Rijbewijs aanvragen of verlengen

Let op: Ook gemeente Hoeksche Waard ervaart op dit moment extra aanvragen van reisdocumenten en rijbewijzen. U mag van ons verwachten dat u binnen twee weken bij ons terecht kunt voor uw aanvraag.

Het aanvragen en verlengen van een rijbewijs doet u zelf in de gemeente waar u staat ingeschreven.

Is uw oude rijbewijs bijna verlopen? Of wilt u een categorie laten toevoegen? Dan kunt u de aanvraag direct online bij de RDW doen. U hoeft dan alleen nog uw rijbewijs bij servicepunt Oud-Beijerland op te halen. Dat kan al twee werkdagen na de aanvraag.

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Of is het voor u niet mogelijk om digitaal uw rijbewijs aan te vragen?  Maak dan een afspraak om op één van de servicepunten uw rijbewijs aan te vragen.

Wilt u een afspraak maken bij één van de servicepunten voor het aanvragen van een reisdocument? Of voor het aanvragen of verlengen van uw rijbewijs? Dan kunt u binnen twee weken bij ons terecht. U kunt hiervoor online een afspraak maken via onze website. Lukt u dit digitaal niet, dan kunt u hiervoor bellen naar 088-647 36 47.

De aangevraagde documenten worden zoals gebruikelijk door onze bezorgservice AMP volgens afspraak bezorgd. Hiervoor maakt u zelf de bezorgafspraak.

Stap 1. Maak een pasfoto

U heeft een digitale pasfoto nodig. Deze pasfoto laat u bij een erkende fotograaf maken. U vindt een overzicht van erkende fotografen en fotocabines per gemeente op de website van de RDW. Neem uw huidige rijbewijs mee. Bij de fotograaf zet u uw handtekening. Deze handtekening komt op uw nieuwe rijbewijs. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening digitaal en beveiligd naar de RDW. U ontvangt een e-mailbericht van de RDW waarin staat of u voldoet aan de voorwaarden om uw rijbewijs online te verlengen.

Stap 2. Online aanvragen

U gaat naar de website van de RDW en vraagt online uw rijbewijs aan. U logt in met de DigiD App en betaalt met iDEAL. De kosten voor het online verlengen van uw rijbewijs kost € 41,-. De prijs voor de digitale foto zit hier niet bij inbegrepen. Sinds kort is het mogelijk om een rijbewijs online bij de RDW aan te vragen vanuit de pasfotocabines in de gemeentehuizen OBL en Maasdam. De kosten voor deze digitale dienstverlening zijn beduidend hoger zodat de prijs bij online aanvraag rijbewijs voor de pasfoto met ingang van 11 januari 2022 verhoogd wordt naar € 10,-.

Stap 3.Rijbewijs ophalen

U ontvangt een e-mailbericht van de RDW als uw rijbewijs klaar is. Vervolgens kunt u uw rijbewijs zonder afspraak afhalen bij servicepunt Oud-Beijerland. Dit zijn de actuele openingstijden van dit servicepunt.

Voorwaarden voor het online verlengen van uw rijbewijs

 • U heeft een Nederlands rijbewijs.
 • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan.
 • U staat ingeschreven bij een gemeente waar online verlengen mogelijk is. Kijk hiervoor onder het kopje ‘Deelnemende gemeenten’ op deze pagina.
 • U heeft een geldig Nederlands(e) paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten hebben een chip. Alleen rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 hebben een chip.
 • U heeft een mobiele telefoon. Dit moet een Android smartphone versie 6.0 of hoger zijn of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13 of hoger. Deze telefoons hebben een NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren bij het online verlengen van uw rijbewijs.

Hoe de online aanvraag precies werkt, ziet u in deze instructievideo van de RDW.

Stap 1. Maak een afspraak

Maak een afspraak om naar één van de servicepunten te komen. Aan de balie vraagt u uw rijbewijs aan. U kunt de afspraak ook telefonisch maken.

Stap 2. Wat neemt u mee?

Tijdens de afspraak betaalt u uw rijbewijs aan de balie en levert u een pasfoto in. Deze moet voldoen aan deze eisen. Ook zet u dan uw handtekening. Neem naast een goede pasfoto ook uw oude rijbewijs mee. Is het de eerste keer dat u een rijbewijs aanvraagt? Neem dan een geldig paspoort, een geldige identiteitskaart of een geldig verblijfsdocument mee.

Stap 3. Uw rijbewijs ontvangen

Na minimaal vijf werkdagen wordt uw nieuwe rijbewijs bezorgd op een gewenst adres en tijdstip door bezorgdienst AMP. U moet uw rijbewijs zelf in ontvangst nemen. In onderstaande animatie vertellen wij u graag hoe dit werkt.

Vanwege het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Maak daarom een afspraak. Wij willen drukte op de servicepunten voorkomen.

Verlengen rijbewijs (+code 95)

In verband met de coronamaatregelen is de geldigheid voor EU-rijbewijzen en rijbewijzen met code 95 verlengd. In de tabel hieronder vindt u een overzicht van alle geldende afspraken:

Geldigheid EU rijbewijs (+ code 95) stopt tussen Hoe lang mag u nog rijden? Voorbeeld
1 september 2020 en 30 juni 2021 10 maanden vanaf de einddatum van het rijbewijs rijbewijs is geldig tot 30 juni 2021: u mag rijden tot 30 april 2022

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

 • Uw geldige (bromfiets)rijbewijs.
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen en maximaal 6 maanden oud is. Bij onze servicepunten is een pasfoto-automaat aanwezig, waarmee u voor € 7,- pasfoto’s kunt maken. U kunt contactloos pinnen of met gepast geld contant betalen. Voor mensen in een rolstoel of mensen die niet zonder begeleiding kunnen zitten is de pasfoto-automaat helaas niet geschikt. Voor een pasfoto die voldoet aan de eisen kunt u ook terecht bij een fotograaf of in een fotowinkel.
 • Bij een eerste aanvraag rijbewijs of als u geen rijbewijs (meer) heeft: uw geldige paspoort of identiteitskaart.

Voor een rijbewijs betaalt u € 41,60. Bij de aanvraag betaalt u meteen voor uw rijbewijs. U kunt alleen met uw pinpas betalen. Behalve bij ons servicepunt Oud-Beijerland; daar kunt u ook contant betalen.

Heeft u uw rijbewijs met spoed nodig? Ga naar de pagina ‘Spoedaanvraag rijbewijs, paspoort, identiteitskaart’ .

Er zijn verschillende soorten rijbewijzen:

 • Motorrijbewijs (categorie A1, A2, A)
 • Brommerrijbewijs (AM)
 • Autorijbewijs (B)
 • Rijbewijs auto met aanhanger (BE, B+)
 • Vrachtwagenrijbewijs (C, C1, CE, C1E)
 • Busrijbewijs (D, D1, D1E, DE)
 • Trekkerrijbewijs (T)

Je autorijbewijs kun je halen vanaf 17-jarige leeftijd, maar je hoeft niet tot je 17e verjaardag te wachten om te beginnen, want:

 • Als je 16 bent mag je al het theorie-examen voor de auto doen bij het CBR.
 • Als je 16,5 bent mag je rijles nemen.
 • Als je 17 bent mag je rijexamen voor de auto doen bij het CBR.

Slaag je op je 17e voor je rijexamen?

Tot 18 jaar mag je alleen rijden onder begeleiding van een coach die naast je zit. Ook moet je in het bezit zijn van een begeleiderspas, op deze pas staat wie jouw coach(es) is (zijn). Je kan je rijbewijs alleen aanvragen als je een begeleiderspas hebt aangevraagd.  Deze pas kan je al aanvragen voordat je bent geslaagd.

Het aanvragen van de pas regel je als volgt:

Om een code toe te voegen aan of te verwijderen van uw rijbewijs, komt u persoonlijk langs op één van onze servicepunten. Maak een afspraak voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs.

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR.

Wilt u code 95 bij laten schrijven op uw rijbewijs?  Maak dan een afspraak voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs en kom persoonlijk langs bij een van onze servicepunten.

Je wilt een nieuw identiteitsbewijs aanvragen of je hebt net een nieuw identiteitsbewijs in je bezit. Dit kan een paspoort, een Nederlands identiteitsbewijs (NIK) of een rijbewijs zijn. Dit is een belangrijk en uniek document voor eigen gebruik.

Wist je dat een kopie van je identiteitsbewijs gebruikt kan worden bij identiteitsfraude? Fraudeurs gebruiken je identiteitsgegevens, waarmee zij bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten.

Het gevolg is dat je rekeningen ontvangt voor zaken die je niet hebt gekocht. Het uitlenen van identiteitsgegevens is strafbaar, zowel voor de uitlener als voor de lener.

Wanneer je wel een kopie mag geven van je identiteitsgegevens en wanneer niet lees je in de folder van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Ook vind je in de folder informatie over het gebruik van de KopieID-app van deze dienst. De folder kan je hier downloaden.

Vanaf 2021 kunt u bij een kort verblijf in het Verenigd Koninkrijk (VK) met een geldig Nederlands rijbewijs autorijden. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Zie voor de meest actuele informatie de website van het Brexitloket.