Spring naar content

Kind erkennen voor/na de geboorte

Door uw kind te erkennen kunt u juridisch ouder worden. Dit kunt u voor of na de geboorte doen. Erkenning doet u bij de burgerlijke stand van de gemeente of via een notaris.

U hoeft uw kind niet te erkennen als u automatisch juridisch ouder wordt. Dit is zo als u de biologische moeder bent. Een man of duomoeder wordt automatisch juridisch ouder bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap met de moeder.

Erkenning betekent dat u verplicht bent uw kind te onderhouden. U hebt ook recht op omgang met uw kind na een scheiding. Uw kind is uw wettelijke erfgenaam.

Door erkenning bent u nog geen wettelijke vertegenwoordiger van uw kind. Daarvoor moet u na de geboorte het ouderlijk gezag aanvragen. Als u ouderlijk gezag hebt, mag u beslissingen nemen over de opvoeding en de verzorging van uw kind. U mag dan ook het vermogen van uw kind beheren. Meer informatie over het ouderlijk gezag vindt u onder links bij “De Rechtspraak”.

U kunt uw kind erkennen als u een man bent van 16 jaar of ouder. Ook als u duomoeder bent, kunt u uw kind erkennen.

Verder gelden de volgende regels:

• Het kind heeft nog geen juridische vader.
  • Heeft een kind al 2 ouders? Dan kan het nooit door een ander worden erkend.
  • Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de rechter.
  • Mag u door bloedverwantschap niet met de moeder trouwen? Dan kunt u het kind niet erkennen.
  • Bent u de biologische vader? Dan kunt u de erkenning later niet ongedaan maken.

Dit kan in elke gemeente in Nederland. Wilt u dit bij gemeente Hoeksche Waard doen? Maak dan een afspraak en kom samen met de aanstaande moeder bij ons langs om uw ongeboren kindje te erkennen.

• Zodra uw kindje is geboren, wordt de erkenning rechtsgeldig. U bent dan de juridische ouder van het kind.
  • Nadat de erkenning rechtsgeldig is, kunt u het ouderlijk gezag aanvragen. Dit doet u via de website van de Rechtspraak.

Ouderlijk gezag hoeft u niet aan te vragen als uw kind geboren is tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Dit kan in elke gemeente in Nederland. Wilt u dit bij gemeente Hoeksche Waard doen? Maak dan een afspraak en kom samen met de moeder bij ons langs om uw kindje te erkennen.

• Is het kind dat u wilt erkennen 12 jaar of ouder? Dan moet u schriftelijke toestemming hebben van de moeder én het kind. Krijgt u geen toestemming van beiden, dan kunt u de rechtbank vragen om vervangende toestemming. Dit kan alleen als u de verwekker bent van het kind.
  • Is het kind dat u wilt erkennen 16 jaar of ouder? Dan moet het kind ook aanwezig zijn bij de erkenning om toestemming te geven. De moeder hoeft er niet bij te zijn.
  • Aan de erkenning van een kind zijn geen kosten verbonden.
  • Voor een afschrift of uittreksel betaalt u € 14,-.

U kunt alleen met uw pinpas betalen. Behalve op ons servicepunt Oud-Beijerland; daar kunt u ook contant betalen. Het afschrift krijgt u mee. Dit afschrift heeft u nodig bij de aangifte van geboorte.

• Als de moeder meekomt: uw geldige identiteitsbewijs en het geldig identiteitsbewijs van de moeder.
  • Als de moeder niet meekomt: uw geldige identiteitsbewijs, schriftelijke toestemming van de moeder, handtekening van de moeder op de schriftelijke toestemming en het geldig identiteitsbewijs van de moeder.
  • Woont u of de moeder in het buitenland? Neem dan ook een buitenlands bewijs mee dat zij niet getrouwd is.
  • Bent u duomoeder? Neem dan ook de verklaring ‘donor onbekend’ mee.
  • Extra documenten, nodig bij erkenning kind van 12 tot 16 jaar: schriftelijke toestemming van het kind en kopie geldig identiteitsbewijs van het kind.

Bij de erkenning van uw eerste kind kunt u kiezen welke achternaam het krijgt: de naam van de moeder of van de erkenner. Wilt u dat het eerste kind de naam van de erkenner krijgt? Dan moet de moeder meekomen. Schriftelijke toestemming van de moeder is niet voldoende.

Kiest u niet? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind.