Naamswijziging achternaam

In bepaalde situaties kunt u uw achternaam of die van uw kind wijzigen. Als uw situatie in de brochure ‘Naamswijziging’ staat, dan kunt u een aanvraag voor naamswijziging doen bij Dienst Justis.

Kijk in de brochure Naamswijziging naar de code die bij uw situatie hoort. Deze code vult u in op het aanvraagformulier. De brochure en het aanvraagformulier kunt u downloaden via de website van Dienst Justis. Vul het formulier in en stuur het naar Dienst Justis. U krijgt vanzelf bericht of uw achternaam gewijzigd wordt. U ontvangt dan een officieel uittreksel van het Koninklijk Besluit.

Aanpassen documenten

Is uw achternaam officieel gewijzigd, dan kan het een tijdje duren voordat dit verwerkt is in de basisregistratie personen (BRP). Eerst moet uw geboortegemeente uw geboorteakte aanpassen. Hierna wordt de wijziging in uw woongemeente verwerkt in de BRP. Door deze wijziging worden al uw bestaande identiteitsdocumenten van rechtswege ongeldig. Want uw gewijzigde naam moet op uw identiteitsdocument staan. Vraag daarom na de verwerking van uw naamswijziging zo snel mogelijk een nieuw paspoort, Nederlandse identiteitskaart en/of rijbewijs aan. De gemeente registreert uw nieuwe achternaam. Alle overheidsinstanties die gegevens krijgen van de gemeente weten dan ook uw nieuwe achternaam. Aan andere instanties moet u zelf doorgeven dat uw een nieuwe achternaam hebt.

In de brochure Naamswijziging van Dienst Justis vindt u de kosten.

U krijgt binnen 20 weken bericht of uw achternaam gewijzigd wordt. Dit kan langer duren als uw aanvraag niet compleet is.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken via de website van Dienst Justis.