Spring naar content

Paspoort aanvragen, jonger dan 18 jaar

In Nederland heeft iedereen vanaf 14 jaar identificatieplicht en moet men een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Wilt u gaan reizen naar het buitenland, dan is er ongeacht de leeftijd altijd een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Met een paspoort kunt u naar alle landen in de wereld reizen. Met een identiteitskaart naar verschillende landen binnen Europa. U kunt zich met beide documenten ook legitimeren.

Een paspoort aanvragen doet u als kind zelf met minimaal één van uw ouders of iemand anders die het gezag over u heeft. U doet dit bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

U vraagt een paspoort aan door een afspraak te maken.

  • Neem uw oude paspoort of identiteitskaart mee. Heeft u beiden, neem dan beide documenten mee.
  • Hebt u geen paspoort of identiteitskaart? Neem dan een ander document mee om te bewijzen wie u bent.
  • Let op! U kunt alleen met uw pinpas betalen. Behalve bij ons servicepunt Oud-Beijerland; daar kunt u ook contant betalen. Bij de aanvraag betaalt u meteen voor uw identiteitskaart.
  • Neem een pasfoto mee die voldoet aan de pasfoto-eisen en maximaal 6 maanden oud is. Bij onze servicepunten is een pasfoto-automaat aanwezig, waarmee u voor € 6,- pasfoto’s kunt maken. U kunt contactloos pinnen of met gepast geld contant betalen. Voor jonge kinderen, mensen in een rolstoel of mensen die niet zonder begeleiding kunnen zitten is de pasfoto-automaat helaas niet geschikt. Voor een pasfoto die voldoet aan de eisen kunt u ook terecht bij een fotograaf of in een fotowinkel.
  • Is uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer geldig? Dan nemen wij het document meteen in bij de aanvraag.
  • Is uw oude paspoort of identiteitskaart nog wel geldig? Dan wordt het oude paspoort bij het ophalen of bezorgen van uw nieuwe paspoort ingenomen.

Naast bovenstaande geldt het volgende:

  • Uw kind moet bij de aanvraag en het bezorgen aanwezig zijn.
  • Beide ouders moeten schriftelijk toestemming geven. Dit kan door een ondertekende toestemmingsverklaring van beide ouders mee te nemen naar de afspraak of deze in te vullen tijdens de aanvraag op het servicepunt. Kan één van de ouders niet aanwezig zijn? Neem dan van die ouder een geldig identiteitsbewijs (of een kopie ervan) en een door beide ouders ondertekende toestemmingsverklaring mee. Heeft maar één ouder het gezag? Dan is toestemming van deze ouder voldoende. Soms heeft iemand anders dan de ouder gezag over het kind, dit noemen we een gezaghebber. Dan is toestemming van de gezaghebber nodig in plaats van die van de ouder(s). In zo’n geval moet de gezaghebber meegaan bij de aanvraag of schriftelijke toestemming geven.

Wij bezorgen uw nieuwe paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of gehandicaptenparkeerkaart gratis op elke gewenste plek in Nederland. Op het moment dat u het beste uitkomt. Na minimaal 5 werkdagen wordt uw nieuwe paspoort bezorgd op een gewenst adres en tijdstip door bezorgdienst AMP. U moet uw paspoort zelf in ontvangst nemen. In onderstaande animatie vertellen wij u graag hoe dit werkt.  

Kijk op de pagina ‘Paspoort / identiteitskaart kwijt of gestolen’ wat u moet doen.

Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Heeft u een verklaring nodig? Vul dan het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ van de Rijksoverheid in.

Reist u naar het buitenland? Dan heeft u voor sommige landen ook een visum nodig. Informeer hiernaar bij uw reisbureau of de ambassade of het consulaat van het land waar u naartoe wilt. Pas op voor identiteitsfraude. Met de KopieID app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitsbewijs. Lees op de website van de Rijksoverheid hoe u fraude met identiteitsgegevens kunt herkennen en voorkomen. Vermoed u identiteitsfraude of bent u zelf slachtoffer? Lees op de website van de Rijksoverheid wat u kan doen.