter door. In de herfst zijn bomen, struiken, vaste planten en bollen bovendien in ‘slaapstand’ en kunnen dan makkelijker worden geplant of verplant.

3. De plant gaat in spaarstand

Planten bereiden zich in het najaar al voor op de winter. Ze slaan voedingsstoffen op in wortels en takken. Dankzij de nog warme bodem in de herfst, zullen ze voor de winter energie steken in de wortels, en de groei boven de grond even pauzeren. Dan kunnen ze in de lente volop groeien en bloeien!

4. Plant 1 of meer bomen

In november 1 of meer bomen in uw tuin aanplanten heeft veel voordelen. De boom heeft dan zijn bladeren laten vallen en is in winterrust. Dit is een goed moment voor het aanplanten en zorgt voor een gezonde groei in het voorjaar. Bomen verbeteren de luchtkwaliteit, bieden schaduw, verkoeling bij warm weer (dat steeds vaker voorkomt) en een fijn thuis voor vogels en insecten.

Plant u een boom uit de Bomenlijst? Dan krijgt u € 50,- vergoed per boom die u aanplant via de subsidie Klimaatadaptatie. Plant u 3 bomen of meer? Dan krijgt u zelfs 100% vergoed. Kijk voor alle voorwaarden op de pagina subsidie Klimaatadaptatie.

5. Plant veel verschillende planten en versterk zo de biodiversiteit

Wie in het najaar op slimme wijze aan de slag gaat, kan het hele jaar door genieten van een mooie en levendige tuin. Een mix van verschillende planten, bomen en struiken is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de biodiversiteit. Insecten, vogels en egels zijn heel blij met een biodiverse, groene tuin.

6. Pot of kluit

In het begin van de herfst kunt u alles wat u in een pot koopt in de tuin zetten; dat heeft dan mooi de tijd om voor de winter vast te wortelen. Vaste planten en bloembollen kunt u in het najaar tegelijkertijd planten. Planten die met kluit worden verkocht of met schoon gespoelde wortels, zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten.

7. Bodem als basis

De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw tuin; goede grond zit vol met leven en dat vormt weer de basis van een levende tuin. Ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. En al die kleine beestjes vormen het voedsel voor graag geziene tuinvogels en andere dieren. Door te zorgen voor een rijk bodemleven krijgt u gezonde planten en (fruit)bomen in de tuin. En gezonde bodems slaan bovendien CO₂ op en kunnen water zuiveren en vasthouden.

Bent u benieuwd naar andere handige tips? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Plant je mee.

 

Wilt u op de hoogte worden gehouden over wat er allemaal gebeurt om de Hoeksche Waard te verduurzamen? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Duurzaamheid.