Woonkostentoeslag

Is uw financiƫle situatie plotseling veranderd en is uw huur of hypotheek door omstandigheden te hoog geworden? En heeft u geen spaargeld? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor woonkostentoeslag.

Voor wie is deze bijdrage bedoeld?

U kunt aanspraak maken op deze regeling als u weinig tot geen spaargeld of bezittingen heeft die geld waard zijn en door bijzondere omstandigheden onverwacht een lager inkomen heeft, geen recht meer heeft op huurtoeslag of de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Zowel huurders als eigenaren van een woning met hoge woonkosten kunnen in aanmerking komen voor een (tijdelijke) woonkostentoeslag.

Bij het vaststellen van de hoogte van de bijdrage berekenen we uw draagkracht Dit is het bedrag dat u zelf moet betalen. Zijn de kosten waarvoor u woonkostentoeslag aanvraagt hoger dan uw draagkracht? Dan krijgt u dat gedeelte vergoed.

U hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om woonkostentoeslag te kunnen ontvangen. Ook met een andere uitkering, een laag pensioen of een laag salaris kunt u soms woonkostentoeslag krijgen. Maar: hoe meer u verdient, hoe minder woonkostentoeslag u ontvangt.

U vraagt de woonkostentoeslag aan door onderstaand aanvraagformulier in te vullen. Na invullen kunt u het naar ons mailen of opsturen.

Download het pdf-formulier en vraag woonkostentoeslag aan

Meestal ontvangt u binnen 8 weken nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen een brief met onze beslissing. Soms duurt het langer, bijvoorbeeld als meer onderzoek nodig is of als uw aanvraag nog niet volledig is. Wilt u controleren of u alle gevraagde stukken meestuurt? Dan kunnen we uw aanvraag snel in behandeling nemen.