Spring naar content

Glasvezel internet voor ondernemers

Binnenkort wordt gestart met de aanleg van het glasvezelnetwerk in de Hoeksche Waard. Een snelle en stabiele internetverbinding is goed nieuws voor u als ondernemer. Na een uitgebreid onderzoek is E-Fiber als beste partij gekozen. Zij kunnen dorpskernen, bedrijventerreinen en buitengebieden van glasvezel voorzien.

E-Fiber legt een open netwerk aan. Dat betekent dat in principe elke aanbieder van internetdiensten zijn diensten kan aanbieden over het netwerk. Hierover gaat E-Fiber u uitgebreid informeren. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat u vragen heeft over de uitrol van glasvezel. Op deze pagina informeren we u over de toegevoegde waarde van glasvezel en het proces dat we met E-Fiber hebben afgesproken. Op de website van E-Fiber vindt u een speciale Hoeksche Waard pagina ingericht met antwoorden op specifieke vragen over bijvoorbeeld providers, tarieven en planning.

Ons datagebruik neemt jaarlijks met zo’n 40% toe. Ook ondernemers zijn gebaat bij een snelle en stabiele internetverbinding. Het verzamelen en toepassen van (big) data neemt steeds meer toe en met glasvezel kunnen we die vraag aan. Voor de agrarische sector is de digitale infrastructuur ook erg belangrijk. Ontwikkelingen als precisielandbouw vragen om de aanleg van snel internet.

Met glasvezel zorgen we ervoor dat we de toename in het datagebruik kunnen opvangen zonder dat de snelheid van het internet hieronder lijdt. Er zijn met Glasvezel ook minder versterkers nodig om het signaal goed te houden en het is een stuk energiezuiniger.  Er is tot wel 60% minder stroom nodig voor een glasvezelverbinding.

E-Fiber gaat glasvezel gefaseerd aanleggen. Hiervoor heeft E-Fiber 2 aannemers geselecteerd die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de aanleg. Omdat zij niet de hele Hoeksche Waard in 1 keer kunnen aansluiten, worden er deelgebieden bepaald. Dit zijn PoP gebieden. Een PoP is een soort wijkcentrale voor ongeveer 3.000 aansluitingen.

Ieder PoP gebied benadert E-Fiber afzonderlijk Dat betekent dat niet alle dorpen in de Hoeksche Waard tegelijkertijd bericht krijgen over de planning, het aanlegproces en natuurlijk providers en abonnementen.

Als uw wijk aan de beurt is, communiceert E-Fiber over het proces en de werkzaamheden. Ook worden er informatieve webinars georganiseerd waar u vragen kunt stellen.

Per PoP gebied wordt zorgvuldig bekeken hoe de graafwerkzaamheden het minste overlast geven en of de gemeente nog vergunningen moet afgeven. Over alle werkzaamheden wordt u door E-Fiber geïnformeerd. Veruit de meeste werkzaamheden vinden buitenshuis plaats. Alleen voor de installatie van de glasvezelaansluiting moet u aanwezig zijn. Hiervoor plannen zij een afspraak in.

E-Fiber legt het glasvezelnetwerk in de Hoeksche Waard aan, alleen E-Fiber is geen provider. Omdat zij een open netwerk aanleggen, mag in principe elke provider zijn diensten aanbieden over het netwerk.

Op de website van E-Fiber kunt u de providers voor de Hoeksche Waard terugvinden. U kunt een abonnement afsluiten bij de provider van uw keuze. Als gemeente hebben wij geen invloed op de tarieven en welke providers er worden aangesloten. Iedereen die een abonnement afsluit, krijg kosteloos een aansluiting. Mits dit gebeurt voor de termijn die geldt in uw gebied. E-Fiber informeert iedereen over de termijnen.

Wilt u geen gebruik maken van glasvezel en uw huidige aansluiting behouden? Dan verandert er helemaal niets. U hoeft dan niets te doen.

De aannemers beginnen in Oud-Beijerland en in Strijen en werken van daaruit de Hoeksche Waard rond. Naar verwachting is heel de Hoeksche Waard binnen 2 jaar aangesloten op glasvezel. Op de website van E-Fiber vindt u een gedetailleerde planning.

Let op: deze planning kan wijzigen.

Kijk voor meer informatie op de website van E-Fiber. Daar vindt u het laatste nieuws en ontwikkelingen over de aanleg.

Binnenkort gaan wij van start met de graafwerkzaamheden. Wij zullen hier dan contactgegevens plaatsen voor wanneer u denkt dat er een onveilige of onwenselijke situatie is ontstaan. 

Voorstraat 26/Ingang Heemlaan, Piershil
Nu gesloten
Sportlaan 22, Maasdam
Nu gesloten
W. van Vlietstraat 6, Oud-Beijerland
Nu open van 13.00 tot 20.30 uur