Kind erkennen voor/na de geboorte

Door uw kind te erkennen kunt u juridisch ouder worden. Dit kunt u voor of na de geboorte doen. Erkenning doet u bij de burgerlijke stand van de gemeente of via een notaris.

Heeft u en/of uw partner een buitenlandse nationaliteit, neem dan eerst contact met ons op. We bekijken eerst uw situatie en maken daarna een afspraak met u voor de erkenning.

Heeft u beide de Nederlandse nationaliteit, dan kunt u direct een afspraak maken.

Dubbele achternaam kiezen

Bij de erkenning van uw eerste kind kunt u kiezen welke achternaam het krijgt: de naam van de moeder of van de erkenner. Vanaf 1 januari 2024 kunt u ook kiezen voor een gecombineerde achternaam.

Wilt u dat het eerste kind de naam van de erkenner krijgt of een gecombineerde naam? Dan moet de moeder meekomen. Schriftelijke toestemming van de moeder is niet voldoende. 

Kiest u niet? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind.

Lees hier meer over op de pagina ‘Dubbele achternaam kiezen’.

Vanaf 1 januari 2023 geldt dat ongehuwde en niet geregistreerde partners gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de Rechtbank.

U hoeft uw kind niet te erkennen als u automatisch juridisch ouder wordt. Dit is zo als u de biologische moeder bent. Een man of duomoeder wordt automatisch juridisch ouder bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap met de moeder.

Erkenning betekent dat u verplicht bent uw kind te onderhouden. U hebt ook recht op omgang met uw kind na een scheiding. Uw kind is uw wettelijke erfgenaam.

Door de erkenning bent u wettelijk vertegenwoordiger van uw kind. Als u ouderlijk gezag hebt, mag u beslissingen nemen over de opvoeding en de verzorging van uw kind. U mag dan ook het vermogen van uw kind beheren. Meer informatie over het ouderlijk gezag vindt u onder links bij “De Rechtspraak”.

U kunt uw kind erkennen als u een man bent van 16 jaar of ouder. Ook als u duomoeder bent, kunt u uw kind erkennen.

Verder gelden de volgende regels:

 • Het kind heeft nog geen juridische vader.
 • Heeft een kind al 2 ouders? Dan kan het nooit door een ander worden erkend.
 • Staat u onder curatele? Dan heeft u toestemming nodig van de rechter.
 • Mag u door bloedverwantschap niet met de moeder trouwen? Dan kunt u het kind niet erkennen.
 • Bent u de biologische vader? Dan kunt u de erkenning later niet ongedaan maken.

Dit kan in elke gemeente in Nederland. Wilt u dit bij gemeente Hoeksche Waard doen? Maak dan een afspraak en kom samen met de aanstaande moeder bij ons langs om uw ongeboren kindje te erkennen.

 • Zodra uw kindje is geboren, wordt de erkenning rechtsgeldig. U bent dan de juridische ouder van het kind.
 • Nadat de erkenning rechtsgeldig is, kunt u het ouderlijk gezag aanvragen. Dit doet u via de website van de Rechtspraak.

Ouderlijk gezag hoeft u niet aan te vragen als uw kind geboren is tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Dit kan in elke gemeente in Nederland. Wilt u dit bij gemeente Hoeksche Waard doen? Maak dan een afspraak en kom samen met de moeder bij ons langs om uw kindje te erkennen. 

 • Is het kind dat u wilt erkennen 12 jaar of ouder? Dan moet u schriftelijke toestemming hebben van de moeder én het kind. Krijgt u geen toestemming van beiden, dan kunt u de rechtbank vragen om vervangende toestemming. Dit kan alleen als u de verwekker bent van het kind.
 • Is het kind dat u wilt erkennen 16 jaar of ouder? Dan moet het kind ook aanwezig zijn bij de erkenning om toestemming te geven. De moeder hoeft er niet bij te zijn.
 • Aan de erkenning van een kind zijn geen kosten verbonden.
 • Voor een afschrift of uittreksel betaalt u € 16,60.

U kunt alleen met uw pinpas betalen. Behalve op ons servicepunt Oud-Beijerland; daar kunt u ook contant betalen. Het afschrift krijgt u mee. Dit afschrift heeft u nodig bij de aangifte van geboorte.

 • Als de moeder meekomt: uw geldige identiteitsbewijs en het geldig identiteitsbewijs van de moeder.
 • Als de moeder niet meekomt: uw geldige identiteitsbewijs, schriftelijke toestemming van de moeder, handtekening van de moeder op de schriftelijke toestemming en het geldig identiteitsbewijs van de moeder.
 • Keuze geslachtsnaam als de moeder niet meekomt: Wilt u dat het eerste kind de naam van de erkenner krijgt? Dan moet de moeder meekomen naar de afspraak. Schriftelijke toestemming van de moeder is niet voldoende. Ook voor een tweede of volgend kind geldt: de moeder moet opnieuw toestemming geven. Dat kan wel met schriftelijke toestemming.
 • Bent u duomoeder? Neem dan ook de verklaring ‘donor onbekend’ mee.
 • Extra documenten, nodig bij erkenning kind van 12 tot 16 jaar: schriftelijke toestemming van het kind en kopie geldig identiteitsbewijs van het kind.