Spring naar content

Duurzaamheidsdag voor ondernemers

Dit jaar werd de jaarlijkse Duurzaamheidsdag Hoeksche Waard voor ondernemers georganiseerd op vrijdag 8 oktober in het nieuwe gebouw van het Actief College in Oud-Beijerland. Het thema van deze dag was ‘De waarde van minder; optimaal benutten van grondstoffen en energie’. De hoofdspreker van deze dag was Thomas Rau, één van de meest invloedrijke mensen in Nederland en ver daarbuiten op het gebied van circulaire economie! 

Terugblik op DDHW 2021 – Hoe om te gaan met de schaarste van grondstoffen

Op vrijdag 8 oktober was de jaarlijkse Duurzaamheidsdag Hoeksche Waard voor ondernemers. Locatie was het Actief College, 1 van de meest duurzame schoolgebouwen in de Hoeksche Waard. Dagvoorzitter Pim Verhage en razende reporter Niels van der Jagt namen de aanwezigen mee in het programma tijdens de dag.

Ruim 90 aanwezigen lieten zich inspireren door onder andere hoofdspreker Thomas Rau, 1 van de meest invloedrijke mensen in Nederland en ver daarbuiten op het gebied van circulaire economie. Hij hield een inspirerend betoog over hoe we om kunnen gaan met de schaarste van grondstoffen, passend bij het thema van de dag: ‘De waarde van minder; optimaal benutten van grondstoffen en energie’.

Jaap Willem Eijkenduijn van Energieke Regio Hoeksche Waard vertelde over de wijze waarop ondernemers energie kunnen besparen. Daarnaast konden de ondernemers kennissessies volgen over circulaire netwerken in de Hoeksche Waard, over sociale winst met SROI (Social Return On Investment) en meedoen aan een workshop over de CIRCO-methodiek.

De aanwezige ondernemers waren enthousiast over het programma en de locatie. De schaarste van grondstoffen, zoals hout en bouwmaterialen, is een zeer actueel thema dat leeft bij ondernemers. Er werd aandachtig geluisterd naar het betoog van Thomas Rau over nieuwe businessmodellen voor de circulaire economie – “van bezit naar prestatie, geen lampen maar licht, kortom, van eigendom naar eigenslim”.

Directrice Rianne Koole van het Actief College was trots dat zij het nieuwe gebouw van de scholengemeenschap voor VMBO kon laten zien. En trots op leerling Mika van ’t Hof, die vertelde hoe hij ervoor heeft gezorgd dat de wegwerpbekertjes op school zijn verdwenen en alle leerlingen en personeel een hervulbare waterfles kregen.

Ondernemers vonden het heel leuk de nieuwe locatie te zien waar wellicht hun toekomstige werknemers worden opgeleid. Het Actief College biedt beroepsvoorbereidend onderwijs aan op verschillende niveaus en in verschillende opleidingsrichtingen (Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen, Bouw, Wonen & Interieur, Mobiliteit & Transport en Produceren, Installeren & Energie).

Wethouder Huibert Steen was verheugd dat dit jaar een fysieke ontmoeting weer mogelijk was en had zich speciaal in een ‘circulair pak’ gestoken. Hij had Eco Concept Group uit Nieuw-Beijerland gevraagd van een aantal oude pakken dat hij nog had liggen een nieuw pak te maken. “Het was mooi om te zien dat er deze dag echt lijntjes werden gelegd tussen ondernemers. De workshop over circulaire netwerken heeft aanmeldingen opgeleverd en de kennissessie over SROI een schat aan goede ideeën. Een geslaagde dag wat mij betreft.”

Organisatie

De Duurzaamheidsdag Hoeksche Waard voor ondernemers wordt jaarlijks georganiseerd door Ondernemersvereniging Hoeksche Waard, Energieke Regio, Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, provincie Zuid-Holland en gemeente Hoeksche Waard. 

Ultima Bedden

Bakkerij Van Strien

Kuipers infra

Hoeksch Hout

Eco Concept Group en iamoo

Van Dueren den Hollander

Sophie Green

Van Dongen Schilderwerk

Van As B.V.

Vrijdag 9 oktober 2020 werd de Duurzaamheidsdag Hoeksche Waard voor ondernemers vanuit MFA De Boezem & Co in Oud-Beijerland georganiseerd.

Ruim 100 deelnemers volgden live de uitzending over Circulaire economie
Op vrijdag 9 oktober werd een programma over Circulair Ondernemen als succesvol verdienmodel opgenomen en live uitgezonden. Verschillende tafelgasten inspireerden het online publiek met hun verhalen, praktische tips en tafeldiscussies. De interactieve show was een gezamenlijk initiatief van bovenstaande partijen.

Heeft u het programma gemist of wilt u de uitzending nogmaals bekijken? Hieronder vindt u de gehele uitzending.

De presentatie was in handen van Jantien van den Berg

Jantien kent de Hoeksche Waard goed en heeft er lange tijd gewoond. Ze is voorzitter van het bestuur van Green Businessclub Nederland. Eerder in 2020 organiseerde ze nog een symposium rondom circulaire economie. Vrijdag kwamen onderwerpen zoals circulair bouwen, kringlooplandbouw en Hoeksche Waardse samenwerkingen aan bod in de live uitzending.

Veel ondernemers willen starten met circulair ondernemen

Wethouders Huibert Steen en Paul Boogaard waren aanwezig als tafelheren. Aan het einde van de uitzending keken zij terug op het programma. Wethouder Steen: “De energie, creativiteit en innovatie druipt ervan af bij de ondernemers die aanwezig zijn bij deze bijeenkomst.” Wethouder Boogaard beaamt dat: “Zeker, en je ziet dat in deze periode ook de mooiste ideeën geboren worden. Mijn advies is dan ook: kijk of je in deze tijd iets aan circulaire economie kunt doen; juist nu.” Andere tafelgasten waren: Jan Wim van Wijngaarden (OHW) en Jaap Willem Eijkenduijn (Energieke Regio). Jan Wim vulde aan: “Het was een positieve bijeenkomst. Veel ondernemers willen starten met circulaire economie. De Ondernemersvereniging Hoeksche Waard kan hierbij faciliteren en wij hopen dat de overheid ook een bijdrage kan leveren.”

Gastsprekers waren David van Lynden, programmamanager circulaire economie bij Rabobank Nederland, Marleen Gulden, ecopreneur, en Sandra Nap over biobased bouwen. Zij en de andere tafelgasten inspireerden het online publiek met hun verhalen en praktische tips. Daarnaast presenteerden verschillende circulaire ondernemers uit de Hoeksche Waard zich via filmpjes.

Als we echt circulair willen werken, moeten we dat met elkaar doen

Wethouder Duurzaamheid, Huibert Steen, kijkt terug op een succesvol online evenement. In een kijkerspoll met de vraag ‘Ik heb een concreet idee over hoe ik circulariteit kan gaan toepassen in mijn bedrijf’ antwoordde 82 procent van de deelnemende ondernemers bevestigend. Een score waar de wethouder erg blij van werd. “In een circulaire economie behouden grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde. Dit betekent dat als we echt circulair willen werken, we dat met elkaar moeten doen. In dat licht is het dan natuurlijk enorm positief om te zien en horen hoeveel ondernemers hier al mee bezig zijn.”

Meer informatie

Ondernemers die vragen hebben over circulair ondernemen aan de gemeente kunnen contact opnemen met de adviseur circulaire economie van de gemeente, Monique van Lent. Zij is te bereiken via telefoonnummer 14 0186 / 088 – 647 15 98 of e-mail monique.vanlent@gemeentehw.nl. Ondernemers die vragen hebben aan de Ondernemersvereniging Hoeksche Waard kunnen een e-mail sturen naar duurzaamheid@o-hw.nl.

Gestelde vragen en antwoorden

Duurzaam ondernemen gaat voor een deel om het hergebruiken van producten, grondstoffen en materialen. Door deze zo lang mogelijk in omloop te houden, wordt het milieu ontzien. Dit noemen we een circulaire economie. Daarnaast levert een circulaire economie een belangrijke bijdrage aan de CO2-vermindering. En zorgt deze voor het ontstaan van nieuwe markten, werkgelegenheid en nieuwe verdienmodellen. Doet u ook mee?