Spring naar content

Vooroverleg (conceptaanvraag bouwplan)

Als u een bouwplan heeft en twijfelt of u deze mag uitvoeren, dan kunt u een conceptaanvraag indienen. De gemeente kijkt dan met u mee naar de haalbaarheid van uw plan. Hiervoor toetsen wij uw plan aan de regels van het bestemmingsplan en de regels die gelden voor het uiterlijk van het bouwwerk (welstandseisen). Zo kunt u kosten voor eventuele wijzigingen van uw plan besparen en uw definitieve aanvraag kan dan sneller worden behandeld. Als u dit wilt vraagt u via het Omgevingsloket een vooroverleg aan.

Een conceptaanvraag kan alleen digitaal. Lukt het u niet om bij het Omgevingsloket alle gegevens en bijlagen mee te zenden die u wilt? Dan kunt u een vooroverleg ook aanvragen via ons eigen digitale e-formulier.

 

Voor het vooroverleg brengen wij doorgaans geen kosten in rekening. In een enkel geval is het nodig om advies in te winnen van een derde (bijvoorbeeld Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid of de Agrarische Beoordelingscommissie). De kosten die hiervoor in rekening worden gebracht, berekenen wij wel door. Ook kan een uitspraak van het college van burgemeester en wethouders nodig zijn. In dat geval wordt een bedrag van € 250,- in rekening gebracht.

Wij beoordelen uw conceptaanvraag. Wanneer wij voor deze beoordeling nog nadere informatie of documenten nodig hebben, nemen wij contact met u op. Bij het beoordelen toetsen wij uw plan aan het bestemmingsplan en de welstandseisen. Zo bekijken wij of een vergunning voor uw plan haalbaar is. Is uw plan niet haalbaar, dan adviseren wij u over mogelijke aanpassingen waarvoor wel een vergunning mogelijk is. Wij informeren u binnen 8 weken over de haalbaarheid van uw plan.

Complexere plannen worden op de intake- en omgevingstafel behandeld. Dit zijn vaak plannen waarbij de regelgeving waaraan getoetst moet worden complex is. Of uw plan complexer is, wordt door ons beoordeeld na indienen van uw conceptaanvraag. Op de pagina ‘Intake-en omgevingstafel’ leest u hier meer over.

Is uw plan eenvoudig en past het in de regels van het bestemmingsplan? Vraag dan direct een omgevingsvergunning aan via het Omgevingsloket Online.