Glasvezel internet voor ondernemers

Binnenkort wordt gestart met de aanleg van het glasvezelnetwerk in de Hoeksche Waard. Een snelle en stabiele internetverbinding is goed nieuws voor u als ondernemer. Na een uitgebreid onderzoek is E-Fiber als beste partij gekozen. Zij kunnen dorpskernen, bedrijventerreinen en buitengebieden van glasvezel voorzien.

E-Fiber legt een open netwerk aan. Dat betekent dat in principe elke aanbieder van internetdiensten zijn diensten kan aanbieden over het netwerk. Hierover gaat E-Fiber u uitgebreid informeren. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat u vragen heeft over de uitrol van glasvezel. Op deze pagina informeren we u over de toegevoegde waarde van glasvezel en het proces dat we met E-Fiber hebben afgesproken. Op de website van E-Fiber vindt u een speciale Hoeksche Waard pagina ingericht met antwoorden op specifieke vragen over bijvoorbeeld providers, tarieven en planning.

Ons datagebruik neemt jaarlijks met zo’n 40% toe. Ook ondernemers zijn gebaat bij een snelle en stabiele internetverbinding. Het verzamelen en toepassen van (big) data neemt steeds meer toe en met glasvezel kunnen we die vraag aan. Voor de agrarische sector is de digitale infrastructuur ook erg belangrijk. Ontwikkelingen als precisielandbouw vragen om de aanleg van snel internet.

Met glasvezel zorgen we ervoor dat we de toename in het datagebruik kunnen opvangen zonder dat de snelheid van het internet hieronder lijdt. Er zijn met Glasvezel ook minder versterkers nodig om het signaal goed te houden en het is een stuk energiezuiniger.  Er is tot wel 60% minder stroom nodig voor een glasvezelverbinding.

E-Fiber gaat glasvezel gefaseerd aanleggen. Hiervoor heeft E-Fiber 2 aannemers geselecteerd die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de aanleg. Omdat zij niet de hele Hoeksche Waard in 1 keer kunnen aansluiten, worden er deelgebieden bepaald. Dit zijn PoP gebieden. Een PoP is een soort wijkcentrale voor ongeveer 3.000 aansluitingen.

Ieder PoP gebied benadert E-Fiber afzonderlijk Dat betekent dat niet alle dorpen in de Hoeksche Waard tegelijkertijd bericht krijgen over de planning, het aanlegproces en natuurlijk providers en abonnementen.

Als uw wijk aan de beurt is, communiceert E-Fiber over het proces en de werkzaamheden. Ook worden er informatieve webinars georganiseerd waar u vragen kunt stellen.

Per PoP gebied wordt zorgvuldig bekeken hoe de graafwerkzaamheden het minste overlast geven en of de gemeente nog vergunningen moet afgeven. Over alle werkzaamheden wordt u door E-Fiber geïnformeerd. Veruit de meeste werkzaamheden vinden buitenshuis plaats. Alleen voor de installatie van de glasvezelaansluiting moet u aanwezig zijn. Hiervoor plannen zij een afspraak in.

E-Fiber legt het glasvezelnetwerk in de Hoeksche Waard aan, alleen E-Fiber is geen provider. Omdat zij een open netwerk aanleggen, mag in principe elke provider zijn diensten aanbieden over het netwerk.

Op de website van E-Fiber kunt u de providers voor de Hoeksche Waard terugvinden. U kunt een abonnement afsluiten bij de provider van uw keuze. Als gemeente hebben wij geen invloed op de tarieven en welke providers er worden aangesloten. Iedereen die een abonnement afsluit, krijg kosteloos een aansluiting. Mits dit gebeurt voor de termijn die geldt in uw gebied. E-Fiber informeert iedereen over de termijnen.

Wilt u geen gebruik maken van glasvezel en uw huidige aansluiting behouden? Dan verandert er helemaal niets. U hoeft dan niets te doen.

De aannemers beginnen in Oud-Beijerland en in Strijen en werken van daaruit de Hoeksche Waard rond. Naar verwachting is heel de Hoeksche Waard binnen 2 jaar aangesloten op glasvezel. Op de website van E-Fiber vindt u een gedetailleerde planning.

Let op: deze planning kan wijzigen.

1. Wie is E-Fiber?

E-Fiber is een gespecialiseerde partij die glasvezel aanlegt. Simpel gezegd zorgen zij dat er een glasvezelkabel de grond in gaat zodat verschillende providers daar hun diensten op kunnen aanbieden. E-Fiber legt een open netwerk aan en providers bepalen of ze hun diensten via dit netwerk willen aanbieden. 11 providers bieden hun diensten via dit netwerk aan in de Hoeksche Waard. Wie deze providers zijn, vind je op de website van e-fiber.

2. Waarom gaan zij glasvezel aanleggen en niet een andere partij?

De Hoeksche Waard bestaat niet alleen uit gezellige dorpen en buurtschappen, maar ook uit uitgestrekte buitengebieden. Daar is stabiel internet soms nog minder vanzelfsprekend. Als gemeente wilden we graag een partij die glasvezel in de hele Hoeksche Waard wilde aanleggen. Dus ook de commercieel minder aantrekkelijke gebieden buiten de dorpen. E-Fiber wil in heel de Hoeksche Waard een open glasvezelnetwerk aanleggen. We hebben in een samenwerkingsovereenkomst onder meer vastgelegd hoe lang de werkzaamheden duren en dat na de graafwerkzaamheden, de straten weer netjes opgeleverd worden.

Vanuit de Telecomwet mogen (en willen) wij als gemeente een vergunningsaanvraag voor glasvezel niet weigeren. Dat betekent dat andere aanbieders van glasvezel ook in de Hoeksche Waard mogen aanleggen als zij dit in de toekomst willen.

3. Waarom staan Ziggo en KPN niet bij hun providers?

Het staat elke provider vrij om wel of niet hun diensten via het glasvezelnetwerk van E-Fiber aan te bieden. Ziggo is een kabelexploitant en biedt geen diensten aan via het glasvezelnetwerk. Ziggo en KPN hebben ervoor gekozen hun diensten vooralsnog niet in de Hoeksche Waard aan te bieden via het glasvezelnetwerk van E-Fiber. Zij bieden hun diensten aan via hun eigen kabelnetwerk.

4. Waarom moet ik later € 450,- betalen voor een glasvezelaansluiting?

E-Fiber communiceert dat de aansluiting van de woning nu gratis is. Dit komt omdat de graafwerkzaamheden toch al plaatsvinden en het aansluiten van de woning minder werk is dan wanneer dat op een later moment gedaan wordt. De graafwerkzaamheden vinden in een afgebakend gebied plaats en de aansluitingen kunnen nu efficiënt ingepland worden. Mocht u pas op een later moment besluiten een glasvezelaansluiting te willen, moet per adres opnieuw graafwerkzaamheden gepland en uitgevoerd worden. Hiervoor moet E-Fiber mankracht, machine inzet en materiaal inhuren. Die kosten worden doorberekend.

5. Wat gebeurt er als ik geen glasvezel wil?

Een glasvezelaansluiting is natuurlijk geen verplichting. Het is naast de kabel die al in de grond ligt, een extra optie voor tv, internet en bellen. Als u geen glasvezelaansluiting wilt, hoeft u ook niets te doen. Uw bestaande aansluiting blijft gewoon werken en u hoeft ook niet over te stappen naar een andere provider.

Heeft u een andere vraag over glasvezel? Kijk dan eens op de veel gestelde vragen op de website van E-Fiber.

Kijk voor meer informatie op de website van E-Fiber. Daar vindt u het laatste nieuws en ontwikkelingen over de aanleg.

Heeft u een klacht over de graafwerkzaamheden of denkt u dat er een onveilige situatie is ontstaan? Neem dan contact op via glasvezel@gemeentehw.nl of bel ons via 088-647 3647.