Spring naar content

Landelijke regelingen ondernemers

De overheid heeft meerdere regelingen opgetuigd om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Met de regelingen kunt u bijvoorbeeld inkomensondersteuning krijgen of tegemoetkoming in loonkosten. Andere regelingen maken het makkelijker om aan krediet te komen. Het eerste pakket liep eind mei 2020 af, het tweede pakket liep tot eind september 2020. Tot eind juni 2021 is het derde steunpakket van kracht. Op 21 januari 2021 heeft het kabinet bekend gemaakt dat het steunpakket voor ondernemers wordt uitgebreid. Zo wordt het subsidiepercentage bij de TVL verhoogd naar 85%. Er komt geen vermogenstoets bij de Tozo regeling en vergoeding voor loonkosten in de NOW gaat van 80 naar 85%. 

Informatie over het steun- en herstelpakket corona kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.  Op de website van de KvK kunt u checken op welke regelingen u aanspraak kunt maken. Op de website van de KvK vindt u ook informatie over wat u kunt doen als uw onderneming in zwaar weer is beland en veelgestelde vragen van ondernemers. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het KVK adviesteam via 0800 – 2117.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Het  Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) van gemeente Rotterdam voert ook voor de gemeente Hoeksche Waard de Tozo-regeling voor een uitkering levensonderhoud en/of lening bedrijfskapitaal uit.

Tozo-1 betrof inkomensondersteuning voor de maanden maart, april en mei. Tozo-2 voor juni tot en met september. U kunt nu een aanvraag indienen voor Tozo-3. Tozo 3 geldt voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met eind maart 2021. Meer informatie en het aanvraagformulier voor Tozo-3 vindt u op de website van  het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Meer weten: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Tip: zorg ervoor dat u een DigiD heeft. Heeft u deze nog niet dan kunt u die aanvragen via onderstaande link. 

De reguliere dienstverlening van RBZ en de afhandeling van de Tozo-aanvragen zijn gescheiden. De afhandeling van Tozo-aanvragen is in handen van de aparte Tozo-projectorganisatie binnen de gemeente Rotterdam. Ondernemers met vragen over Tozo kunnen als volgt contact opnemen:

Heeft u gebruik gemaakt van de Tozo-regeling, maar zijn uw werkzaamheden inmiddels weer hervat? Of gaat u uw werkzaamheden binnenkort hervatten? Meld dit dan direct bij RBZ in Rotterdam. Stuur een mail naar rbz.wi@rotterdam.nl en zet daarin uw persoonsgegevens met wijzigingen.