Bijdrage energiekosten 2022 en 2023

De kosten voor energie zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Het kan daarom moeilijk zijn om uw energierekening te betalen. Gemeente Hoeksche Waard stelt daarom onder voorwaarden een bijdrage van € 1.300,- per huishouden beschikbaar.

Heeft u nog geen aanvraag ingediend over 2022? Dan kunt u dat tot en met 30 juni 2023 alsnog doen.

Voor wie is de éénmalige bijdrage energietoeslag 2022 bedoeld?

De éénmalige bijdrage energietoeslag 2022 is bedoeld voor huishoudens in de Hoeksche Waard met een laag inkomen. Wat een ‘laag inkomen’ is, hangt af van uw leefsituatie. In de tabel onder ‘Inkomenstabel januari 2023’ vindt u de maximale bedragen per leefsituatie. Staat uw situatie er niet tussen of twijfelt u? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0186 / 088 – 647 36 47 of mail naar info@gemeentehw.nl.

Daarnaast moet u wel ingeschreven staan als inwoner van de Hoeksche Waard en zelfstandig een huishouden voeren. Voert u niet zelfstandig een huishouden, maar heeft u wel het energiecontract op uw naam en kunt u aantonen dat de energiekosten zijn gestegen, kunt u onder voorwaarden ook de energietoeslag krijgen.

We zijn druk bezig met de verwerking van alle aanvragen. Vanwege de vele aanvragen duurt de afhandeling van deze aanvragen langer dan u van ons gewend bent.

Energietoeslag 2023 

Op dit moment kunt u nog geen energietoeslag aanvragen voor 2023.  De Rijksoverheid moet nog een besluit nemen over de geldende voorwaarden voor de energietoeslag in 2023. Deze kunnen mogelijk anders zijn dan de voorwaarden voor de energietoeslag in 2022. We verwachten dat deze regels voor de zomer bekend gemaakt worden. 

Zodra de voorwaarden bekend zijn, delen we ze op deze pagina, via social media en in het Kompas. Ook informeren we u dan over hoe u de toeslag kunt aanvragen en wanneer deze wordt uitbetaald.  Heeft u in de tussentijd vragen over de energietoeslag? Mail dan naar info@gemeentehw.nl of bel 140186 of 088-6473647. 

Aanvragen met een Digitaal e-formulier

Log veilig in met DigiD om te laten zien wie u bent. Lees meer over DigiD.

Criminelen maken misbruik van de zorgen die u mogelijk heeft over stijgende energiekosten. Ze versturen nep berichten, zoals e-mails en sms’jes, waarin staat dat u recht heeft op een eenmalige tegemoetkoming voor de hoge energierekening. Vervolgens moet u uw gegevens achterlaten op een website en wordt u telefonisch gevraagd geld over te maken.

De gemeente of uw bank zullen u nooit vragen om geld over te maken voor de energietoeslag!

Leefsituatie *

Netto inkomen per maand exclusief vakantiegeld t/m 130% van de bijstandsnorm

Gezin of samenwonenden van 21 jaar tot AOW gerechtigde leeftijd

€ 2.109,48

Alleenstaande (ouder) van 21 jaar tot AOW gerechtigde leeftijd

€ 1.476,64

Gehuwden/samenwonenden AOW gerechtigde leeftijd

€ 2.231,89

Alleenstaande (ouder) AOW gerechtigde leeftijd

€ 1.643,38

Gehuwden/samenwonenden in inrichting vanaf 21 jaar

€ 777,33

Alleenstaande (ouder) in inrichting vanaf 21 jaar

€ 470,60

*De bovengenoemde situaties zijn de meest voorkomende situaties. Is uw situatie anders? Neem dan contact met ons op.

Als u een uitkering van gemeente Hoeksche Waard ontvangt, u in een schuldentraject zit of u gebruik maakt van één van onze minimaregelingen (bijdrage voor maatschappelijke participatie, voor schoolkosten, voor aannemelijke zorgkosten of aanvullende zorgverzekering en Dal Vrij abonnement) dan heeft u  de éénmalige bijdrage energietoeslag automatisch ontvangen.

Wanneer één van de bovenstaande situaties niet van toepassing is, kunt u de éénmalige bijdrage energietoeslag 2022 nog tot en met 30 juni 2023 aanvragen door onderstaand aanvraagformulier in te vullen. Na invullen van dit formulier kunt u dit naar ons opsturen via de mail of per post.

Aanvragen met een Digitaal e-formulier:

Aanvragen met een PDF formulier:

Meestal ontvangt u binnen 14 weken nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen een brief met onze beslissing. Soms duurt het langer, bijvoorbeeld als meer onderzoek nodig is of als uw aanvraag nog niet volledig is. Daarom is het belangrijk om uw aanvraag volledig in te vullen.