Rijbewijs aanvragen of verlengen

Het aanvragen en verlengen van een rijbewijs doet u zelf in de gemeente waar u staat ingeschreven.

Is uw oude rijbewijs bijna verlopen? Of wilt u een categorie laten toevoegen? Dan kunt u de aanvraag direct online bij de RDW doen. U hoeft dan alleen nog uw rijbewijs bij servicepunt Oud-Beijerland op te halen. Dat kan al twee werkdagen na de aanvraag zonder afspraak van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur en dinsdag tot 20.00 uur.

Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Of is het voor u niet mogelijk om digitaal uw rijbewijs aan te vragen?  Maak dan een afspraak om op één van de servicepunten uw rijbewijs aan te vragen.

Log veilig in met DigiD om te laten zien wie u bent. Lees meer over DigiD.

Stap 1. Maak een afspraak

Maak een afspraak om naar één van de servicepunten te komen. Aan de balie vraagt u uw rijbewijs aan. U kunt de afspraak ook telefonisch maken. U ontvangt een bevestiging van de afspraak. 

Stap 2. Wat neemt u mee?

Tijdens de afspraak betaalt u uw rijbewijs aan de balie en levert u een pasfoto in. Deze moet voldoen aan deze eisen. Ook zet u dan uw handtekening. Neem naast een goede pasfoto ook uw oude rijbewijs mee. Is het de eerste keer dat u een rijbewijs aanvraagt? Neem dan een geldig paspoort, een geldige identiteitskaart of een geldig verblijfsdocument mee.

Stap 3. Uw rijbewijs ontvangen

Na minimaal vijf werkdagen wordt uw nieuwe rijbewijs bezorgd op een gewenst adres en tijdstip door bezorgdienst AMP. U moet uw rijbewijs zelf in ontvangst nemen. In deze animatie vertellen wij u graag hoe dit werkt.  

 • Uw geldige (bromfiets)rijbewijs.
 • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen en maximaal 6 maanden oud is. Bij onze servicepunten is een pasfoto-automaat aanwezig, waarmee u voor € 8,- pasfoto’s kunt maken. U kunt met bankpas, creditcard en mobiel betalen. Voor mensen in een rolstoel of mensen die niet zonder begeleiding kunnen zitten is de pasfoto-automaat helaas niet geschikt. Voor een pasfoto die voldoet aan de eisen kunt u ook terecht bij een fotograaf of in een fotowinkel.
 • Bij een eerste aanvraag rijbewijs of als u geen rijbewijs (meer) heeft: uw geldige paspoort of identiteitskaart.

Voor een rijbewijs betaalt u € 48,15. Bij de aanvraag betaalt u meteen voor uw rijbewijs. U kunt alleen met uw pinpas betalen. Behalve bij ons servicepunt Oud-Beijerland; daar kunt u ook contant betalen.

Heeft u uw rijbewijs met spoed nodig? Ga naar de pagina ‘Spoedaanvraag rijbewijs, paspoort, identiteitskaart’ .

Er zijn verschillende soorten rijbewijzen:

 • Motorrijbewijs (categorie A1, A2, A)
 • Brommerrijbewijs (AM)
 • Autorijbewijs (B)
 • Rijbewijs auto met aanhanger (BE, B+)
 • Vrachtwagenrijbewijs (C, C1, CE, C1E)
 • Busrijbewijs (D, D1, D1E, DE)
 • Trekkerrijbewijs (T)

Je autorijbewijs kun je halen vanaf 17-jarige leeftijd, maar je hoeft niet tot je 17e verjaardag te wachten om te beginnen, want:

 • Als je 16 bent mag je al het theorie-examen voor de auto doen bij het CBR.
 • Als je 16,5 bent mag je rijles nemen.
 • Als je 17 bent mag je rijexamen voor de auto doen bij het CBR.

Slaag je op je 17e voor je rijexamen?

Tot 18 jaar mag je alleen rijden onder begeleiding van een coach die naast je zit. Ook moet je in het bezit zijn van een begeleiderspas, op deze pas staat wie jouw coach(es) is (zijn). Je kan je rijbewijs alleen aanvragen als je een begeleiderspas hebt aangevraagd.  Deze pas kan je al aanvragen voordat je bent geslaagd. Het aanvragen van de pas regel je als volgt:

Om een code toe te voegen aan of te verwijderen van uw rijbewijs, komt u persoonlijk langs op één van onze servicepunten. Maak een afspraak voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs.

Als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden, moet u code 95 op uw rijbewijs laten bijschrijven. Dit kunt u doen nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen. Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR. Wilt u code 95 bij laten schrijven op uw rijbewijs?  Maak dan een afspraak voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs en kom persoonlijk langs bij een van onze servicepunten.

Je wilt een nieuw identiteitsbewijs aanvragen of je hebt net een nieuw identiteitsbewijs in je bezit. Dit kan een paspoort, een Nederlands identiteitsbewijs (NIK) of een rijbewijs zijn. Dit is een belangrijk en uniek document voor eigen gebruik. Wist je dat een kopie van je identiteitsbewijs gebruikt kan worden bij identiteitsfraude? Fraudeurs gebruiken je identiteitsgegevens, waarmee zij bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat je rekeningen ontvangt voor zaken die je niet hebt gekocht. Het uitlenen van identiteitsgegevens is strafbaar, zowel voor de uitlener als voor de lener. Wanneer je wel een kopie mag geven van je identiteitsgegevens en wanneer niet lees je in de folder van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Ook vind je in de folder informatie over het gebruik van de KopieID-app van deze dienst. De folder kan je hier downloaden.

Vanaf 2021 kunt u bij een kort verblijf in het Verenigd Koninkrijk (VK) met een geldig Nederlands rijbewijs autorijden. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Zie voor de meest actuele informatie de website van het Brexitloket.

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen na ophalen van het rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites wanneer dit van toepassing is. Dit is niet verplicht.

Voor vragen over de inlogfunctie kunt u terecht bij DigiD.