Hulp bij schulden

Heeft u geldzorgen of schulden? Vraag hulp en blijf er niet mee zitten.

Hulp vragen is geen zwakte, maar juist een kracht. Financiële problemen worden groter als u niets doet. De schulddienstverleners van de gemeente helpen u graag om uit de schulden te komen. Samen kijken we naar uw persoonlijke situatie en welke oplossingen mogelijk zijn.

Wilt u hulp bij schulden? U kunt ons bellen via telefoonnummer 14 0186 of 088 – 647 36 47 of mailen naar schulddienstverlening@gemeentehw.nl.

Heeft u andere vragen? Neem ook dan gerust contact met ons op. Wij zijn elke werkdag bereikbaar tussen 08.30 en 17:00 uur.

Zo werkt het

Wij doen ons best om u te helpen. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor uw financiële problemen. Het succes hangt vooral af van uw inzet, medewerking en inspanning. Hoe nauwer u betrokken bent, hoe beter wij u kunnen helpen.

Er zijn verschillende manieren om schulden op te lossen. De eenvoudigste manier is dat wij u in één of meer gesprekken advies geven hoe u weer vat op uw financiën kunt krijgen en schulden kunt voorkomen. De meest vergaande manier om uw schulden op te lossen is een wettelijke schuldsanering (Wsnp). Daartussen zitten een heleboel verschillende mogelijkheden of combinaties daarvan die we kunnen gebruiken. Wat voor u de beste manier is en wat er moet gebeuren vóórdat de schulden opgelost kunnen worden, leggen wij vast in een plan van aanpak. Dit plan wordt uitgebreid met u besproken.

In het plan van aanpak kan ook staan dat het nodig is om u verder te ondersteunen. Daarmee vergroten we de kans van slagen van de gekozen oplossing. Een vorm van ondersteuning is budgetbeheer. Dit wordt ingezet om te voorkomen dat er nieuwe schulden ontstaan. Van uw inkomen betalen wij dan de vaste lasten en reserveren wij voor onvoorziene kosten, zoals bijvoorbeeld het eigen risico van de zorgverzekering. Uw boodschappen doet u van het leefgeld, dat wij in overleg met u wekelijks of maandelijks naar u overmaken.

Heeft u meer problemen dan alleen geldproblemen? Heeft u bijvoorbeeld psychische klachten? Of is er sprake van verslaving? Dan is het vaak beter ook die problemen aan te pakken. Wij kunnen u helpen met het vinden van de juiste hulpverlening.

Na ontvangst van uw bericht plannen we een afspraak voor u met één van onze schulddienstverleners. Deze afspraak vindt binnen twee weken plaats. Tijdens het gesprek kijken wij samen naar uw persoonlijke situatie, welke oplossingen mogelijk zijn en wat wij voor u kunnen betekenen. U beslist daarna of u zelf aan de slag gaat of een aanvraag schulddienstverlening bij ons indient.

Wilt u overzicht en balans in uw geldzaken? Kijk dan op de website van Startpunt Geldzaken en maak gratis en anoniem een geldplan.

Zo werkt het

Vindt u het lastig om aan het eind van de maand uit te komen? Of ligt u wakker omdat u financiële zorgen heeft? Of heeft u geld over? Dan kunnen de geldplannen van Startpunt Geldzaken Hoeksche Waard u helpen. De geldplannen zijn er voor huishoudens in verschillende omstandigheden. In deze geldplannen krijgt u tips en adviezen hoe u het beste met uw geld om kunt gaan en waarop u kunt besparen.

Bekijk alle geldplannen op de website Startpunt Geldzaken.

Weet u hoe u ervoor staat met uw geld? Goed omgaan met geld is te leren en daar kunt u hulp bij krijgen. De gemeente werkt samen met verschillende organisaties in de Hoeksche Waard die ondersteuning bij geldzaken of een financiële bijdrage bieden.

Samen bieden we u op  de website ‘Voor hetzelfde geld’ met praktische tips, ervaringsverhalen en organisaties die u kunnen helpen.

Wat is schuldhulpverlening?

Webhulp Steffie legt u eenvoudig uit wat schuldhulpverlening is. Ga naar de website ‘Schuldhulpverlening Steffie’ en bekijk het filmpje.