Spring naar content

Kind erkennen voor/na de geboorte

U kunt juridisch ouder worden door uw kind te erkennen. Dit kunt u voor of na de geboorte doen. Erkenning doet u bij de burgerlijke stand van de gemeente of via een notaris.

U hoeft uw kind niet te erkennen als u automatisch juridisch ouder wordt. Dit is zo als u de biologische moeder bent. Een man of duomoeder wordt automatisch juridisch ouder bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap met de moeder.

Erkenning betekent dat u verplicht bent uw kind te onderhouden. U hebt ook recht op omgang met uw kind na een scheiding. Uw kind heeft recht op een wettelijk erfdeel.

Door erkenning bent u nog geen wettelijke vertegenwoordiger van uw kind. Daarvoor moet u na de geboorte het ouderlijk gezag aanvragen. Als u ouderlijk gezag hebt, mag u beslissingen nemen over de opvoeding en de verzorging van uw kind. U mag dan ook het vermogen van uw kind beheren. Meer informatie over het ouderlijk gezag vindt u onder links bij “De Rechtspraak”.

U kunt uw kind erkennen als u een man bent van 16 jaar of ouder. Ook als u duomoeder bent, kunt u uw kind erkennen.

Verder gelden de volgende regels:

 • Het kind heeft nog geen juridische vader.
 • Heeft een kind al 2 ouders? Dan kan het nooit door een ander worden erkend.
 • Staat u onder curatele? U hebt toestemming nodig van de rechter.
 • Mag u door bloedverwantschap niet met de moeder trouwen? Dan kunt u het kind niet erkennen.
 • Bent u de biologische vader? Dan kunt u de erkenning later niet ongedaan maken.

Kom samen met de aanstaande moeder bij ons langs om uw ongeboren kindje te erkennen. Dit kan in elke gemeente in Nederland. Wilt u dit bij gemeente Hoeksche Waard doen? Maak dan een afspraak.

 • Zodra uw kindje is geboren, wordt de erkenning rechtsgeldig. U bent dan de juridische ouder van het kind.
 • Nadat de erkenning rechtsgeldig is, kunt u het ouderlijk gezag aanvragen. Dit doet u via de website van de Rechtspraak. Ouderlijk gezag hoeft u niet aan te vragen als uw kind geboren is tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Kom samen met de moeder bij ons langs om uw kindje te erkennen. Dit kan in elke gemeente in Nederland. Wilt u dit bij gemeente Hoeksche Waard doen? Maak dan een afspraak.

 • Is het kind dat u wilt erkennen 12 jaar of ouder? Dan moet u schriftelijke toestemming hebben van de moeder én het kind. Krijgt u geen toestemming van beiden, dan kunt u de rechtbank vragen om vervangende toestemming. Dit kan alleen als u de verwekker bent van het kind.
 • Is het kind dat u wilt erkennen 16 jaar of ouder? Dan moet het kind ook aanwezig zijn bij de erkenning om toestemming te geven. De moeder hoeft er niet bij te zijn.
 • Aan de erkenning van een kind zijn geen kosten verbonden.
 • Voor een afschrift of uittreksel betaalt u € 14,-.

Dit afschrift krijgt u mee en heeft u nodig als u straks aangifte van geboorte gaat doen.

U kunt alleen met uw pinpas betalen. Behalve op ons servicepunt Oud-Beijerland; daar kunt u ook contant betalen.

 • Als de moeder meekomt: uw geldige identiteitsbewijs, geldig identiteitsbewijs van de moeder.
 • Als de moeder niet meekomt: uw geldige identiteitsbewijs, schriftelijke toestemming van de moeder, handtekening van de moeder op de schriftelijke toestemming, geldig identiteitsbewijs van de moeder.
 • Woont u of de moeder in het buitenland? Neem dan ook een buitenlands bewijs dat zij niet getrouwd is mee.
 • Bent u duomoeder? Neem dan ook de verklaring ‘donor onbekend’ mee.
 • Extra documenten nodig bij erkenning kind van 12 tot 16 jaar: schriftelijke toestemming van het kind, kopie geldig identiteitsbewijs van het kind.

Bij de erkenning van uw eerste kind kunt u kiezen welke achternaam het krijgt: de naam van de moeder of van de erkenner.

Wilt u dat het eerste kind de naam van de erkenner krijgt? Dan moet de moeder meekomen. Schriftelijke toestemming van de moeder is niet voldoende.

Kiest u niet? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind.