Energielabel C verplichting

Vanaf 1 januari 2023 mogen grote kantoren alleen gebruikt worden als ze minstens energielabel C hebben. Dit is onderdeel van de doelstelling van het Rijk dat in 2030 grote kantoorgebouwen energielabel A moeten hebben en in 2050 kantoorgebouwen energieneutraal moeten zijn.

Snel aan de slag met energielabel C? Doorloop dan de onderstaande stappen.

Op de website EP-Online van Rijksoverheid kunt u bekijken welk energielabel uw kantoorpand op dit moment heeft. Heeft u nog geen energielabel voor uw kantoor, vraag dan een inschatting of label aan bij een erkend labeladviseur (EPA-U). Heeft u energielabel B of C, dan heeft u tot 2030 de tijd om toe te werken naar een energielabel A. Heeft uw kantoor een label D of lager? Ga dan direct aan de slag met energiebesparende maatregelen.

Gemeente Hoeksche Waard werkt samen met Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ), Energieke Regio Hoeksche Waard en Ondernemersvereniging Hoeksche Waard om u op weg te helpen bij het verduurzamen van uw kantoor  en zo aan de nieuwe verplichting te kunnen voldoen. Via ‘Bereken mijn labelsprong’ krijgt u een idee welke maatregelen u kunt nemen en wat het kost. Of kijk eens op het Zakelijk Regionaal Energieloket voor onafhankelijk advies bij het verduurzamen of energiezuinig maken van uw kantoorpand(en). Ook vindt u hier een overzicht van subsidies en financiële regelingen. De gemeente heeft zelf ook een aantrekkelijke lening voor ondernemers de Stimuleringslening Duurzaamheid. Hiermee financiert u maatregelen waarmee u flink kunt besparen op uw energiekosten, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, dak-, gevel- en vloerisolatie of een warmtepomp of zonneboiler. Energieke Regio Hoeksche Waard helpt ondernemers en maatschappelijke organisaties bij het maken van een plan van aanpak voor uw pand(en). Bijvoorbeeld met de gratis Energiekansenscan.

Volg de beslisboom energielabel C  van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid om te bekijken of deze regels ook voor uw kantoorpand gelden. Dit stappenplan is gebaseerd op de beslisboom van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

(Bedrijfs)makelaar Dick Veldhoen kocht in het centrum van Oud-Beijerland een mooi hoekpand met veel etalageruimte. Veldhoen liet het pand helemaal verbouwen. Door al de aanpassingen is het nu een heel comfortabel pand mét een energielabel C. Zijn tips voor andere kantooreigenaren: “Begin in ieder geval bij je dak. Dan heb je een hoofdoorzaak van warmtelekken al te pakken en maak je een grote stap.” Door zijn kantoorpand te verduurzamen heeft het nu een energielabel C en verliest het geen marktwaarde.

Lees het hele verhaal en alle tips van Dick Veldhoen op deze webpagina.

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Energieke Regio Hoeksche Waard, Ondernemersvereniging Hoeksche Waard en gemeente Hoeksche Waard organiseerden op dinsdag 2 november 2021 het webinar ‘Hoe bereik ik Energielabel C?’. Tijdens het webinar kregen deelnemers informatie over hoe zij energielabel C kunnen bereiken en konden vragen gesteld worden. De webinar is hieronder terug te kijken.

Bekijk het webinar.

Eigenaren en/of gebruikers van grote kantoren in de Hoeksche Waard met een energielabel D of lager en kantoren waarvan geen energielabel geregistreerd staat, hebben half oktober 2021 een brief ontvangen van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid in samenwerking met Energieke Regio Hoeksche Waard, Ondernemersvereniging Hoeksche Waard en gemeente Hoeksche Waard. In deze brief staat informatie over wat u als ondernemer kunt doen om uw kantoorpand duurzamer en energiezuinig te maken. U vindt de verzonden brieven onder het uitklapmenu ‘Documenten’. Ook vindt u hier de beslisboom energielabel C.