Spring naar content

Rijbewijs verlengen 75-plusser

Bent u 75 jaar of ouder en is uw rijbewijs (bijna) verlopen? Dan moet u medisch gekeurd worden als u een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Informatie dienstverlening & corona 

Vanwege het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Wij willen drukte op het servicepunt voorkomen. Kom alleen als het echt noodzakelijk is. 

Veel mensen durven in verband met het coronavirus hun rijbewijs op dit moment niet te verlengen. De Europese Commissie had al besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Deze regeling is nu verruimd. Is een rijbewijs verlopen tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020, dan mag je nog 9 maanden doorrijden met het verlopen rijbewijs. Deze periode gaat in vanaf de dag dat het rijbewijs is verlopen. Meer informatie vindt u op de website van het CBR.

1. Vul een gezondheidsverklaring in

Hierin beantwoordt u vragen over uw gezondheid, bijvoorbeeld welke medicijnen u gebruikt. De verwerking van uw gezondheidsverklaring gaat het snelst als u deze digitaal invult op de website van mijn.cbr. De digitale verwerking is ook minder foutgevoelig. Wilt u een papieren gezondheidsverklaring gebruiken? Koop deze dan bij één van onze servicepunten, maak hiervoor een afspraak. Let op: door drukte bij het CBR is het raadzaam om minimaal 4 maanden voor uw rijbewijs verloopt de gezondheidsverklaring in te vullen en op te sturen naar het CBR.

2. Maak een afspraak met een keuringsarts

U krijgt bericht van het CBR waarin staat dat u een afspraak moet maken met een keuringsarts.  Neem naar uw afspraak alle formulieren van het CBR mee. Heeft u een medische aandoening? Zoals een oogaandoening of epilepsie? Dan bezoekt u ook een medisch specialist.

3. Laat uw gezondheid onderzoeken

De arts onderzoekt uw gezondheid en vult de nodige formulieren in. Doet de arts dit online, dan komen de formulieren automatisch bij het CBR terecht. Vult de arts papieren formulieren in, dan stuurt u deze zelf naar het CBR.

4. CBR beoordeelt uw aanvraag

Een arts van het CBR beoordeelt alle informatie en bepaalt of u nog geschikt bent om te rijden (rijgeschikt) bent. Soms is een rijtest of aanvullende medische informatie nodig. Dan ontvangt u opnieuw een verwijzing naar een arts en volgt opnieuw een beoordeling door het CBR.

5. Verleng uw rijbewijs

Als het CBR akkoord is en u rijgeschikt bent, kunt u uw rijbewijs bij een van onze service punten verlengen. Maak hiervoor een afspraak.  

Tijdelijke regeling voor 75-plussers

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil 75-plussers toestaan 1 jaar te rijden met een verlopen rijbewijs. Het plan is dat vanaf 1 december 2019 veel 75-plussers onder bepaalde voorwaarden mogen blijven rijden als hun rijbewijs verloopt. Dit mag tot 1 jaar nadat het rijbewijs is verlopen. In dit geval spreken we van een administratieve verlenging. Of u hiervoor in aanmerking komt, kunt u vinden via deze link op de website van de rijksoverheid.

 

 

 

  • Uw rijbewijs. Heeft u geen rijbewijs? Dan neemt u mee: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • 1 pasfoto in kleur die maximaal 6 maanden oud is en voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Uw pinpas of contant geld. Contant geld kan alleen bij ons servicepunt in Oud-Beijerland worden gegeven. U betaalt direct bij de aanvraag.

Uw nieuwe rijbewijs kost € 40,65

Wij sturen uw aanvraag door naar de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).

Wij bezorgen uw nieuwe rijbewijs gratis op elke gewenste plek in Nederland, op het moment dat u het beste uitkomt. Na minimaal 5 werkdagen wordt uw nieuwe rijbewijs bezorgd op een gewenst adres en tijdstip door bezorgdienst AMP. U moet uw rijbewijs zelf in ontvangst nemen. In onderstaande animatie vertellen wij u graag hoe dit werkt.    

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Kom dan voor 13.30 naar ons servicepunt in Oud-Beijerland. U betaalt hiervoor een toeslag. De volgende werkdag kunt u uw nieuwe rijbewijs in ons servicepunt in Oud-Beijerland persoonlijk ophalen. Vraagt u uw document met spoed aan op een van onze andere servicepunten? Dan kunt u na 2 werkdagen uw nieuwe rijbewijs in ons servicepunt in Oud-Beijerland persoonlijk ophalen.

Er zijn verschillende soorten rijbewijzen:

  • Motorrijbewijs (categorie A1, A2, A)
  • Brommerrijbewijs (AM)
  • Autorijbewijs (B)
  • Rijbewijs auto met aanhanger (BE, B+)
  • Vrachtwagenrijbewijs (C, C1, CE, C1E)
  • Busrijbewijs (D, D1, D1E, DE)
  • Trekkerrijbewijs (T)