Spring naar content

Woonkostentoeslag

Is uw financiƫle situatie plotseling veranderd en zijn uw woonkosten door omstandigheden te hoog geworden? En heeft u geen spaargeld? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor woonkostentoeslag.

Woonkostentoeslag aanvragen doet u via onderstaand aanvraagformulier. Na invullen van dit formulier kunt u dit via de mail of per post naar ons opsturen. Denkt u er aan om de gevraagde stukken mee te sturen? In het aanvraagformulier leest u wat wij van u nodig hebben.

De voorwaarden voor woonkostentoeslag zijn onder andere:

  • U heeft door bijzondere omstandigheden een laag inkomen.
  • Als u door de verandering in inkomen geen recht heeft op huurtoeslag of de hypotheeklasten niet meer kunt betalen.
  • U heeft weinig of geen spaargeld en geen andere bezittingen die geld waard zijn.

Bij het vaststellen van de hoogte van de bijdrage berekenen we uw draagkracht. Dit is het bedrag dat u zelf moet betalen. Zijn de kosten waarvoor u bijzondere bijstand aanvraagt, hoger dan uw draagkracht, dan krijgt u dat gedeelte vergoed.

U hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om woonkostentoeslag te kunnen ontvangen. Ook met een andere uitkering, een laag pensioen of een laag salaris kunt u soms woonkostentoeslag krijgen. Maar: hoe meer u verdient, hoe minder woonkostentoeslag u kunt ontvangen.
Zowel huurders als eigenaren van een woning met hoge woonkosten kunnen in aanmerking komen voor een (tijdelijke) woonkostentoeslag.