Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Dit doet u bij de gemeente of de RDW. Dit hangt af van waar u woont. Het is verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst meldt bij de RDW voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Log veilig in met DigiD om te laten zien wie u bent. Lees meer over DigiD.

Voorwaarden bij online melden verlies, diefstal of misbruik rijbewijs

 • U heeft een Nederlands rijbewijs
 • Uw rijbewijs is niet eerder gemeld als vermist/gestolen
 • U heeft DigiD

Voorwaarden bij het aanvragen van een Nederlands rijbewijs

 • U heeft een EU nationaliteit
 • U woont in Nederland en staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente
 • U woont in een ander land buiten de EU en u kunt een Nederlands correspondentieadres opgeven (wij sturen geen post naar het buitenland)

Woont u in een land binnen de EU of EVA ? Dan kunt u geen Nederlands rijbewijs aanvragen. Vraag in het land waar u woont een rijbewijs aan. U heeft hier waarschijnlijk een echtheidsverklaring voor nodig.

Bent u uw Nederlandse rijbewijs kwijt of is uw rijbewijs gestolen? Of maakt iemand er misbruik van? Verklaar dan uw rijbewijs bij de RDW ongeldig.

Zo werkt het

 1. U logt via de knop Vermissing rijbewijs melden in met DigiD .
 2. Vul de gegevens in en klik op verzenden.
 3. U ontvangt binnen een paar minuten een e-mail van de RDW. Zij blokkeren direct uw rijbewijs zodat niemand er misbruik van kan maken. 
 4. Daarnaast krijgt u een brief met de bevestiging dat uw rijbewijs ongeldig is.
 5. Vraag een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente.

Let op! Het is niet mogelijk om een melding van verlies, diefstal of misbruik terug te draaien.

Aanvraag lukt niet

Heeft u geen DigiD en/of lukt de aanvraag niet online? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in. Woont u in het buitenland? Kijk dan voor meer informatie op de website van de RDW bij ‘Zo vraagt u een rijbewijs aan als u in het buitenland woont‘.

 • Een nieuw rijbewijs kost: € 51,10
 • Bijdrage in de bezorgkosten per document: € 5,- 

Woont u in Nederland en bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt in het buitenland? Kom voor het afleggen van de verklaring van vermissing langs bij een van onze servicepunten. Maak hiervoor een afspraak.

Woont u in het buitenland en bent u daar uw rijbewijs kwijtgeraakt? Wat u moet doen om een nieuw rijbewijs aan te vragen leest u op de website van het RDW.

Vindt u uw rijbewijs, maar heeft u ondertussen al een nieuw rijbewijs aangevraagd? Dan mag u het gevonden rijbewijs niet meer gebruiken. Lever het dan in bij de gemeente, zodat het vernietigd kan worden.

Vindt iemand anders uw rijbewijs en geeft hij/zij dit bij ons af? Dan zorgen wij ervoor dat het bij u terecht komt. Wij adviseren u wel een nieuw rijbewijs aan te vragen, voor het geval er tussentijds misbruik mee is gepleegd.