Spring naar content

Bijdrage voor bijzondere noodzakelijke kosten (bijzondere bijstand)

Heeft u noodzakelijke niet-alledaagse kosten, maar kunt u de kosten niet betalen? En heeft u geen spaargeld? Dan kunt u mogelijk bijzondere bijstand ontvangen.

U vraagt bijzondere bijstand aan via onderstaand pdf-formulier. Na invullen van dit formulier kunt u dit naar ons opsturen via de mail of per post.

De voorwaarden voor bijzondere bijstand zijn onder andere:

  • U heeft een laag inkomen, weinig of geen spaargeld en geen andere bezittingen die geld waard zijn.
  • U heeft de kosten niet zien aankomen en u moet deze kosten echt nu maken.
  • U kunt geen bijzondere bijstand ontvangen voor kosten die vergoed worden door uw verzekering of een andere regeling.
  • Bent u jonger dan 21 jaar? Doe dan éérst een beroep op uw ouders. U kunt alleen een aanvraag doen als ook uw ouders voldoen aan de voorwaarden voor inkomen en vermogen.
  • U kunt geen bijzondere bijstand aanvragen voor kosten die iedereen heeft. Voorbeelden zijn: de huur, energielasten, telefoonkosten of de kosten van een paspoort/identiteitskaart. Deze moet u uit uw eigen inkomen betalen.
  • Het bedrag dat u ontvangt is meestal een gift. U hoeft dit dan niet terug te betalen. In sommige situaties kan de bijstand ook als renteloze lening worden verstrekt.
  • Bij het vaststellen van de hoogte van de bijdrage berekenen we uw draagkracht. Dit is het bedrag dat u zelf moet betalen. Zijn de kosten waarvoor u bijzondere bijstand aanvraagt, hoger dan uw draagkracht, dan krijgt u dat gedeelte vergoed.

U hoeft geen bijstandsuitkering te hebben om bijzondere bijstand te kunnen ontvangen. Ook met een andere uitkering, een laag pensioen of een laag salaris kunt u soms bijzondere bijstand krijgen. Maar: hoe meer u verdient, hoe minder bijzondere bijstand u kunt ontvangen.