Laagvlieggebied Luchtmacht

Het komt regelmatig voor dat de Koninklijke Luchtmacht boven onze gemeente laagvliegtrainingen uitvoert met (Apache-)gevechtshelikopters. Trainingsvluchten bij duisternis mogen vier keer per week worden gehouden tot uiterlijk 23.00 uur (niet in het weekend).

De Hoeksche Waard is aangewezen als laagvlieggebied voor militaire helikopters. Helikopters mogen hier bij duisternis gewoonlijk tot 23.00 uur vliegen op een minimumhoogte van 30 meter of lager. Dit mag alleen als de aard van de oefening dit noodzakelijk maakt. Dit houdt in dat laagvliegen met helikopters soms met een minimale hoogte kan worden uitgevoerd. Landingen zijn echter niet toegestaan. De helikopters mogen boven aaneengesloten bebouwing, ziekenhuizen, sanatoria en dergelijke niet beneden de 210 meter komen. De algemene regelgeving luidt dat militaire vliegtuigen boven ons land niet lager dan 300 meter mogen vliegen. Voor helikopters varieert de minimum vlieghoogte van 45 tot 210 meter, afhankelijk van de plaats waar gevlogen wordt.

De Hoeksche Waard is aangewezen als laagvlieggebied voor militaire helikopters. Defensie probeert de overlast voor inwoners van laagvlieggebieden tot een minimum te beperken. Het kan zijn dat u toch overlast/hinder ervaart. Eventuele meldingen kunt u indienen via het online klachtenformulier van Defensie. Op de website van de Koninklijke Luchtmacht staat meer informatie over de vliegbewegingen en trainingen. U kunt de actuele vliegbewegingen over de helikopters ook volgen via X: @dhcluchtmacht.