Spring naar content

Rijbewijs aanvragen of verlengen

Het aanvragen en verlengen van een rijbewijs doet u zelf in de gemeente waar u staat ingeschreven.

Informatie dienstverlening & corona 

Vanwege het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Wij willen drukte op het servicepunt voorkomen. Kom alleen als het echt noodzakelijk is. 

Let op:

 • de Europese Commissie heeft besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 30 november 2020 verlopen, met negen maanden te verlengen.
 • het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een nieuwe regeling getroffen waardoor rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, tot 1 maart 2021 geldig blijven.

Veel mensen durven in verband met het coronavirus hun rijbewijs op dit moment niet te verlengen en door de maatregelen rondom corona is het ook niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen.

De Europese Commissie heeft besloten om de geldigheid van alle EU-rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 30 november 2020 verlopen, met negen maanden te verlengen. Alle informatie over deze tijdelijke maatregel leest u op de website van de Rijksoverheid.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een nieuwe regeling getroffen waardoor rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, tot 1 maart 2021 geldig blijven. Deze regeling is enkel in Nederland van kracht. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

 

 

Bent u geslaagd voor uw rijbewijs en woont u in de Hoeksche Waard? Kom dan persoonlijk langs op een van onze servicepunten. Maak hiervoor een afspraak.

Woont u in de Hoeksche Waard? Kom dan persoonlijk langs bij een van onze servicepunten. Maak een afspraak voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs.

Voor een rijbewijs betaalt u € 41,-. Bij de aanvraag betaalt u meteen voor uw rijbewijs. U kunt alleen met uw pinpas betalen. Behalve bij ons servicepunt Oud-Beijerland; daar kunt u ook contant betalen.

 • Uw geldige (bromfiets)rijbewijs.
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen en maximaal 6 maanden oud is. Bij onze servicepunten is een pasfoto-automaat aanwezig, waarmee u voor € 6,- pasfoto’s kunt maken. U kunt contactloos pinnen of met gepast geld contant betalen. Voor mensen in een rolstoel of mensen die niet zonder begeleiding kunnen zitten is de pasfoto-automaat helaas niet geschikt. Voor een pasfoto die voldoet aan de eisen kunt u ook terecht bij een fotograaf of in een fotowinkel.
 • Bij een eerste aanvraag rijbewijs of als u geen rijbewijs (meer) heeft: uw geldige paspoort of identiteitskaart.

Wij bezorgen uw rijbewijs gratis op elke gewenste plek in Nederland, op het moment dat u het beste uitkomt. Na minimaal 5 werkdagen wordt uw nieuwe rijbewijs bezorgd op een gewenst adres en tijdstip door bezorgdienst AMP. U moet uw rijbewijs zelf in ontvangst nemen. In onderstaande animatie vertellen wij u graag hoe dit werkt.

Heeft u uw rijbewijs met spoed nodig? Klik voor meer informatie op deze link.

Er zijn verschillende soorten rijbewijzen:

 • Motorrijbewijs (categorie A1, A2, A)
 • Brommerrijbewijs (AM)
 • Autorijbewijs (B)
 • Rijbewijs auto met aanhanger (BE, B+)
 • Vrachtwagenrijbewijs (C, C1, CE, C1E)
 • Busrijbewijs (D, D1, D1E, DE)
 • Trekkerrijbewijs (T)

Je autorijbewijs kun je halen vanaf 17-jarige leeftijd, maar je hoeft niet tot je 17e verjaardag te wachten om te beginnen, want:

 • Als je 16 bent mag je al het theorie-examen voor de auto doen bij het CBR.
 • Als je 16,5 bent mag je rijles nemen.
 • Als je 17 bent mag je rijexamen voor de auto doen bij het CBR.

Slaag je op je 17e voor je rijexamen?

Tot 18 jaar mag je alleen rijden onder begeleiding van een coach die naast je zit. Ook moet je in het bezit zijn van een begeleiderspas, op deze pas staat wie jouw coach(es) is (zijn). Je kan je rijbewijs alleen aanvragen als je een begeleiderspas hebt aangevraagd.  Deze pas kan je al aanvragen voordat je bent geslaagd.

Het aanvragen van de pas regel je als volgt:

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u de code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR.

Wilt u een code 95 bij laten schrijven op uw rijbewijs? Kom dan persoonlijk langs bij een van onze servicepunten. Maak een afspraak voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs.

Rijbewijs en code 95

Het Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft een brief gestuurd naar degenen die code 95 op hun rijbewijs hebben. De brief vermeldt een wetswijziging die gevolgen heeft voor meerdere rijbewijshouders met code 95. Naar verwachting gaat die wijziging in per 1 april 2020. De Minister heeft in de brief voor de beroepschauffeurs en degenen die geen beroepschauffeur meer zijn uitgelegd welke mogelijkheden er nu al zijn. De wetswijziging zal nog in de Tweede Kamer worden behandeld. Na de vaststelling van de wet zijn de definitieve mogelijkheden bekend. De informatie hierover wordt dan op onze website geplaatst. Voor meer informatie verwijzen u naar de website van de Rijksoverheid.

Je wilt een nieuw identiteitsbewijs aanvragen of je hebt net een nieuw identiteitsbewijs in je bezit. Dit kan een paspoort, een Nederlands identiteitsbewijs (NIK) of een rijbewijs zijn. Dit is een belangrijk en uniek document voor eigen gebruik.

Wist je dat een kopie van je identiteitsbewijs gebruikt kan worden bij identiteitsfraude? Fraudeurs gebruiken je identiteitsgegevens, waarmee zij bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten.

Het gevolg is dat je rekeningen ontvangt voor zaken die je niet hebt gekocht. Het uitlenen van identiteitsgegevens is strafbaar, zowel voor de uitlener als voor de lener.

Wanneer je wel een kopie mag geven van je identiteitsgegevens en wanneer niet lees je in de folder van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Ook vind je in deze folder informatie over het gebruik van de KopieID-app van deze dienst. De folder kan je hier downloaden.

Vanaf 2021 kunt u bij een kort verblijf in het Verenigd Koninkrijk (VK) met een geldig Nederlands rijbewijs autorijden. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Zie voor de meest actuele informatie de website van het Brexitloket