Spring naar content

Afschrift of uittreksel burgerlijke stand

In de burgerlijke stand leggen wij gegevens vast over bepaalde levensgebeurtenissen. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk, partnerregistratie, echtscheiding of overlijden.

Van een akte kunt u een afschrift krijgen of een (internationaal) uittreksel. Een afschrift is een officiële kopie van de akte, gestempeld door de gemeente. Op een afschrift staat precies hetzelfde als op de akte zelf. Een (internationaal) uittreksel is een actuele samenvatting van de akte. De akte zelf krijgt u nooit mee; die blijft eigendom van de gemeente en is opgeslagen in de registers van de burgerlijke stand.

Regel het snel online. U kunt uw afschrift of uittreksel via uw DigiD bij ons aanvragen. U betaalt gelijk via internetbankieren. Komt u liever langs bij een van onze servicepunten? Maak dan online een afspraak.

Regel het snel online. U kunt uw afschrift of uittreksel via uw DigiD bij ons aanvragen. U betaalt gelijk via internetbankieren. Komt u liever langs bij een van onze servicepunten? Maak dan online een afspraak.

U vraagt een afschrift of uittreksel van deze akten aan bij de gemeente waar de akte is gemaakt. Een afschrift van uw geboorteakte vraagt u dus aan in de gemeente waar u geboren bent en een afschrift van een huwelijksakte vraagt u aan in de gemeente waar u bent getrouwd, enzovoort.

€ 13,80

  • Online aanvragen: uw DigiD en uw gegevens voor internetbankieren.
  • Persoonlijk aanvragen: uw geldige identiteitsbewijs en contant geld of uw pinpas. Bij ons servicepunt Oud-Beijerland kunt u zowel pinnen als contant betalen. Bij de overige servicepunten alleen met uw pinpas.
  • Schriftelijk aanvragen: een kopie van uw geldige identiteitsbewijs, een brief waarin staat welk afschrift of uittreksel u nodig heeft en waarvoor, uw handtekening op de brief.

Woont u in het buitenland (Europa) en beschikt u daardoor over een ander authenticatiemiddel dan DigiD? Vraag het afschrift dan aan door contact met ons op te nemen.

Are you an European citizen? You can apply for the documents by contacting us.

  • Online aanvragen: wij sturen uw afschrift of uittreksel binnen 5 werkdagen naar u toe
  • Persoonlijk aanvragen: u krijgt het uittreksel of afschrift meteen mee. Dit geldt ook als u iemand machtigt om het document voor u aan te vragen
  • Schriftelijk aanvragen: wij nemen uw aanvraag de eerstvolgende werkdag in behandeling

Heeft u een uittreksel nodig voor internationaal gebruik? Geef dit dan aan bij de aanvraag. U krijgt dan een uittreksel op een speciaal formulier en in meerdere talen.

Iemand anders machtigen: U kunt alleen iemand machtigen die 18 jaar of ouder is. Schrijf dan een brief waarin staat: waarom u het uittreksel nodig heeft, de naam van de persoon die het uittreksel voor u mag afhalen (de gemachtigde), uw handtekening op de brief, de handtekening van de gemachtigde op de brief. De gemachtigde neemt de brief mee samen met een kopie van uw geldige legitimatiebewijs en het legitimatiebewijs van de gemachtigde.